Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av falke » lördag 2016-04-23 23:29
Stort tack, Pilsnerkokaren! Du är en hedersknyffel!
-
falke
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 161
- Blev medlem: onsdag 2015-09-09 16:35
av falke » onsdag 2016-05-18 16:23
Dags för återkoppling eftersom jag idag, den 18/5 knappt tre veckor efter att jag började, smakade på resultatet för första gången... nog är det en rätt OK pilsner alltid.
Smaken är där men tyvärr inte klarheten som jag eftersträvar. Kanske klarnar det lite mer om ett par veckor till men jag anar att det inte riktigt blir så klart som jag vill ha det. Kanske läge för att prova med 34/70 istället som någon föreslog.
Pilsnerkokaren skickade vänligt nog en rörbit som jag ställde runt stigarröret för att undvika att få med böset. Kanske att den hade behövt vara 1-2 cm längre eftersom jag har lite jästrester i glaset. Det får testas nästa gång.
Spännande i alla fall att grundtanken verkar fungera men att det finns utrymme för fortsatta tester för att förfina tekniken.... ;o)
-
falke
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 161
- Blev medlem: onsdag 2015-09-09 16:35
av Pilsnerkokaren » onsdag 2016-05-18 19:52
Det går inte att undvika jästresterna som ligger i rörbiten, tipset är att vaska den första lilla slatten och att inte röra fatet mer än absolut nödvändigt.
Ölen klarnar inte snabbare under tryck, du behöver nollgrada
(kallkrascha) ölen för att jästen ska lägga sig. Sen får du tänka på att du tappar från botten, där är det som mest grumligt tills allt klarnat.
-
Pilsnerkokaren
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1463
- Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59
av falke » onsdag 2016-05-18 20:11
Nu tog vi ett andra glas till middagen och då såg klarheten redan betydligt bättre ut.
Skumkronan var riktigt stabil och krämig... jag kommer definitivt att gå vidare med detta om en pilsner kan vara så här efter mindre än 3 veckor sedan bryggning! Smaken är väldigt ren och väl definierad! Fantastiskt... ;o)
-
falke
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 161
- Blev medlem: onsdag 2015-09-09 16:35
av falke » fredag 2016-05-20 13:00
Idag har det gått precis tre veckor sedan jag startade detta experiment och så här ser resultatet ut!
Nu är den glasklar och har en fin, krämig och fast skumkrona! Smaken är absolut bland det bästa jag har fått fram när det gäller tysk pils, bock och liknande.
Det är rätt makalöst att kunna få fram en underbar Maibock på 3 veckor och jag kommer absolut att försöka optimera denna process ett par steg till.
-
falke
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 161
- Blev medlem: onsdag 2015-09-09 16:35
av Pilsnerkokaren » fredag 2016-05-20 16:34
Snyggt!
Kul att höra om smakskillnaden, har enbart jäst lager under tryck så jag har inget att jämföra med.
-
Pilsnerkokaren
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1463
- Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59
av falke » fredag 2016-05-20 16:37
Stort tack för din hjälp, Pilsnerkokaren!
-
falke
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 161
- Blev medlem: onsdag 2015-09-09 16:35
av PapaD » tisdag 2016-07-19 20:52
Som kuriosa primar jag veteöl på Corneliusfat. Det fungerar utmärkt. Jag har ingen tryckreduceringsventil, utan kopplar bara på CO2 kulventilen och läser av regulatorn morgon och kväll. När trycket överstiger 1 bar pyser jag ut litet så det kommer ner strax under. Det blir ju litet jäst i botten av primningen, men hey, det är ju Weiss.
-
PapaD
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 54
- Blev medlem: måndag 2013-12-02 23:13
- Ort: Karlskoga
av Djonk » söndag 2020-12-20 21:59
Ja eller så kapar man det långa själv så att det blir kort. Bättre än den flytande bollen är t.ex.
https://www.brewgoat.se/products/cask-widge-olfilter så att man kan filtrera bort lös torrhumling och frukt eller vad man kan vilja ha i sitt öl också.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Amatörbryggaren » måndag 2020-12-21 01:07
Tack så mycket för svaret Djonk.
-
Amatörbryggaren
- Nybryggare
-
- Inlägg: 2
- Blev medlem: söndag 2020-12-20 19:48
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 33 gäster