Ersättare för mörk kandisirap?

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Ersättare för mörk kandisirap?

Inläggav Falkens » onsdag 2015-10-14 14:01

vad kan man ha i stället för mörk kandisirap?

Jag har tittat här men kan inte med säkerhet säga vad man direkt eller nästan kan ersätta den med, tips?
Socker / Sirap hos Dansukker
// Jonas
Falkens
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 2057
Blev medlem: torsdag 2013-10-10 09:14
Ort: Sollentuna

Re: Ersättare för mörk kandisirap?

Inläggav Drake » onsdag 2015-10-14 14:42

Enligt "Brew like a monk" så finns det ingen bra ersättare, inte ens mörkt kandisocker.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Ersättare för mörk kandisirap?

Inläggav Judgecc » onsdag 2015-10-14 16:40

Varför letar du efter ersättare? Jag föreslår att du köper riktig kandisirap. Det är värt det. Håller själv på att utvärdera humles, belgisk från Arsegan och Amerikansk d45,d90,d180.. Hitills kan jag säga wow för d90.. Humles verkar okej i en dubbel, kolsyrad om 2v så får vi se..
Alternativt tillverkar själv.
Länkar dig. Förklarar hur man gör kandi socker, men på rätt sätt.. Behöver nog inte förklara hur man istället gör sirap av det..

http://suigenerisbrewing.blogspot.ie/20 ... r.html?m=1
Användarvisningsbild
Judgecc
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1515
Blev medlem: torsdag 2014-06-26 11:56
Ort: Alingsås

Re: Ersättare för mörk kandisirap?

Inläggav Falkens » onsdag 2015-10-14 22:55

Ville göra det enkelt för mig... typ när jag är på ICA :-)
// Jonas
Falkens
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 2057
Blev medlem: torsdag 2013-10-10 09:14
Ort: Sollentuna

Re: Ersättare för mörk kandisirap?

Inläggav Drake » onsdag 2015-10-14 23:11

Min ICA ligger vägg i vägg med Systemet. Apropå att göra det enkelt för sig. :lol: :lol: :wink:
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Ersättare för mörk kandisirap?

Inläggav niklas_n » torsdag 2015-10-15 09:18

Falkens skrev:Ville göra det enkelt för mig... typ när jag är på ICA :-)


Du måste väl typ kunna cykla till Humle?
niklas_n
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1207
Blev medlem: söndag 2014-05-04 20:57
Ort: Katrineholm

Re: Ersättare för mörk kandisirap?

Inläggav Falkens » torsdag 2015-10-15 09:30

Snudd på :-)
Men de har inte öppet när ICA har öppet... ;-)
// Jonas
Falkens
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 2057
Blev medlem: torsdag 2013-10-10 09:14
Ort: Sollentuna

Re: Ersättare för mörk kandisirap?

Inläggav Bee » torsdag 2015-10-15 09:33

Falkens skrev:Ville göra det enkelt för mig... typ när jag är på ICA :-)

Vad i ölbryggning säger att det ska vara enkelt? Ju svårare desto godare, eller... ;-)
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Ersättare för mörk kandisirap?

Inläggav Falkens » torsdag 2015-10-15 09:37

Ligger något i det du säger Bee....
Ser mig själv vandra i Anderna för att hitta just den där kryddan bara för att få till den ölen... Ja ni fattar :-D
// Jonas
Falkens
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 2057
Blev medlem: torsdag 2013-10-10 09:14
Ort: Sollentuna

Re: Ersättare för mörk kandisirap?

Inläggav Bönan » måndag 2020-02-03 07:39

synd att kandisirapen är så in i helvete dyr, 90 spänn för 450 gram, blir det billigare att köpa själv via staterna, eller ska man koka skiten själv kanske =)
Bönan
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 183
Blev medlem: torsdag 2017-01-12 20:02
Ort: Boden

Re: Ersättare för mörk kandisirap?

Inläggav Djonk » måndag 2020-02-03 12:49

Om man tänker på den som smaksättare i klass med humle blir det inte så farligt dyrt. Gör ju verkligen stor skillnad. Brukar reas ut då och då när den börjar bli gammal - har inte märkt någon försämring i smaken.

Svårt att hitta rätt ingredienser till att koka själv, verkar inte helt enkelt att lyckas men vore roligt att testa någon gång: https://www.youtube.com/watch?v=25ohU8GfAJk
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Ersättare för mörk kandisirap?

Inläggav Bönan » torsdag 2020-02-06 15:27

Ja jag har kollat den videon, men känns inte fräscht med kaustiksoda i sockret, var får man tag på food grade av det?
Bönan
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 183
Blev medlem: torsdag 2017-01-12 20:02
Ort: Boden

Re: Ersättare för mörk kandisirap?

Inläggav Djonk » torsdag 2020-02-06 15:53

Känner inte till någonstans i Sverige som det säljs, närmast man kommer är kaustiksoda och typ helsäck från Nordkalk, inte livsmedelsklassad.. Men i vissa länder är det ju vanligt för inläggning/konservering.

Frågade Humlegården om de kunde tänka sig att ta in kalciumhydroxid för vattenbehandling och tillverkning av kandisirap - de skulle överväga förslaget men kanske större chans om fler efterfrågar produkten.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Ersättare för mörk kandisirap?

Inläggav Hövdingen » torsdag 2020-02-06 15:57

Skapade en tråd i forumet för ett tag sedan om just kalciumhydroxid men det verkade vara få som nappade på den och de flesta var skeptiska. Har funderat på beställa hink om 500g från Ebay men har klarat mig med bikarbonat så länge. Skulle vara kanon om det fanns svenska butiker som började ta in det.
Hövdingen
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 470
Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28

Re: Ersättare för mörk kandisirap?

Inläggav Karl R » fredag 2020-02-07 09:03

Jag antar att inte D-180 och liknande passar?
https://maltmagnus.se/p/ingredienser/ti ... d-180.html
Har kört den i Belgisk mörk. Funkar! Senaste hade jag i motsv 15% av maltsockret, blev nästan lite syrligt. Men i mindre mängd.


Istället för kaustiksoda säger de ju lime, vilket borde vara citronsyra. Då är du ju hemma, finns på ica.

Jag har gjort eget invertsocker från strösocker. Inga problem förutom att gasspisen inte riktigt kunde få liten låga nog...

1 kg strösocker
1 g citronsyra
256 g vatten
koka så länge du vågar, men aldrig över 120 grader. ska bli nästan svart, och sirapstjock. Tog typ 1 h för mig. Rörde om hela tiden, nästan

Här borde man kunna byta socker för annan smakprofil för att få något som liknar Candisocker mer. Invertsockret jag gjorde fick ganska ren profil, men D-180 smakar rätt mycket dadlar och annat.
Mörk muskovado borde vara första förbättringen.

Har även en burk agavesirap hemma som jag köpt i spanien i nån turistfälla. den borde jag invertera!
Användarvisningsbild
Karl R
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 797
Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
Ort: Eslöv

Nästa

Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 57 gäster