Ersättare för mörk kandisirap?

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Re: Ersättare för mörk kandisirap?

Inläggav Djonk » fredag 2020-02-07 10:27

Citron ger inte samma resultat, som du märkt. Jag tycker att D-90, D-180 o.s.v. är prisvärt trots det höga kilopriset - men lyckas man göra egen blir det ju nästan gratis bortsett från arbetsinsatsen.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Ersättare för mörk kandisirap?

Inläggav Karl R » fredag 2020-02-07 11:48

ok. jag menar inte citron från fruktdisken utan citronsyra från kryddhyllan.
Men har aldrig testat med kaustiksoda. blir nog inte så heller =)
Användarvisningsbild
Karl R
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 797
Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
Ort: Eslöv

Re: Ersättare för mörk kandisirap?

Inläggav Rotsac » fredag 2020-02-07 15:15

Karl R skrev:Jag antar att inte D-180 och liknande passar?
https://maltmagnus.se/p/ingredienser/ti ... d-180.html
Har kört den i Belgisk mörk. Funkar! Senaste hade jag i motsv 15% av maltsockret, blev nästan lite syrligt. Men i mindre mängd.


Jag rekommenderar Candi Syrup D-240 i sådant öl.
Samt..... att man INTE tillsätter den i koket.

Det är stor risk för vidbränning, om man inte tappar av vört under koket, och blandar i sockerlösningen i den.
Även då får man vara försiktig vid tillsättandet.

Jag har även funnit att man kokar bort en del av smaken på det sättet.
Så jag tillsätter istället D-240 i jäskärlet, efter att jäsningen har kulminerat.
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 683
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Ersättare för mörk kandisirap?

Inläggav fredrik.stahl » fredag 2020-02-07 19:01

Karl R skrev:Istället för kaustiksoda säger de ju lime, vilket borde vara citronsyra. Då är du ju hemma, finns på ica.


Nej helt fel!!! Det är inte frukten lime som åsyftas utan s.k. slaked lime = släckt kalk = kalciumhydroxid Ca(OH)2. Det är basiskt precis som natriumhydroxid men inte riktigt lika farligt, fast måste ändå hanteras med stor respekt och rätt skyddsutrustning. Åtminstone handskar och ögonskydd.

Citronsyra är surt och ger en helt annan reaktion. Och invertsocker är en helt annan sak än kandisocker.
Användarvisningsbild
fredrik.stahl
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 652
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Frösön

Re: Ersättare för mörk kandisirap?

Inläggav Karl R » fredag 2020-02-07 22:07

crap. trodde jag hade koll på situationen här. Det hade jag alltså inte.
Tack Fredrik för upplysningen.
Användarvisningsbild
Karl R
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 797
Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
Ort: Eslöv

Föregående

Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 14 gäster