Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Djonk » fredag 2020-02-07 10:27
Citron ger inte samma resultat, som du märkt. Jag tycker att D-90, D-180 o.s.v. är prisvärt trots det höga kilopriset - men lyckas man göra egen blir det ju nästan gratis bortsett från arbetsinsatsen.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Karl R » fredag 2020-02-07 11:48
ok. jag menar inte citron från fruktdisken utan citronsyra från kryddhyllan.
Men har aldrig testat med kaustiksoda. blir nog inte så heller =)
-
Karl R
- Dekoktionsmäskare
-
- Inlägg: 797
- Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
- Ort: Eslöv
av Rotsac » fredag 2020-02-07 15:15
Jag rekommenderar Candi Syrup D-240 i sådant öl.
Samt..... att man INTE tillsätter den i koket.
Det är stor risk för vidbränning, om man inte tappar av vört under koket, och blandar i sockerlösningen i den.
Även då får man vara försiktig vid tillsättandet.
Jag har även funnit att man kokar bort en del av smaken på det sättet.
Så jag tillsätter istället D-240 i jäskärlet, efter att jäsningen har kulminerat.
-
Rotsac
- Dekoktionsmäskare
-
- Inlägg: 683
- Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16
av fredrik.stahl » fredag 2020-02-07 19:01
Karl R skrev:Istället för kaustiksoda säger de ju lime, vilket borde vara citronsyra. Då är du ju hemma, finns på ica.
Nej helt fel!!! Det är inte frukten lime som åsyftas utan s.k. slaked lime = släckt kalk = kalciumhydroxid Ca(OH)2. Det är basiskt precis som natriumhydroxid men inte riktigt lika farligt, fast måste ändå hanteras med stor respekt och rätt skyddsutrustning. Åtminstone handskar och ögonskydd.
Citronsyra är surt och ger en helt annan reaktion. Och invertsocker är en helt annan sak än kandisocker.
-
fredrik.stahl
- Dekoktionsmäskare
-
- Inlägg: 652
- Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
- Ort: Frösön
av Karl R » fredag 2020-02-07 22:07
crap. trodde jag hade koll på situationen här. Det hade jag alltså inte.
Tack Fredrik för upplysningen.
-
Karl R
- Dekoktionsmäskare
-
- Inlägg: 797
- Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
- Ort: Eslöv
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 14 gäster