Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Bryggan » söndag 2025-04-13 11:37
Hej!
Jag är helt ny inom detta, förutom några test att göra mäsk i ungdomen.
Nu är det så att jag vill försöka dra ner kostnader, men jag vill samtidigt njuta av cider ibland och tänker att man kan göra det till låg kostnad.
Om jag ska göra en sats på 20 liter. Vad behöver jag och vad behöver jag tänka på? Jag är ingen findrickare än, men jag tänkte att cider är lätt att starta med och vill att det ska vara drickbart.
Kan även tänka mig att göra cidervin, alltså lite starkare. Jag vill ha det relativt torrt med lite socker pga hälsoskäl och kanske söta upp det lite i slutet med stevia eller något sötningsmedel.
Hur får jag billigast ihop den utrustning jag behöver för att komma igång?
Stort tack från en helt novis som bara börjat!
Sent from my KB2003 using Tapatalk
-
Bryggan
- Nybryggare

-
- Inlägg: 3
- Blev medlem: söndag 2025-04-13 11:27
av ekstedt » måndag 2025-04-14 10:29
Om du ska göra från koncentrat (eller juice) krävs det minimalt med utrustning, en jäshink med kran väsentligen. En kapsylerare också om du inte kör med bygelflaskor eller champagnekorkar. Hydrometer är alltid bra att ha.
Du späder koncentratet till juice, tillsätter jäst och väntar 2-3 veckor. Sedan tappar du på flaska med lite socker i varje flaska om du vill ha kolsyra. Tänk på att juicen inte ska innehålla konserveringsmedel. Vill du göra det starkare använder du lämplig mängd socker i jäskärlet.
-
ekstedt
- Munk

-
- Inlägg: 2946
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 50 gäster