Jag har bryggt på extrakt senaste tiden. Mycket bekvämt och självklart mindre arbete och man kan kombinera med små delar mäskat för variation.
Jag har dock haft återkommande problem med att de blir oväntat söta och mörka. När det gäller IPA är det jobbigt för det tar över humlearomen och ölet blir jolmigt. Av en slump läste jag att man inte skall koka extrakt länge. Där beskrevs det mer eller mindre som en självklarhet och att redan är reducerade genom kokning under vakuum och man får mycket icke-förjäsningsbart om man kör 60 min kok. Jag tänkte testa det nästa gång, men är det någon annan som hört detta? Jag har aldrig sett det tidigare och tillverkare eller återförsäljare beskriver det som att man kokar som vanlig vört.
På bilden ses ett exempel. Detta är bryggt på så vis att 72% av OG kommer från flytande extrakt "light". 17% kommer från spraymalt "light" och 11% kommer från spraymalt "medium". Jag tycker det känns lite mörkt. Det ser ut så från start. Det blir inte värre med tiden under jäsningen. Dock har den där ölen faktiskt endast 1.013 och startade på 1.056 men den kändes ändå söt. Den är ordentligt besk och torrhumlad.