Jag är i sluttampen av jäsningen av min första take på en belgisk ale. Receptet är egentligen ointressant utan jag vill fokusera på hur man bäst jäser med en jäst som uppför sig som den jag valt dvs WLP570 https://www.whitelabs.com/yeast-single?id=171&type=YEAST&style_type=5
Tanken var från början att iterera på veteölet jag gjorde innan sommaren men färsk jäst fanns inte att tillgå då butikens leverans fastnat i tullen och vad jag förstått inte gick att sälja. Jag fick en WLP570 utgången i mars istället som jag gjorde förkultur på i två steg, först en på en liter och sen en på två liter. Uppskattar pitch rate till 0.71. Batchen är från början på 20 liter men ser nu närmare ut att vara på 19 liter efter att kreusen gick upp och ut ur blow off.
När jag läste på innan jag drog igång så såg jag väldigt spretiga upplevelser av jästen på webben. Vissa verkar ha fått jäsa helt okontrollerat, jäst ut på dagar och haft en otrolig förjäsningsgrad medans andra tycker den är gruvligt långsam. Baserat på vad jag själv sett nu skulle tro att dom senare snarare jäst den för kallt för länge.
Jag pitchade vid ~22 grader, jäsningen kom igång när vörten höll 18 grader och har sen dess höjt termostaten med en grad i stort sett varje morgon. Temp mäter jag med probe och bubbelplast mot en carboy. Jag mäter Brix med refraktometer och kompenserar med hjälp av informationen från den här källan för att få ut ett SG och därigenom förjäsningsgraden.
http://valleyvintner.com/Refrac_Hydro/Refract_Hydro.htm.
När jag kontrollerat med egna hydrometermätningar har det slagit inom en felmarginal på drygt 1 oechsle.
Det skulle inte vara helt fel ute att kalla det för jojojäsning Alla öl jag gjort tidigare har gått skarpt uppåt till en peak och sen dalat linjärt ner mot noll. En sak jag märkt är att kylen fått jobba rätt hårt för att hålla nere temperaturen så till den grad att jag fick koppla in värmeplattan för att temperaturen inte skulle dra ner för mycket. Temperaturvariansen har nog varit drygt 0.5 grader upp och ner.
Frågan är om det här är good enough eller om man kan och bör tweaka tolerans och kyleffekt för att uppnå en mer linjär temperaturökning om möjligt. Jag tror inte att jag pitchade i rumstemperatur har nån påverkan då det var bra fart först efter temp landade på 18 grader.
En annan grej jag reagerat på är att i Brew like a monk så finns en chart med jäststammar kopplat till jästemp och smakkaraktär där WLP570 är med. Enligt den så ska den lägre temperaturen ge mer fenoler och kryddighet medans det fruktiga kommer med högre temperaturer. Jag har upplevt helt tvärt om.
Så vad vill jag här egentligen? Jag vet inte om jag ska vara ärlig men det är första gången jag stött på en jäst som man behöver pilla med och om jag delar med mig av mina erfarenheter så kanske det finns andra kloka som har erfarenheter från jäst som betett sig på liknande sett.