Tänkte kolla om någon annan har köpt https://www.systembolaget.se/produkt/ol ... r-1178101/ som tillfälligt finns på bolaget?
Den jag provade häromdagen påminde starkt om ett misslyckat rå-öl som jag jäste med (Sigmund Gjernes) Voss kveik och som fick en otrevlig smak av ärtpuré eller kikärtsspad.
Jag tänkte att det var någon form av svavelförening och försökte desperat bubbla bort med kolsyra genom stigröret och sen lagra bra länge, men inget hjälpte och till slut fick det bli vasken.
Det är spännande att få så taskig öl på systembolaget, väl värt 28,90:-
Men, nu undrar jag om någon vet varför det smakar sådär? Förhoppningsvis uppvisar inte samtliga av systemets hundratals eller tusentals flaskor samma problem..
Recept i mitt fall var:
38% pilsner zero
28% toasted wheat malt
22% vienna
8% torrified wheat
Potentiell felkälla: mäskning (1h) i så lite som 66C vilket kanske var i snålaste laget för pastörisering.
Nästa: hopstand i 30min (kan ha höjt temperaturen en aning för att råda bot på låg mäsktemp, kommer inte ihåg) med 2,3g/L Styrian Gold köpt av privatperson.
Jäst i 39->25 grader och SG 1,063->1,005 (7,8%ABV) på några dagar (tänker att amylas fortsatte att verka i jäskärlet)
Det var en split batch och den andra halvan kokades, syrades med proviva innan ett andra kok och fick annan humle men samma jäst.. Ett helt annorlunda öl, utan ärtsmak.