Hej!
Har blivit ofrivillig LoDo-bryggare. Ska börja brygga i kvarten och var därför tvungen att skaffa flytande lock. Kände att jag lika gärna kunde gå hela vägen då och se om det faktiskt ger den positiva effekt många erfarar.
Först köpte jag ett 34cm patinalock som skulle agera flytande lock. Den var precis för stor för att kunna gå när i maltpipan. Tyvärr hade jag redan borrat i en genomföring och QD-kopplingar så den gick inte att returnera. Om det är möjligt kommer jag nog framöver att slipa ner kanten en aning för att få den att gå ner i pipan. Köpte istället ett 32 cm lock. Den går ner men det är ungefär 1-2 cm kontaktyta mellan locket och väggen på maltpipan.
1. Om vi utgår från att maltpipan har en diameter på 34 cm. Kommer den täckta arean räcka för att förhindra 1ppm syre i vörten?`Läste någonstans för 100 år sedan att det viktigaste inte är att helt täcka, utan att minska kontaktytan med luft så pass mycket att lika mycket syre inte löser sig i vörten. Det var som sagt länge sedan så vill bara få bekräftat att jag inte inbillat mig det.
2. Skulle det vara möjligt att lägga på ett lager silikon runt kanten för att minska kontaktytan ytterligare? Hur skulle man då göra det på bästa sätt?
Har också funderingar kring Brewtan B och Antioxin SBT:
1. Det står 2-4 g/hl på Brewtan B men man ska dels tillsätta det vid mäskning och kokslut. Är det 2-4 g/hl per tillfälle eller totalt fördelat på de två givorna?
2. Vad innehåller dessa grejer egentligen och är det något jag behöver ta hänsyn till när jag behandlar vattnet?
3. Läste någonstans att man bör vara försiktig med SBT för att det kan orsaka kraftig svavelkaraktär. Vad är era rekommenderade dos?