Då det nyligen upptäckts att WLP644 Brettanomyces Bruxellensis Trois i själva verket skulle kunna vara Saccharomyces väcks frågan om hur man ska förhålla sig till det på SM om man vill tävla med öl som jäst med WLP644. White Labs bemötte själva frågan i mitten av december 2014 på http://www.whitelabs.com/blog/wlp644-background:
We have received some questions as to whether White Labs WLP644 Brettanomyces bruxellensis Trois is not a strain of Brettanomyces. We obtained the original culture from a reputable source, identified as a species of Brettanomyces.
We have been doing experiments on this in-house and sending the strain to independent laboratories for some time. When we have a definitive genetic answer we will be happy to share that information.
In addition, we have had a 2-year collaborative research project to completely sequence more than 96 of our yeast strains, both Brettanomyces and Saccharomyces, which we hope to begin publishing in 2015. The complete sequencing of brewers yeast strains in this magnitude has never been done before, and we expect it will change the way many yeast strains, this one included, are currently categorized and understood.
Chris White and Neva Parker, White Labs
Lite mer läsning, inklusive några labbresultat:
http://embracethefunk.com/2014/12/11/brettanomyces/
http://suigenerisbrewing.blogspot.se/20 ... stery.html
Så hur ska man tänka vid val av kategori i SM om man vill ställa upp med öl som jäst med 100% WLP644? Ska man utgå ifrån att det en Brettanomyces om inte White Labs kommer med andra besked? Borde man t ex låta bli att ställa upp i kategori 11C med tanke på detta?