Tack för alla svar. Undrar om jag kan få lite feedback på mitt recept som jag har bifogat som .jpg skapat i BeerSmith här nedan nu när jag ändå har några på tråden. Jag har försökt följa ett recept men har fått tweaka till det lite för att få rätt siffror i BeerSmith.
1.
I original receptet används 9 g Magnum 13% för att ge 17 IBU men analysen för alfasyra var lägre på den batchen jag fick (9.3%) så jag kompenserade upp. I original receptet används även 15 g Styrian Golding 4.5%. Samma sak här, min hade mycket lägre analys av alfasyra. Nu blir det knepigt för mig. Styrian används i original receptet som aromgivare snarare än bittergivare. För att få samma IBU med Styrian Gold med min analys jämfört med den i orignal receptet måste jag lassa på nästan mer än dubbla mängden, men eftersom det inte är alfasyran man jagar i denna giva som bara ska koka i 5 minuter enligt recept så undrar jag om jag bara ska låta mängden vara samma som i original receptet (15g). Som ni ser i receptet nedan lastade jag på dubbla mängden.
2.
Beräknade OG't enligt original recept är 1.062. För att få detta enligt BeerSmith3 fick jag addera 0.2kg malt (från 5.1 kg till 5.3 kg pilsnermalt). En ganska odramatisk ändring och som nybörjare är det väl normalt att få lägre OG än väntat, så lite extra kanske inte är sådan fara?
3.
Slutligen, 29,4 liter vatten ber den mig om. Detta har också gjort mig lite fundersam angående en specifik parameter i beräkningen. Man ska räkna med 4% förlust vid nedkylning. Men om man måttar upp vattnet i rumstemperatur så borde man få en 4% ökning när man vandrar upp till kokande volym. Jag tycker denna kalkylation är märklig för i slutändan borde det ju bli +/- 0 om man inte måttar vattnet nära kokpunkt.
EDIT: Vattenvolymen är nu 30.3 L då jag ändrade koktiden till 90 minuter efter att ha läst att vörtkok baserat på pilsnermalt bör vara 90 minuter för minskad risk för DMS.