Mäska i ugn

Utbyte och utvidgande om hur man brygger öl i påse - Brew In A Bag (BIAB). Har kan man fördjupa sig i processen, dess egenskaper, möjliga förbättringar etc. "Livet är som en påse, det blir tomt och innehållslöst om man inte fyller det med något."

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Mäska i ugn

Inläggav Lövenhagen » torsdag 2019-03-21 13:51

Har tidigare kört några hink i hink satser och fått helt okej resultat, men tänkte testa BIAB av ren lathet. Det verkar vara så mycket enklare :)

Tänkte köra en mindre batch för att testa och min 20 liters kastrull får plats i ugnen. Var tror ni om att låta kastrullen stå i ugnen på 65 grader? Borde funka minsta lika bra som att vira in grytan med liggunderlag, filtar, kuddar etc. Får givetvis sticka ner rodret och veta runt några gånger så det inte blir klumpar.

Tanken är att bubbla upp mäsken till 62 grader och sedan skicka in den i ugnen på 65 grader. Hade ju varit fantastiskt om det vore så enkelt. Eller gör jag någon tankevurpa?
Lövenhagen
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 66
Blev medlem: torsdag 2019-02-21 20:34

Re: Mäska i ugn

Inläggav ecmik » torsdag 2019-03-21 19:02

Funkar fint! Det gjorde jag förr! Liten mängd mäsk i ugnen skiftar temperatur fortare än större mängd, så tänk på att mäta ofta nu i början för att få känsla för temperaturen.
Användarvisningsbild
ecmik
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1138
Blev medlem: tisdag 2014-05-06 05:56
Ort: Kungälv

Re: Mäska i ugn

Inläggav D Ipa » torsdag 2019-03-21 22:31

Jag tycker att det funkar bra. Jag gör det ibland när jag är lite lat och bara vill brygga 10 liter
D Ipa
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 40
Blev medlem: onsdag 2016-01-20 19:33
Ort: Uppsala

Re: Mäska i ugn

Inläggav Djonk » torsdag 2019-03-21 23:02

En rolig variant på att mäska i ugn: http://www.garshol.priv.no/blog/394.html :D
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Mäska i ugn

Inläggav Lövenhagen » tisdag 2019-04-23 13:35

För den som är intresserad körde jag in kastrullen i ugnen.

Resultatet är enligt följande:

Kokade upp mäsken till 65 grader och in i ugnen som då hade 65 grader. Räknade med att tappa någon grad i ugnen över hela mäskningen.
-15 min -> 60 grader (ökade ugnen till 75 grader
-30 min - > 60 grader (tok ut kastrullen och värmde på spisen till 66-67 grader)
- 45 min -> 66 grader
- 60 min -> 65 grader

Kontentan är att den tappade temp betydligt fortare än vad jag trodde. Kan ju också mätt fel temp när den åkte in i ugnen?
Men i övrigt var det ju väldigt smidigt att köra Biab i ugnen och ha allt i samma kärl.
Lövenhagen
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 66
Blev medlem: torsdag 2019-02-21 20:34

Re: Mäska i ugn

Inläggav HakanO » tisdag 2019-04-23 17:39

Jag har kört flera gånger i ugnen, det skiljer några grader men det är nog mest för att det inte rörs om lika ofta.

Har visserligen en modern varmluftsugn.


Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
HakanO
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 110
Blev medlem: lördag 2019-03-09 19:53

Re: Mäska i ugn

Inläggav Djonk » tisdag 2019-04-23 18:54

Höll mäskvattnet 65 grader innan du hade i malten? Där kan du ha anledningen annars, man måste kompensera för att malten drar ner temperaturen. Se t.ex. http://livingdeadbrewery.se/brygga-ol-h ... emperatur/
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Mäska i ugn

Inläggav HakanO » tisdag 2019-04-23 18:59

Kokar upp vattnet till ca 72 grader, slänger i malten och rör ordentligt och kompenserar temperaturen med varmt eller kallt vatten, in i ugnen, och rör om lite sporadiskt under tiden den är i ugnen.

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
HakanO
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 110
Blev medlem: lördag 2019-03-09 19:53

Re: Mäska i ugn

Inläggav Lövenhagen » lördag 2019-04-27 22:27

Mäsken höll 65 grader med malten i då den åkte in i ungen.
Vet inte om det spelar någon roll vilken typ av ugn? Kör varmluftsugn till 99% av allting hemma, då det ger en jämnare temperatur och går lite snabbare. I detta fallet körde jag bara över/under värme och kastrullen stod på grillgallren (alltså inte direkt på botten i ugnen)

Men var väldigt smidigt att köra i ugnen istället för liggunderlag, kuddar, ungarna gosedjur och allt annat man har försökt isolera med
Lövenhagen
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 66
Blev medlem: torsdag 2019-02-21 20:34

Re: Mäska i ugn

Inläggav filip » lördag 2020-04-18 18:35

Jag slutade köra i ugnen när jag märkte att min oisolerade gryta bara tappar 1 grad på 30 minuter. Enklare att gasa på några minuter och stänga av plattan igen.
filip
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 38
Blev medlem: söndag 2017-05-14 19:16

Re: Mäska i ugn

Inläggav filip » fredag 2020-05-01 11:08

Min teori är att grytans botten innehåller massvis med värme efter man stängt av plattan. Denna värme avges till vörten i ungefär samma takt som den befintliga värmen försvinner ut i luften.
filip
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 38
Blev medlem: söndag 2017-05-14 19:16

Re: Mäska i ugn

Inläggav Djonk » fredag 2020-05-01 11:50

Det är inte så att överskottsvärmen du nämner gör att temperaturen skjuter över först, så att det ser ut som att det bara var en grad som tappades? Det låter som väldigt låg förlust för en oisolerad gryta, om det inte är väldigt mycket vätska.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Mäska i ugn

Inläggav filip » fredag 2020-05-01 13:15

Nej, den håller en jämn temperatur, åtminstone genomsnittet i hela grytan. Jag rör alltid om innan jag mäter temperaturen så det är möjligt att det är varmare i botten och kallare i toppen.
filip
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 38
Blev medlem: söndag 2017-05-14 19:16


Återgå till BIAB

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron