Skum i jäskärl :)

Utbyte och utvidgande om hur man brygger öl i påse - Brew In A Bag (BIAB). Har kan man fördjupa sig i processen, dess egenskaper, möjliga förbättringar etc. "Livet är som en påse, det blir tomt och innehållslöst om man inte fyller det med något."

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Skum i jäskärl :)

Inläggav Pistol_76 » tisdag 2016-11-22 22:04

Hej, är ganska ny i bryggarvärlden och har precis min 9:de brygd på jäsning. En AmPA med US-05, jäser på 20grader. Jag har tidigare använt denna jäst utan problem men denna gång har jag fått ett ordentlig skum i jäskärlet. Jag har 2 cm med riktigt tjockt skum och det har aldrig hänt innan. Är det nån som vet vad det beror på och är det något man kan göra eller bara vänta? ZessBild


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Pistol_76
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 28
Blev medlem: söndag 2016-07-10 20:52

Re: Skum i jäskärl :)

Inläggav Judgecc » tisdag 2016-11-22 22:10

Sök på Krausen på google.

Skickat från min SM-G920F via Tapatalk
Användarvisningsbild
Judgecc
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1515
Blev medlem: torsdag 2014-06-26 11:56
Ort: Alingsås

Re: Skum i jäskärl :)

Inläggav Bee » tisdag 2016-11-22 22:16

Bara 2cm... Vänta tills du börjar med veteöl. Många jäststammar för veteöl ger sjuka mängder skum.(Kräusen)
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Skum i jäskärl :)

Inläggav Pistol_76 » tisdag 2016-11-22 22:19

Tack. Det besvarade många frågor. Bara att vänta alltså :)


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Pistol_76
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 28
Blev medlem: söndag 2016-07-10 20:52

Re: Skum i jäskärl :)

Inläggav rismyren » tisdag 2016-11-22 23:06

Bild
Såhär ser det ut när det jäser[WINKING FACE]

Skickat från min SM-G935F via Tapatalk
rismyren
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 19
Blev medlem: måndag 2014-12-29 10:24

Re: Skum i jäskärl :)

Inläggav Drake » onsdag 2016-11-23 01:29

Pistol_76 skrev:Hej, är ganska ny i bryggarvärlden och har precis min 9:de brygd på jäsning. En AmPA med US-05, jäser på 20grader. Jag har tidigare använt denna jäst utan problem men denna gång har jag fått ett ordentlig skum i jäskärlet. Jag har 2 cm med riktigt tjockt skum och det har aldrig hänt innan. Är det nån som vet vad det beror på och är det något man kan göra eller bara vänta? ZessBild
Skickat från min iPhone med Tapatalk


Frågan är kanske om du gjort något fel innan? US-05 brukar inte ge jättehög krausen men om du inte haft något "skum" alls innan kanske du inte syresatt ordentligt?
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Skum i jäskärl :)

Inläggav assistredo » onsdag 2016-11-23 04:54

Det där är nog inte bara vanligt skum utan jäst. Det ser ut som en typisk överjäst där jästen flyter upp till ytan - därav beteckningen. Det finns ex. vissa engelska ale-jäster, även någon alt-bierjäst som jag använt som beter sig på det viset. Just det här att det skummar över och fyller jäsröret är typiskt. Det är inget fel utan naturligt om det är en utpräglad överjäst - men det ska inte US-05 vara (!). Var det verkligen den jästen i påsen? Det kan dock bli en utmärkt ale av detta. Inget att oroa sig för egentligen men "skumt" ( :) )är det.

IMG_0145.jpg
West Yorkshire Ale - en typisköverjäst
Björn Petersson
Användarvisningsbild
assistredo
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1483
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Linköping

Re: Skum i jäskärl :)

Inläggav Pistol_76 » onsdag 2016-11-23 08:34

Jag syresatte det ordentligt innan jäsning och det har inte hänt innan med US-05. Gäller väl bara att vänta och se. Tack för hjälpen iaf :)


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Pistol_76
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 28
Blev medlem: söndag 2016-07-10 20:52

Re: Skum i jäskärl :)

Inläggav bernelind » onsdag 2016-11-23 14:48

Använde du protafloc? Har märkt att om man överdoserar detta så kan man få som en brun svampaktig kaka som flyter på ytan av ölet. Har sett många lägga ut bilder på detta. Ingenting som förstör ölet som tur är. Är det inte överdosering av protafloc så är det som övriga säger bara en kraftigare Kreusen.

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk
bernelind
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 14
Blev medlem: tisdag 2016-09-13 11:48

Re: Skum i jäskärl :)

Inläggav Pistol_76 » torsdag 2016-11-24 15:38

Jag körde 2 tsk protafloc för 20 liter öl, har funkat förut.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Pistol_76
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 28
Blev medlem: söndag 2016-07-10 20:52

Re: Skum i jäskärl :)

Inläggav J Andersson » torsdag 2016-11-24 15:56

Pistol_76 skrev:Jag körde 2 tsk protafloc för 20 liter öl, har funkat förut.


Skickat från min iPhone med Tapatalk


Om du inte skrivit fel så är det är ju en ganska rejäl överdosering. Rekommenderad mängd är ½ kryddmått till 20 liter. Vet inte om det påverkar hur krausen uppför sig, men blir om inte annat väldigt oekonomiskt.
Användarvisningsbild
J Andersson
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 59
Blev medlem: söndag 2014-08-03 01:20
Ort: Uppsala

Re: Skum i jäskärl :)

Inläggav niklas_n » torsdag 2016-11-24 19:59

Bee skrev:Bara 2cm... Vänta tills du börjar med veteöl. Många jäststammar för veteöl ger sjuka mängder skum.(Kräusen)


Ja ungefär såhär, med halvfull hink...

Bild
niklas_n
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1207
Blev medlem: söndag 2014-05-04 20:57
Ort: Katrineholm

Re: Skum i jäskärl :)

Inläggav assistredo » fredag 2016-11-25 04:31

För att vara lite besserwisser - "kraeusen" betyder inte skum utan ungefär ett tecken på att vörten är något stadium av aktiv jäsning (ex. low, high eller late kraeusen). Givetvis kan man se detta på att vörten då skummar i högre eller lägre grad. När man "kröjsar" betyder det att man tillsätter lite färsk jäsande vört ex. till öl som kanske mer eller mindre är i slutskedet av jäsningen. Jag vidhåller dock att det ljusbruna man ser är jäst men där är också "vanligt" skum men det är vitt.

"Man unterscheidet verschiedene Kräusenstadien, begonnen mit dem sogenannten Überweißen (Hefe beginnt zu gären und tritt in das Stadium der Zellteilung ein). In der nächsten Phase wird die Schaumbildung etwas stärker, dieses Stadium wird als Jung- oder Niederkräusen bezeichnet. Sind durch die Vermehrung der Hefe mehr Zellen vorhanden, beginnt die Gärung noch stärker zu werden und zeichnet sich durch kräftige Schaumbildung aus, die Hochkräusen."
Björn Petersson
Användarvisningsbild
assistredo
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1483
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Linköping

Re: Skum i jäskärl :)

Inläggav bernelind » lördag 2016-11-26 11:49

Pistol_76 skrev:Jag körde 2 tsk protafloc för 20 liter öl, har funkat förut.


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Oj, det låter mycket i mina öron (när jag säger det högt för mig själv :P), men har det fungerat förr så vet jag inte...
Ett rågat kryddmått till tjugo liter normalstark vört är annars ett riktmärke som jag gått efter.

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk
bernelind
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 14
Blev medlem: tisdag 2016-09-13 11:48

Re: Skum i jäskärl :)

Inläggav Pistol_76 » lördag 2016-11-26 12:59

Haha, ja. Ni har nog rätt. Skulle ta kryddmått men fick ett tskmått istället. Jaja, protafloc borde ju inte förstöra ölen iaf. Hoppas på det bästa :)


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Pistol_76
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 28
Blev medlem: söndag 2016-07-10 20:52


Återgå till BIAB

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster