Mäskningstemp

Utbyte och utvidgande om hur man brygger öl i påse - Brew In A Bag (BIAB). Har kan man fördjupa sig i processen, dess egenskaper, möjliga förbättringar etc. "Livet är som en påse, det blir tomt och innehållslöst om man inte fyller det med något."

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Mäskningstemp

Inläggav Tomeds » lördag 2016-10-22 18:56

Hej,
Mäskar i bag. Försökte hålla tempen runt 68 grader enligt receptet, så jag hade en termometer mitt i malten.
Upptäckte dock att det var en väldig skillnad i temp mellan "mitt i malten" och vätskan utanför påsen, typ 10 grader!
Hoppas att ni svarar att tempen ska mätas i malten... För det ska jag väl?


Sent from my iPad using Tapatalk
Tomeds
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 17
Blev medlem: torsdag 2016-09-08 20:29

Re: Mäskningstemp

Inläggav Lindh » lördag 2016-10-22 19:02

I vätskan finns enzymerna lösta, inte i maltskrotet. Men det tråkigaste svaret är att du ska ha samma temp i hela grytan helst (+-0.5c). Ditt öl blir säkert bra ändå men rör om mer och isolera/dubbelisolera så blir det bättre nästa gång.
Senast redigerad av Lindh lördag 2016-10-22 19:04, redigerad totalt 1 gång.
Lindh
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1458
Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59

Re: Mäskningstemp

Inläggav Tomeds » lördag 2016-10-22 19:17

Ajdå! Jaja... Det är av misstagen man lär sig. Hade tom liggunderlag runt kastrullen för att få det stabilt å bra. Har för liten BIB påse för min jättekastrull så det är en sak att fixa. Hört att det ska finnas nåt ikea tyg som man kan fixa sin egen påse, men får inte träff på tyget längre.


Sent from my iPad using Tapatalk
Tomeds
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 17
Blev medlem: torsdag 2016-09-08 20:29

Re: Mäskningstemp

Inläggav Bee » lördag 2016-10-22 19:47

Rör om flera gånger under mäskningen och gasa inte på för hårt med värmen.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Mäskningstemp

Inläggav Fredrik Nivert » lördag 2016-10-22 23:53

Tror tyget heter Teresia nu för tiden. Finns på löpmeter.

Skickat från min SM-G930F via Tapatalk
Användarvisningsbild
Fredrik Nivert
SHBF - Bryggkursledare
 
Inlägg: 346
Blev medlem: måndag 2006-10-23 16:18
Ort: Göteborg, ASKIM

Re: Mäskningstemp

Inläggav Tomeds » söndag 2016-10-23 00:02

Ska kolla. tack!
Tomeds
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 17
Blev medlem: torsdag 2016-09-08 20:29

Re: Mäskningstemp

Inläggav Lindh » söndag 2016-10-23 09:02

Fredrik Nivert skrev:Tror tyget heter Teresia nu för tiden. Finns på löpmeter.



Teresia stämmer. Tidigare hette samma tyg Sarita. Fungerar mycket bra som biabpåse och bränner inte fast i botten ens utan något skydd (jag kör slltid med enbart påse ). Tyget är slitstarkt och tåligt dessutom.
Lindh
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1458
Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59

Re: Mäskningstemp

Inläggav Drake » måndag 2016-10-24 12:10

Det bränner i alla fall inte fast om man kör med induktion, med vanlig platta är jag osäker på om det funkar.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Mäskningstemp

Inläggav Bee » måndag 2016-10-24 12:19

Drake skrev:Det bränner i alla fall inte fast om man kör med induktion, med vanlig platta är jag osäker på om det funkar.

Samma samma...
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Mäskningstemp

Inläggav Drake » måndag 2016-10-24 12:52

Ok, kan så vara men jag har hört om dom som bränt hål på påsen.
När jag kokar dme på induktion så är det inget problem men när jag försökte koka på en halogenplatta så brände jag vörten rejält och därför antog jag att det blir varmare i botten när man har annan uppvärmning än induktion, eller att det lokalt blir varmare i alla fall.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52


Återgå till BIAB

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 14 gäster

cron