Sida 1 av 1

kopiera recept

InläggPostat: onsdag 2015-06-17 11:18
av sören
Hejsan :)
köpte boken "brygg öl" för ett tag sedan o fick se att de fanns många intressanta 10 liters recept där!
frågan är dock kan man kopiera dom rakt av o brygga med biab metoden. de är gjorda för hink i hink metoden.
Hälla i hela vattenmängden från början o Följa recptet som står med grader o tider mängd o bara göra lakningen annorlunda.alltså Höja tempen efter tiden gått ut o laka i 10 min o sedan lyfta upp påsen. O ta några liter varmt vatten o skölja över malten?
har även en fråga om temp? var mäter man den bäst? mitt i grytan eller på ytan? tycker den varierar en del beroende på vart man mäter :?

mvh sören

Re: kopiera recept

InläggPostat: onsdag 2015-06-17 11:57
av Brewsnail
Angående vattenvolymerna så kör på det som passar ditt system, det som kommer variera är effektiviteten, så du kanske måste anpassa receptet lite.

Temperaturen kommer variera, rör om ordentligt och mät sen. Har du hamnat lite för lågt går det ju att hälla i lite mer varmare vatten för att kompensera.

Re: kopiera recept

InläggPostat: onsdag 2015-06-17 12:28
av sören
Okej låter ju bra. :D hitta nämligen ett guinness recept i den boken o inpulsköpte hem allt som behövdes. De va först när lådan stod på bordet ja börja fundera på om de gick att biab brygga de hela :D . har bara bryggt färdigköpa kit förut men de börjar klia lite i fingrarna på att göra nåt eget eller iaf köpa hem saker efter vilka recept som helst o inte va låst av att köpa just biab satser