Gelatin klarning

Utbyte och utvidgande om hur man brygger öl i påse - Brew In A Bag (BIAB). Har kan man fördjupa sig i processen, dess egenskaper, möjliga förbättringar etc. "Livet är som en påse, det blir tomt och innehållslöst om man inte fyller det med något."

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Gelatin klarning

Inläggav Engan » fredag 2015-03-27 00:17

Hej
Har en öl som nu ska kallkracha. Tänkte klarna med gelatin.
Har jag fattat detta rätt (sett på filmklipp på YouTube)
Blanda gelatin i kallt vatten
Värma i Micro till 65 grader
Hälla i jäskärl alternativ fatet

Ska man hälla den varma vätskan i direkt? För kyler man gelatinlösningen innan blir det väl en gelé av det?
Engan
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 188
Blev medlem: söndag 2013-11-24 12:51

Re: Gelatin klarning

Inläggav BrewJack » fredag 2015-03-27 00:31

Häller man gelatinet i ölet före eller efter man satt det i kylen, dvs i "varm" eller kall öl?


Sent from my iPad using Tapatalk
BrewJack
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 77
Blev medlem: måndag 2014-10-27 17:18

Re: Gelatin klarning

Inläggav Drake » fredag 2015-03-27 00:45

Det är synd att Lindh tagit bort sin artikel om hur han kraschar och gelear sin bira, den var klockren! Men det var tydligen några som inte kunde läsa innantill och fick problem med flaskjäsning sedan. :roll:
Jag har kört med den metoden några gånger och ölen blir klar som fjällvatten. Tappar på fat så har inte det eventuella problemet med flaskjäsningen.
Jag brukar koka upp vattnet först och sedan hälla i gelatinet när det svalnat något. Rör om tills det löst sig och häller det sedan direkt i ölen som jag har på kraschning. Funkat varje gång!
Spekulerar bara nu men jag tror att det är för mycket jox svävandes i hinken om man häller i innan man kallkraschat, förmodar att man får dosera lite högre i så fall? I vilket fall funkar det om man tillsätter gelatinet när man gått ner runt nollan en dag eller två.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Gelatin klarning

Inläggav Engan » fredag 2015-03-27 01:34

Men gelatinet ska alltså inte kylas innan det tillsätts till jäskärlet? Om man kyler det blir det väl gelé?
Engan
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 188
Blev medlem: söndag 2013-11-24 12:51

Re: Gelatin klarning

Inläggav Drake » fredag 2015-03-27 01:51

Vet inte när det stelnar, men det ska nog vara bra kallt då. Efter att man rört så gelatinet löst upp sig så kan det inte vara varmare än 30-40 grader typ och en deciliter av det i 20 liter iskall vört gör nog ingen skada. Har som sagt funkat bra för mig.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Gelatin klarning

Inläggav Falkens » fredag 2015-03-27 08:54

Är detta specifikt för BIAB?
// Jonas
Falkens
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 2057
Blev medlem: torsdag 2013-10-10 09:14
Ort: Sollentuna

Re: Gelatin klarning

Inläggav Patrik-b » fredag 2015-03-27 09:32

Nej
Användarvisningsbild
Patrik-b
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 426
Blev medlem: fredag 2013-10-25 08:43

Re: Gelatin klarning

Inläggav Hillebard » lördag 2016-03-19 18:46

Hej
Jag kör biab och corneliusfat, men har ingen möjlighet att kallkrascha i jäshinken.
Kan man klarna ölen på något annat smidigt sätt och/ eller ska jag göra det i corneliusfatet?(för corneliusfatet får plats i mitt kylskåp)


Skickat från min iPad med Tapatalk
Hillebard
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 10
Blev medlem: tisdag 2015-11-10 22:09

Re: Gelatin klarning

Inläggav pettersson80 » lördag 2016-03-19 19:21

Med tålamod kommer du långt!

Skickat från min SM-G920F via Tapatalk
Inled mig icke i frestelse, jag kan gå själv!
pettersson80
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 177
Blev medlem: tisdag 2014-05-13 23:59
Ort: Harmånger

Re: Gelatin klarning

Inläggav Hillebard » lördag 2016-03-19 20:49

Tack för tipset
Får prova det senare.....
Nu behöver jag mer handfasta tips


Skickat från min iPad med Tapatalk
Hillebard
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 10
Blev medlem: tisdag 2015-11-10 22:09

Re: Gelatin klarning

Inläggav jesoj213 » fredag 2016-04-22 16:19

Gelatin behövs inte. Detta är min öl efter 3v :) brukar få enormt grumliga öl i vanliga fall. Å så brukar jag ju dricka upp dem när de precis börjat få kolsyra... :)

Bild

Skickat från min LG-D855 via Tapatalk
jesoj213
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 24
Blev medlem: fredag 2016-04-22 15:17


Återgå till BIAB

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 13 gäster

cron