av skyking » onsdag 2018-04-18 18:09
Myten är att gaserna skiktar sig är lite av en myt, gaserna blandar sig tämligen enkelt. Däremot om du har en sluten behållare som bara innehåller CO2 i gasfasen så kommer givetvis inget syre komma i kontakt med ölen.
Nu har jag inte koll på detaljerna hos grainfather, men om du har ett slutet jäskärl så kan det ju tänkas gå. Det man i så fall vill är att trycka in så mycket CO2 att syret trycks bort. Det man nästan behöver då är att ha någonstans där syret och CO2 kan komma ur behållaren (gaserna blandar sig så det kommer ut en blandning). Pga att gaserna blandar sig behöver man dessutom trycka igenom mer CO2 än vad som ryms i headspejset för att få ner syrenivån rejält.
Sen vet jag inte om kettle-sour-metoden använts länge, men isf bör den ju ha använts utan att man försökt köra på CO2 med hyffsat resultat ändå. Om man faktiskt behöver vidta sådana åtgärder för att undvika syre låter jag med andra ord vara osagt.