Hallå ja,
Nu när jag (äntligen) gått över till fat, tänkte jag komma igång och brygga lite oftare eftersom det är diskandet och flaskandet som jag tycker är absolut tråkigast.
Eftersom jag bara får plats med 9L fat (kanske 11), så behöver jag bara brygga mindre batcher, tänkte motsvarande 11-12 liter i hink för att kunna ta lite prover och kunna tappa 9 liter utan att få med något grums.
Har läst lite här och det verkar vara en del som kört mindre batcher, men att de ändå har lakat. Någon borde ha testat att köra en no-sparge för detta ändamålet?
Jag tänker mig följande:
12 liter i hink + 2 liter i botten av GF som inte går genom kylspiralen (trub) + 4 liter bortkok (en dryg timmes kok) = 18L innan kok
Vid 18 L i grytan, säger Beersmith att en maltnota på 2.65 kg ger mig 1.051 i OG. Tidigare har malten sugit åt sig en dryg liter per kg, vilket gör att jag tänker mig ca 3 liter till här..
Alltså borde jag värma 21 liter, mäska på och sen köra koket direkt utan lakning.. Tankar?
Som vanligt kommer jag på sådana här saker precis innan jag ska brygga, så jag kör på detta, så får vi se hur det går
//Victor