Moderatorer: martinb, Staffan Ulfberg, Webbgrupp
Strebern skrev:Har köpt en av humle precis, ca 500:- + frakt, återkommer med info om det blir nån väsentlig skillnad nästa gång jag brygger.
Strebern skrev:Har nu äntligen efter flera månaders uppehåll gjort ÖL!
(var så illa tvungen då det nästan var slut på lagret...)
Provade då västen för första gången, och det var en besvikelse.
Första steget, koka 30 liter till 81 grader (lakvatten) som jag sedan pumpar över knappt 25 liter av till isoleringskärl, tidsbesparingen var blygsam, kanske 10%. (kommer inte ihåg klockslaget i huvudet, men det var inte många minutrar jag sparade)
Andra steget, fylla på vatten till ca 22 liter för själva mäskningen, tiden att värma upp detta tog också bara något mindre tid.
Tredje steget, att koka upp ca 33 liter till kok, tog LÄNGRE tid än utan västen... Dock kan jag ha haft 1 liter mer i volym än när jag körde tidigare, påverkar ju lite negativt.
Det mest talande, är att från ca 95 grader upp till kok så tar det säker över en halvtimme, både tidigare som nu, och detta antyder ju kraftiga värmeförluster.
Och JA, jag hade koll på brytaren Normal-Mäskning.
Jag misstänker att förlusterna är så pass stora via det oisolerade locket med hål i samt botten, att isolering kring resten enbart marginellt hjälper.
Strebern skrev:Jag har kommunalt vatten, men att köra med varmvattenberedaruppvärmt vatten känns väl inte sådär roligt, men det är ju en tanke.
Att pumpa runt vattnet under uppvärmningen låter ju faktiskt som en strålande ide för att snabba upp temperaturen, det har jag faktiskt inte tänkt på!
Dock att pumpa upp till kok låter som att det blir stora risker för igensättningar i filtret?
Rotsac skrev:Jag talar såklart om kommunalt varmvatten som leds direkt till din kökskran, utan att passera någon varmvattenberedare.
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster