Vi har testat lite olika, om vi maxar och fösöker få ut så mycket öl som möjligt.
mäska med 50L och 16kg malt
sen försvinner ca ca 10l av dem med malten
och lyfter upp korgen och sköljer igenom med 30l (induktionsplatta och 36l kastull med tappkran och slang) 80gradigt vatten, så att vi kommer upp i 70l
då brukar vi få ett preboil SG på runt 1.058
och så har vi ställt in 102grader för kok, vilket gör att det rullar på fint, dock skulle jag inte kalla det för stormkokning.
och på ett 90min kok så kokar vi bara bort ca 4-5 L.
sen kör vi mycket humle pellets så det resulterar i mycket bös i botten, så vi förlorar ca 10L där.
sist fick vi ut 55L öl delat på två 30L jästunnor vilket är lagom.
med ett og på 1.066
Jag vet inte exakta effektiviteten med tror den ligger på mellan 75-80% vilket är rätt normalt.
Det är fortfarande lite bökigt att koka upp vattnet vid sidan av för att sedan få upp det så högt så att man kan låta tyngdkraften sköta lakningen.
Så att bara köra rätt volym på en gång och bara hälla på säg 10L vatten när man hissat upp korgen skulle vara enklare.
Man skulle vilja veta hur "proffsen" tex de som använder CB-200