Dubbelmäskning - howto - funderingar

Här kan man diskutera ämnen som berör bryggverket Braumeister: tips, moddar etc

Moderatorer: martinb, Staffan Ulfberg, Webbgrupp

Kategoriregler
Har det inte med Braumeister att göra hör det inte hit.

Dubbelmäskning - howto - funderingar

Inläggav Karl R » lördag 2016-05-21 15:21

hej

Ska till att brygga ett kornvin. dubbelmäskas.

En tanke jag fick, om jag inte mäskar ur vid 78 på första batchen, utan håller det vid 65, kommer jag få förlängd mäskperiod med mäsk nr 2?

//karl
Användarvisningsbild
Karl R
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 693
Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
Ort: Eslöv

Re: Dubbelmäskning - howto - funderingar

Inläggav Lindh » lördag 2016-05-21 15:53

Tanken är att du bara kör utmäskning efter andra omgången, annars får du problem med temperaturen som är för hög när andra maltgivan ska i.
Din effektivitet kommer säkert sjunka lite mot annars men det gör den ändå när du inte lakar. Om du skulle laka så tror jag du får för lågt preboil gravity för att nå Barley Wine-styrkor så tillvida du inte ska långkoka.
Användarvisningsbild
Lindh
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1396
Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59
Ort: Nykvarn/Stockholm

Re: Dubbelmäskning - howto - funderingar

Inläggav Karl R » lördag 2016-05-21 20:09

Ja, eller, nä, eller jag vet inte... :-)
Jag tänker att man skulle visst kunna kyla den emellan. Men å andra sidan känns det lite dumt också.

Eftersom malten i första mäskningen drar åt sig vatten, borde jag kompensera detta med lakning /spädning ändå?

Siktar på preboilgravity på 1050 efter första och 1090 efter andra, och sen koka i 90 eller 120 minuter. 5,3 kg malt i varje. Tänker att det borde vara rimligt. Menar du Lindh, att jag kommer få lägre utbyte än så?

Mvh

Skickat från min E5823 via Tapatalk
Användarvisningsbild
Karl R
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 693
Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
Ort: Eslöv

Re: Dubbelmäskning - howto - funderingar

Inläggav Lindh » lördag 2016-05-21 21:18

Nej det går säkert att uppnå men räkna med att omgång nr 2 säker ger 10% lägre mäskeffektivitet än första omgången och eftersom du inte lakar så loosar du säker några procent effektivitet även där till vinst att du får starkare vört före kok.
PH och vattenbehandling är mycket viktigt för att få bra konvertering.
Saxar från mina icke renskrivna anteckningar i "Lindhs Ölbryggarbok" ur kapitlet extra starka öl med Braumeister (lånat en del från olika forum så kudos till upphovsgivarna). Du fattar vilka som är BM20 och vilka som är BM50:


Metod 1 (no sparge mini mash) : OG 1100: Ingen lakning. Max 500g DME, socker, ev 2h kok. 5 kg malt på 20 liter vatten, efter kok ca 12l.

Metod två (double mash): mäska två varv med 5kg i varje och höll 30l strecket (med lakning 1l 78gr per kg malt i pipan = 2 x 5l). Jag landade till slut på 1.090 och 25 liter efter 90 min kok. Hade räknat med 70% eff (normalt 80% för vanlig bryggning) men det blev 73%.

2an nya data: Översatt till BM50: 50l+12kg i 75m, rinn av och i med 12kg malt igen + 14l nytt vatten. Laka med avrinning från första mäskningen. Ger 60l preboil och 42l i jäshink på 1.120.

Metod 3 (minibatch): OG1.092; Mäskade 6,27kg malt med så lite vatten det går, enbart täck värmare.
Paus 4 ggr för maltomrörning. Lakade med några liter. 90 min kok. 15l efter kok.

Metod 4: BM50 till bristningsgränsen med 15,7 kg malt och 50 liter vatten, overnight mash 67c. Sköljde igenom med 15l och plockade ut 53 liter på 1.073 (71% mäskeffektivitet). Med 3h kok + 1kg socker = 1.095.

Metod 5 (extra mycket malt): Mäska in med ganska lite vatten, 30l? Lyft upp röret till första pinnarna. Pressa ner övre filtren försiktigt för att krama ut vört. Sänk ner röret försiktigt. Häll i resten av malten fast lite i taget. Rör om allt eftersom. I med filter. Kör som vanligt.

Dubbelmäskning: sätt 66c på 120m och ta paus efter 1h för att byta malten.

90 min mäskning är ett måste. ger ca 5 pinnar mer än 60 min.
Användarvisningsbild
Lindh
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1396
Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59
Ort: Nykvarn/Stockholm

Re: Dubbelmäskning - howto - funderingar

Inläggav Karl R » lördag 2016-05-21 23:03

Tack för bra synpunkter

Verkligen 90 min mäsk på varje.

Metod två känns mest lockade. Blir den.

Hade tänkt att köra mäsktemp på 63°C, för att öka förjäsbarheten. Men nu när jag eventuellt inte lakar så kommer jag hamna fel ur det här att sockret blir klistrigt, får låg nivå lakning ut, så det får nog bli 65°C ändå.

/Karl
Användarvisningsbild
Karl R
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 693
Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
Ort: Eslöv

Re: Dubbelmäskning - howto - funderingar

Inläggav Bee » söndag 2016-05-22 09:40

Brew strong har ju två avsnitt som sändes nyligen där dom har provat dubbel- och trippelmäskning med samma vatten/vört. Verkligen intressanta resultat, har ni inte lyssnat på dom så gör det.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3018
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Dubbelmäskning - howto - funderingar

Inläggav Karl R » söndag 2016-05-22 09:44

Ah, tack! Det ska jag verkligen


Skickat från min E5823 via Tapatalk
Användarvisningsbild
Karl R
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 693
Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
Ort: Eslöv

Re: Dubbelmäskning - howto - funderingar

Inläggav Karl R » lördag 2016-05-28 19:23

ok- erfarneheter, nu efteråt.

brewstrong var verkligen inte min typ av program, eländigt trött på smygreklam och trötta skämt. Men värdefull info verkar finnas där, om man orkar sila.

Däremot dubbelmäskningen gick utmärkt.
5,3 kg (varav 5,2 kg pale ale) mäskades i 90 min vid 65°C.
Lakade med 5 liter. Fick ut 25 liter. PreboilG på det 1052.
Mäskade in ytterligare en laddning, samma maltnota. ytterligare 90 min. Denna gång utan inmäskning på 38°C utan gick rakt på 65°C.
Tog upp malten utan att laka. nytt PreboilG på 1102! Grymt.
Hade i förväg bestämt oss för att koka 90 minuter. Onödigt, såhär i efterhand. Landade på OG 1112-ish. Skulle också lakat andra vändan. Siktade på OG 1095. Rolig lärdom om maskinen.

//karl
Användarvisningsbild
Karl R
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 693
Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
Ort: Eslöv

Re: Dubbelmäskning - howto - funderingar

Inläggav Falkens » söndag 2016-05-29 09:32

Tack för enkel genomgång... ska testa när jag ska göra en RIS nästa gång
// Jonas
Falkens
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 2053
Blev medlem: torsdag 2013-10-10 09:14
Ort: Sollentuna

Re: Dubbelmäskning - howto - funderingar

Inläggav Bee » söndag 2016-05-29 23:48

Karl R skrev:ok- erfarneheter, nu efteråt.

brewstrong var verkligen inte min typ av program, eländigt trött på smygreklam och trötta skämt. Men värdefull info verkar finnas där, om man orkar sila.


Ja, man lär sig sålla och spola. När dom börjar köra på sin reklam, vanliga och smyg, så spolar jag till nästa relevanta del. Dom kör väldigt mycket mer smygreklam nu än förut, dessutom är dom ganska tröttsamma med sin sexistiska stil.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3018
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Dubbelmäskning - howto - funderingar

Inläggav Andreashaggstrom » tisdag 2016-05-31 19:28

Karl R skrev:ok- erfarneheter, nu efteråt.

brewstrong var verkligen inte min typ av program, eländigt trött på smygreklam och trötta skämt. Men värdefull info verkar finnas där, om man orkar sila.
Bee skrev:
Ja, man lär sig sålla och spola. När dom börjar köra på sin reklam, vanliga och smyg, så spolar jag till nästa relevanta del. Dom kör väldigt mycket mer smygreklam nu än förut, dessutom är dom ganska tröttsamma med sin sexistiska stil.

Brew strong har tappat det. The session och sour hour (t.ex) är fortfarande bra, även om de också är sexistiska (främst the session) och smygreklamar.
Ärlans hembryggeri
Andreashaggstrom
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 259
Blev medlem: söndag 2014-02-09 21:55
Ort: Umeå


Återgå till Braumeister

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst