Sida 1 av 1

Klar vört i Braumeister

InläggPostat: fredag 2015-11-20 12:32
av Airboden
Hej

Ni som brygger med Braumeister, hur upplever ni att vörten blir efter mäskning? Jag går i funderingar på att införskaffa en men grubblar lite på hur pass "finmaskig maltgrytan" är? Släpper den igenom mycket maltrester till koket eller är det något som jag oroar mig för i onödan?

Re: Klar vört i Braumeister

InläggPostat: fredag 2015-11-20 13:14
av Judgecc
Du oroar dig i onödan..

Re: Klar vört i Braumeister

InläggPostat: fredag 2015-11-20 13:42
av Airboden
Underbart.

Re: Klar vört i Braumeister

InläggPostat: fredag 2015-11-20 16:10
av Lindh
141217_lambik_0010.jpg



Extremt blank jämfört med alla andra metoder skulle jag vilja påstå. Detta är med 40% vete!

Re: Klar vört i Braumeister

InläggPostat: fredag 2015-11-20 17:16
av Falkens
Judgecc skrev:Du oroar dig i onödan..


+1

Re: Klar vört i Braumeister

InläggPostat: måndag 2015-12-07 16:28
av djKlasen
Ja, det blir klar vørt under meskingen, men når du tar ut maltrøret får du alt grums tilbake igjen. Ikke maltrester, men trub. Ikke noe problem!

Re: Klar vört i Braumeister

InläggPostat: måndag 2015-12-07 17:36
av Drake
Trub? Det bildas väl under koket. Rinner det alltså ur en massa skit när man tar ut maltpipan?
Enligt detta test så gav Grainfathern betydligt klarare vört än Braumeistern. https://www.youtube.com/watch?v=vJokmBauur4
Samtidigt så har jag ju sett bilder på kristallklar vört ur BM så frågan är vad som gäller?

En annan undran jag har är varför det inte går att göra mindra batcher utan att skaffa en kortare maltpipa. Eller går det?
Hur blir det med vörten som rinner över kanten hela tiden, ingen risk för HSA? (Jo, jag vet, det hävdas iofs att det är en myt)

Re: Klar vört i Braumeister

InläggPostat: tisdag 2015-12-08 08:46
av niklas_n
Drake skrev:En annan undran jag har är varför det inte går att göra mindra batcher utan att skaffa en kortare maltpipa. Eller går det?
Hur blir det med vörten som rinner över kanten hela tiden, ingen risk för HSA? (Jo, jag vet, det hävdas iofs att det är en myt)


Eftersom vörten måste täcka elementen så går det inte att göra en väldigt liten batch med den långa pipan (Rotsac), men 15l preboil har funkat för mig.

Re: Klar vört i Braumeister

InläggPostat: tisdag 2015-12-08 13:34
av rocketman
Här kan du se hur vörten utvecklar sig, jag gjorde en lite timelapse på senaste bryggningen:
https://www.youtube.com/watch?v=54khADdHNzc

Re: Klar vört i Braumeister

InläggPostat: tisdag 2015-12-08 15:37
av Drake
niklas_n skrev:Eftersom vörten måste täcka elementen så går det inte att göra en väldigt liten batch med den långa pipan (Rotsac), men 15l preboil har funkat för mig.


Aha, då är jag med! :D