Suröl i BM

Här kan man diskutera ämnen som berör bryggverket Braumeister: tips, moddar etc

Moderatorer: martinb, Staffan Ulfberg, Webbgrupp

Kategoriregler
Har det inte med Braumeister att göra hör det inte hit.

Suröl i BM

Inläggav niklas_n » tisdag 2015-07-14 07:25

Jag funderar på att göra en Berliner Wiesse i min BM. Tänkte använda mig av kettle souring-metoden. Alltså mäska som vanligt, kyla till typ 49 grader och hålla det i 3 dagar. Sedan koka och kyla, för att desinficera prylarna.
Någon som testat detta?
niklas_n
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1204
Blev medlem: söndag 2014-05-04 20:57
Ort: Katrineholm

Re: Suröl i BM

Inläggav Judgecc » tisdag 2015-07-14 10:18

Användarvisningsbild
Judgecc
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1515
Blev medlem: torsdag 2014-06-26 11:56
Ort: Alingsås

Re: Suröl i BM

Inläggav niklas_n » tisdag 2015-07-14 10:40

Judgecc skrev:http://shbf.se/bryggaren/viewtopic.php?t=11278
Inlägg 13 tex.. Lite mer info

Ännu mer
https://forum.braumeisters.net/viewtopic.php?f=8&t=376


Coolt, detta har jag missat.

edit: måste lära mig läsa bättre.
Senast redigerad av niklas_n tisdag 2015-07-14 11:02, redigerad totalt 1 gång.
niklas_n
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1204
Blev medlem: söndag 2014-05-04 20:57
Ort: Katrineholm

Re: Suröl i BM

Inläggav Judgecc » tisdag 2015-07-14 11:02

Nä det är folk som kör så.. Sabbar tror jag absolut inte. Men sliter lite på maskinen gör man väl. Samtidigt så känns det som maskinera håller förbannat bra.. Det är ju rätt många timmar varje gång man kör OvernightM med. Mycket pump timmar. .
Vet att dom testat som du vill göra på BM forumet i vilket fall..
Såg din edit där. Men det viktigaste är att infon kmr fram.
Senast redigerad av Judgecc tisdag 2015-07-14 11:04, redigerad totalt 1 gång.
Användarvisningsbild
Judgecc
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1515
Blev medlem: torsdag 2014-06-26 11:56
Ort: Alingsås

Re: Suröl i BM

Inläggav niklas_n » tisdag 2015-07-14 11:04

Judgecc skrev:Nä det är folk som kör så.. Sabbar tror jag absolut inte. Men sliter lite på maskinen gör man väl. Samtidigt så känns det som maskinera håller förbannat bra.. Det är ju rätt många timmar varje gång man kör OvernightM med. Mycket pump timmar. .
Vet att dom testat som du vill göra på BM forumet i vilket fall..


Jag testar att köra med bara värmaren på, borde hålla värmen ganska jämt. Skall bli spännande.
niklas_n
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1204
Blev medlem: söndag 2014-05-04 20:57
Ort: Katrineholm

Re: Suröl i BM

Inläggav Judgecc » tisdag 2015-07-14 11:04

Keep us informed.
Användarvisningsbild
Judgecc
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1515
Blev medlem: torsdag 2014-06-26 11:56
Ort: Alingsås

Suröl i BM

Inläggav porridge » tisdag 2015-07-14 12:25

Du behöver inte har pumpen igång.
Nästa gång ska jag prova vid 40c istället. Har läst att lacto trivs bättre vid den temp.


Sent from my iPhone using Tapatalk
porridge
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 81
Blev medlem: söndag 2014-09-07 21:06

Re: Suröl i BM

Inläggav niklas_n » tisdag 2015-07-14 13:16

porridge skrev:Du behöver inte har pumpen igång.
Nästa gång ska jag prova vid 40c istället. Har läst att lacto trivs bättre vid den temp.




Jag funderade på att köra lite kallare än 49 grader, har märkt att värmeslingan är lite för kraftfull om man inte har fullt med vört i.

- Hur gjorde du med själva processen? Funderade på om man skulle ha malten (helmalten alltså) i en humlekokpåse och sedan ta bort den inför kok. Alternativ ha hela maltpipa inkl. malt kvar, men det verkar lite bökigt. Att koka de hela maltkornen är nog ingen bra idé.
niklas_n
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1204
Blev medlem: söndag 2014-05-04 20:57
Ort: Katrineholm

Re: Suröl i BM

Inläggav porridge » tisdag 2015-07-14 21:28

niklas_n skrev:
Jag funderade på att köra lite kallare än 49 grader, har märkt att värmeslingan är lite för kraftfull om man inte har fullt med vört i.

- Hur gjorde du med själva processen? Funderade på om man skulle ha malten (helmalten alltså) i en humlekokpåse och sedan ta bort den inför kok. Alternativ ha hela maltpipa inkl. malt kvar, men det verkar lite bökigt. Att koka de hela maltkornen är nog ingen bra idé.


Jag mäskade som vanligt, kylde till 49, in med malt i humlepåsen och täckte med plastfolie. 3-4 dagar senare var den vid 3.5pH. Sedan kokade jag i 15min och tillsatt några gram humle så att det blev 5ibu. Jäste med US-05.
Jag tycke att det gick för sakta så vill prova vid 40c nästa gång.
porridge
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 81
Blev medlem: söndag 2014-09-07 21:06

Re: Suröl i BM

Inläggav niklas_n » tisdag 2015-07-14 21:36

porridge skrev:
Jag mäskade som vanligt, kylde till 49, in med malt i humlepåsen och täckte med plastfolie. 3-4 dagar senare var den vid 3.5pH. Sedan kokade jag i 15min och tillsatt några gram humle så att det blev 5ibu. Jäste med US-05.
Jag tycke att det gick för sakta så vill prova vid 40c nästa gång.


Tack för tipsen, skall testa detta nästa bryggning.
niklas_n
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1204
Blev medlem: söndag 2014-05-04 20:57
Ort: Katrineholm

Re: Suröl i BM

Inläggav porridge » onsdag 2015-07-15 10:56

Dvsl. Återkommer om du har fråga


Sent from my iPhone using Tapatalk
porridge
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 81
Blev medlem: söndag 2014-09-07 21:06

Re: Suröl i BM

Inläggav rocketman » tisdag 2015-09-29 14:21

Jag har gjort det ett par gånger och med kanonresultat, så smidigt med bm!

Skickat från min D6503 via Tapatalk
Användarvisningsbild
rocketman
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 153
Blev medlem: torsdag 2013-09-26 10:33

Re: Suröl i BM

Inläggav Judgecc » onsdag 2016-01-13 18:49

Uppdateringar?
Användarvisningsbild
Judgecc
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1515
Blev medlem: torsdag 2014-06-26 11:56
Ort: Alingsås

Re: Suröl i BM

Inläggav blommah » torsdag 2016-01-14 07:55

Jag har gjort det en gång, funkade fint.

Körde med bara värmaren, inte pumpen, du vill undvika syre under surningen. Använde ProViva, tog ca 36h vid 35grader att nå pH 3.2.
blommah
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 2
Blev medlem: torsdag 2013-10-31 11:05

Re: Suröl i BM

Inläggav niklas_n » torsdag 2016-01-14 09:32

Judgecc skrev:Uppdateringar?


Jag har tyvärr inte surat nått än, har bryggt så mycket annat i mellan... :shock:
niklas_n
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1204
Blev medlem: söndag 2014-05-04 20:57
Ort: Katrineholm

Nästa

Återgå till Braumeister

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 10 gäster