Sida 1 av 1

mäskeffektivitet

InläggPostat: måndag 2015-06-15 10:34
av Karl R
Efter två bryggningar med vår nya BM20 konstaterar jag att vi håller en mäskeffektivitet på ca 60-62%, vilket jag tycker är klent. Jag skulle vilja upp 10 pinnar till, alltså till strax under 75%. Det hade varit välgörande nu när maltmängden är en begränsningsfaktor.

Vad har ni här för tips på att öka mäskeffektiviteten?

Nuvarande setup är en maltkvar ställd på 1,1 mm .
vi har mäskat med indegning på 38°, 15 min
försockringsrast 65°, 60 min
och utmäskning 78°, 10 min

Andra gången lakade jag med 3 liter vatten, första glömde jag detta. Andra gången har jag också tillsatt lite lactic acid för att sänka pH till 5,2.

Vad säger ni?

Re: mäskeffektivitet

InläggPostat: måndag 2015-06-15 11:17
av niklas_n
Låter som att det är väldigt lågt, hur mycket malt har ni röret? Jag fick ca. 90% mäskeffektivitet igår. 5kg basmalt, 200gr carared. Mäskade in med 25l, lakade ur med runt 4-5l, hade ett preboil på typ 1,055 och 25l kokvolym.
1 tsk pH stabilizer och 1mm. på krossen.

Re: mäskeffektivitet

InläggPostat: måndag 2015-06-15 17:00
av Karl R
Nu senast hade vi 6 kg malt i pipan. hade OG 1060 efter en timmas kok. preboil sa den sådär 1052, men jag kan inte tänka mig att det är rätt, även fast kanske 3 liter kokades bort. förra gången 5,5.

hmm, nu när jag tänker på det, visst är det 23 liter vatten vid översta strecket? Det ger ju något annat om jag räknar på fel volym vört... Jag ska dubbelkolla beräkningarna, men ändå.

90% låter väldigt mycket, på ett bra sätt. Det hade varit gött.

mvh

Re: mäskeffektivitet

InläggPostat: måndag 2015-06-15 17:18
av Karl R
Sitter och testar på brewersfriends räknare, det ser ut som att problemet kan vara att vi lakat för lite. Förutsatt att det finns maltsocker kvar i pipan då, och det gissar jag att det gör. Kan vara. oklart.

Re: mäskeffektivitet

InläggPostat: måndag 2015-06-15 18:26
av niklas_n
Översta strecket är 25L. 1060 på 6kg låter lite lågt. Tror jag snittar runt 1070 med 6kg. Är nog inte fel att laka lite mer.

Re: mäskeffektivitet

InläggPostat: måndag 2015-06-15 21:26
av Karl R
hmm, det har du nog rätt i. Nästa gång lakar jag mer.

En tabbe från denna gången också var att jag ställde bort maltpipan i en annan kastrull och sen när jag skulle göra rent pipan, en bit in i kokprocessen så låg där en eller 1,5 liter och skvalpade. Då kände jag inte att jag kunde tillsätta den (av nån oklar anledning som jag inte kommer ihåg nu) men jag kan ju komma ihåg den volymen till nästa gång.

återkommer efter midsommar med fortsatta funderingar.
tack för hjälp

Re: mäskeffektivitet

InläggPostat: söndag 2015-06-21 17:03
av LasseKongo
Gjorde en bryggning för ett par veckor sedan med 6 kg malt, tidigare har jag använt 4,5 - 5.5 kg och fått riktigt bra effektivitet, men i min 6kg batch fick jag en preboil SG på 1.053 efter lakning med 5 liter (1.057 innan lakning) mot beräknade 1.059. Fick tillsätta en del DME för att få upp mitt OG. Nu har jag bara kört en batch med så mycket malt, men det känns som effektiviteten droppade rejält, dom tidigare batcherna brukar ha en preboil SG +- 1 punkt från vad Beersmith räknar ut. Kör också med 1.1 mm krossning, tidigare körde jag 1.25, men tyckte jag fick lite bättre effektivitet efter att gått över till 1.1 mm.

Re: mäskeffektivitet

InläggPostat: söndag 2015-06-21 21:39
av Karl R
Det är också en faktor, tack för det.

Kör imorgon. ska göra en belgisk stark ale m 6 kg pilsnermalt. Tänker i nuläget förlänga min försockringsrast till 80 minuter. Tidigare, när vi körde hink-i-hink hade vi ju inte någon utmäskningsrast, varför konverteringen inte stannade, vi hade också alltid rätt högt utbyte där. visserligen bara spekulationer, men ändå.

Re: mäskeffektivitet

InläggPostat: måndag 2015-06-22 22:17
av Karl R
okok.
Kvällens bryggning resulterade i 25 liter varm vört som efter kokning gav 18 kalla litrar i jäshink. 160 g humlekottar hade nog nån liter kvar i sig också.
Ur de 6,0 kg pilsnermalt vi mäskade fick vi efter kok ut ett OG på 1070 jämnt. Så det var ju bra, nu verkar jag tangera snittet här på forat? Fast jag tycker det är många felkällor ovan. kokade 90 min.

Det som vi gjorde förändrat, förutom att koka i 90 minuter, är att också köra försockringsrasten i 90 minuter, samt att verkligen se till att ligga på pH 5,4 i mäsken. Frågan är om det är dealbreaking? (gumbreaking)

Är vi på rätt väg?

Re: mäskeffektivitet

InläggPostat: fredag 2015-07-17 13:07
av ErikT
Karl R skrev:vi har mäskat med indegning på 38°, 15 min
försockringsrast 65°, 60 min
och utmäskning 78°, 10 min


Mitt tips till dig är att lägga in en rast till, 70° 45 min mellan 65° och 78°.
Varje temperaturökning som görs och hålls en längre tid resulterar i mer stärkelse som frigörs från malten. Och sedan konverteras till socker.

Re: mäskeffektivitet

InläggPostat: fredag 2015-08-14 19:51
av Karl R
@Erik T

ok, tack. Nu är jag ringrostig i enzymträsket, men är det betamylasen som i detta led spjälkar bort maltos från ändarna på långa kedjor? eller hur är det?
Har du nån känsla för hur många pinnar du vinner på detta förfarande?

mvh

Re: mäskeffektivitet

InläggPostat: fredag 2015-08-14 20:38
av ErikT
Den kan bryta ner i änderna och vidare in, men vid förgreningarna får den problem. Men eftersom du redan kört alfaamalyasen under en lång tid så skadar inte det att köra betaamalyasen som en uppstädning av resterna i mäsken under en kortare tid. Du får mer fylliget och kropp i ölen.
Se länken: http://shbf.se/wiki/index.php?title=M%C ... kringsrast