Sida 1 av 1

Någon erfaren bryggare i Örebrotrakten som kan provsmaka min

InläggPostat: fredag 2014-05-30 13:59
av PoorCadaver
Tja!

Ölen har nu stått två veckor på flaska men jag tycker att den smakar... märkligt...

Det är min andra batch baserad på Coopers IPA med maltextrakt istället för socker. Sist jag gjorde detta (för några år sedan) fick jag en liknande smak och då fick jag veta att ölen för för mycket syre och "surnat". Det borde inte vara orsaken nu då jag inte lyft på locket en enda gång under jäsning (vilket jag gjorde upprepade gånger förra gången).

Finns det någon erfaren bryggare i Örebrotrakten som kan provsmaka min öl och ge mig ett utlåtande? Den kanske helt enkelt SKA smaka såhär?
Det är i alla fall omöjligt att beskriva i text hur den smakar.

Re: Någon erfaren bryggare i Örebrotrakten som kan provsmaka

InläggPostat: lördag 2014-05-31 11:12
av Andreashaggstrom
Jag är inte speciellt erfaren, men testar gärna. :)
Jag tror för övrigt att den största risken för oxidering är nog vid flaskningstillfället. Då ska man vara noga med att inte lufta det.

Re: Någon erfaren bryggare i Örebrotrakten som kan provsmaka

InläggPostat: lördag 2014-05-31 11:58
av Getingen
PoorCadaver skrev:Tja!

Ölen har nu stått två veckor på flaska men jag tycker att den smakar... märkligt...

Det är min andra batch baserad på Coopers IPA med maltextrakt istället för socker. Sist jag gjorde detta (för några år sedan) fick jag en liknande smak och då fick jag veta att ölen för för mycket syre och "surnat". Det borde inte vara orsaken nu då jag inte lyft på locket en enda gång under jäsning (vilket jag gjorde upprepade gånger förra gången).

Finns det någon erfaren bryggare i Örebrotrakten som kan provsmaka min öl och ge mig ett utlåtande? Den kanske helt enkelt SKA smaka såhär?
Det är i alla fall omöjligt att beskriva i text hur den smakar.



Lyfta på locket bör inte vara några problem mer än att man ökar risken för infektion möjligtvis. Eftersom kärlet är fyllt med koldioxid och det är tyngre bör det inte hända så mycket. Smakade ölen surt? Av din text tycker jag det låter som en tänkbar infektion istället för oxidation. Bor tyvärr inte i Örebro.

Re: Någon erfaren bryggare i Örebrotrakten som kan provsmaka

InläggPostat: söndag 2014-06-01 12:15
av PoorCadaver
Jag är lite osäker på en det smakar surt eller om det smakar något annat.

Har ett par teorier:
* Cooper-satserna smakar på det här viset.
* Jästen som följer med satsen ger den här smaken.
* För lågt PH på mitt vatten.

Några synpunkter på det?
Jag provade en japansk öl igår och tyckte mig kunna känna samma smak även i den, om än mer otydligt än i min. Så det kanske inte smakar "fel" utan faktiskt ska vara så?

Re: Någon erfaren bryggare i Örebrotrakten som kan provsmaka

InläggPostat: söndag 2014-06-01 13:40
av Janne gnoff Berglund
Om du är medlem i shbf kan du skicka in en flaska av ölen tillsammans med ett bryggprotokoll till shbf's domare för en genomgång.

http://shbf.se/oelbedoemning/medlemsoel

Re: Någon erfaren bryggare i Örebrotrakten som kan provsmaka

InläggPostat: måndag 2014-06-02 07:46
av Olsvamlarn
Som jag skrev i en annan tråd så byter jag gärna öl oavsett kvalité. Bor och jobbar centralt vid Järntorget och har relativt flexibla arbetstider så kan byta nästan när som helst (beroende på möten o.s.v.).

Har för övrigt märkt att jästen som följer med Coppers-satserna ger en del konstiga smaker. Tror att den jästen i kombination med hög jästemp kan ge en del obehagliga smaker.