I lördags gjorde vi vår första gemensamma brygd i den gamla tvättstugan, som så länge jag minns har kallats "brygghuset" på gården.
Kanske lite trångt om vi blir många, men oömt och dörren ut mot gården kan ju vara öppen. Nu var det bara Mikael och jag, Ingvar. Nils dök upp o hälsade när vi städade av vid tretiden.
Som dom nybörjare vi är handlar det väl mest om att skaffa rutin, rutiner och erfarenheter. Å så - en massa termer o uttryck att lära in…
Nästan samma recept som vi båda gjort tidigare, dvs 5 kg Maris Otter, lite Pale Ale och lite Crystal malt (0,5 kg vardera). 50 + 50 g Northern Brewer o Saaz från början samt 50 g Saaz "hopstand" i 45 min under lite långsam kylning (idén fanns här på forum samma morgon). Vi känner att mina humlepåsar är alldeles för små, dom känns som hårt fullproppade korvar, ingen vätska lär cirkulera igenom. Nu fördelade vi mäsken på två gamla 10liters glasdamejeanner med olika jäst. Safale S-04 respektive WLP060. Nyttigt att kunna se hur olika jästen arbetar i de båda krukorna. Hela påsen S. torrströddes i den ena, W. i rör skakades om och sköljdes ur med densitetsprovet ner i den andra. OG mätte vi till 1069, vi hade ju bara 20 liter vätska. S. var i full gång efter tre timmar, W. bubblade bra på söndagsmorgon. Efter 4 dygn var S. nästan stilla medan W- ligger på en min mellan bubbel. Nu efter en vecka verkar S klar att prima/flaska, medan W. fortfarande ligger på dryga minuten, fortfarande aktiviteter synliga på ytan. Den synliga jästkakan på ytan sjönk(?) i S. redan efter två dar medan i W. låg den kvar till 5e dagen. Men vår ursprungsplan att buteljera kommande lördag samtidigt som vi ska köra igång nästa bryggprojekt tror jag vi står fast vid?
Mikael - jag har hittat att hållbarheten på krossad malt är ca ett halvår - ska vi göra slut på den du har, kompletterad med vad jag har hemma. Och testa två nya jästar på 10liters igen?
Är kl 09 på lördag OK? Även andra intresserade ÄR välkomna, hör gärna av er här