Sida 1 av 1

typdef 2H tysk pilsner, FG

InläggPostat: söndag 2020-01-19 10:18
av Karl R
Hej
Angående 2H tysk pilsner

OG 1044-1050
FG 1006-1010.
Det är ett rätt lågt högsta FG. (och rätt lågt lägsta FG också)

jämförde m BJCP 2015 (klass 5D) German Pils
FG där 1008-1013.
Mer rimligt?

WLP830 (german lager) har en förjäsbarhet på 73-79% app. att.
OG 1050 m denna skulle ge fg 1010 m 79% app.att.
OG 1044 skulle ge fg 1009 m 79% app.att.

whitelabs Pilsnerlager wlp800 har lägre förjäsbarhet.
Copenhagen lager wlp 850 har 72-78%

Visst, förjäsbarheten vad jästföretagen säger är ju såklart bara ett indikativt värde. Ska jag se typdef utjäsningsgraden som ett lika indikativt värde?

//karl

Re: typdef 2H tysk pilsner, FG

InläggPostat: söndag 2020-01-19 13:13
av Djonk
Typdefinitionen ska väl tolkas ganska strikt?

Vad brukar du få för utjäsning? Beror ju på andra faktorer också, med german lager har det landat mellan 77-85% för mig.

Re: typdef 2H tysk pilsner, FG

InläggPostat: söndag 2020-01-19 13:54
av Lindh
En tysk pils för min del är aldrig över FG 1.010. De brukar lägga sig på 1.044-1.048 i OG, mäska länge på 62-63°C och skippa alla karamellmalter för att få ner FG:t och ge en torrare upplevelse.

Jever som är förebild för stilen har följande data:

11,2-11,5p
4.8-5.2%
5,5-6,5 EBC
38-42 IBU
4,35-4,45 pH

Re: typdef 2H tysk pilsner, FG

InläggPostat: söndag 2020-01-19 14:18
av ekstedt
Djonk skrev:Typdefinitionen ska väl tolkas ganska strikt?


För just FG är det frikostigare. Man kan mata in en öl i registreringen med FG utanför intervallet, något som ej går för OG och IBU.

Sedan är det inte så lätt att detektera skillnaden mellan 5 FG-pinnar, lite beroende på vilka sockerarter det är som utgör skillnaden.

Re: typdef 2H tysk pilsner, FG

InläggPostat: söndag 2020-01-19 14:43
av Karl R
jojo. såklart kan man säga att den aldrig är över 1010 för en eller annan. Kanske har du rätt.
Problematiskt dock när man bara en bärsa som stilförebild. jfr m bjcp som har en handfull
Augsburger t.ex. som till och med har tydlig aromhumle!
whatever

Senast jag bryggde, då med copenhagen lager vart det med 73% utjäsningsgrad. 200 g carapils i övrigt bara pilsnermalt. nådde 1013.
Stegmäskat m
20 min 60 gr
20 min 65 gr
30 min 72 gr
10 min 78 gr
90 min kok

Kan ju vara det som är problemet.

Det som du Ekstedt skrev, det är inte aslätt att känna skillnad på ett par pinnar FG.

strunt samma, kan ju bli att den kommer finnas med till sm i gbg. Då går det ju att utvärdera.

Re: typdef 2H tysk pilsner, FG

InläggPostat: söndag 2020-01-19 19:08
av Lindh
Bitburger fanns med som referens tills för något år sedan då den (tyvärr) togs bort och enbart Jever blev kvar. Jever är dessutom en extrem uddafågel mot alla andra tyska pilsner så lite konstigt är det. I Sverige när den är förstörd och pastöriserad är den lite mer balanserad men en färsk i rätt region i Tyskland är den en käftsmäll som får en fruktig 75 IBU-ipa att vagga tillbaka till sin ringhörna. Bästa exemplet för stilen håller jag inte med om men absolut en karikatyr av stilen och emellanåt magiskt god om man gillar rejält besk pils. Jag tycker Bit borde fått vara kvar som en förebild då den är mer representativ av en torr, välutjäst och välhumlad tysk pils.

Re: typdef 2H tysk pilsner, FG

InläggPostat: söndag 2020-01-19 19:30
av Karl R
Bitte ein Bit! Det håller jag helt med om.

Vart på väg i somras till orten Jever, för att testa det du skriver. Men fick böja mig för den orimliga omvägen, tyckte resten av familjen.
Nytt försök denna sommar, kanske.

/karl