Ljusexponering

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Ljusexponering

Inläggav bloodhound » fredag 2006-06-09 00:00

Hej

Här har vi ytterligare en nybörjarbryggare som har lite frågor. Har
tidigare gjort ett antal satser vin med gott resultat samt långt bak i
ungdomsåren så pysslade man även med mäskframställning. Men nu har jag
som sagt gett mig i kast med att brygga öl. För att få lite känsla på
det så köptes en ölsats där sockret ersattes med 2x500g ljus spraymalt.
Nästa blir att köpa rent extrakt och seriös jäst och humle. Tyvärr
gjorde vi ingen förkultur men jäsningen hade kommit igång ordentligt
efter två dar så jag hoppas det blir bra ändå. Rengöring sköttes
minutiöst med basisk grovrengöring och sen klorin. Nu till fråna, jag
har tunnan stående i ett rum som håller en stabil temperatur på 20
grader, men det är ljust på dagarna. Den kommer inte i kontakt med
direkt soljus men det är ett genomskinligt jäskärl och det är söderläge
så dagsljus blir det ju. Har täckt över toppen av tunnan men skall jag
ljusisolera även sidorna? Har för mig att jag läst nånstans att
exponering för ljus kan ge rätt obehaglig bismak till ölet.

Tackar på förhand

Axel
bloodhound
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 2
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Ljusexponering

Inläggav Bosse Bergenståhl » lördag 2006-06-10 00:00

Det är framför alt under lagring av det färdiga ölet som ljusexponering
kan ge räliga bismaker. Det är tyvärr inte ovanligt när man köper öl
tappad på ljusa flaskor att man kan känna en smak av bleckplåt eller
kokt papp eller hur man nu ska beskriva det. Men visst, även jäsande öl
bör skyddas mot starkt ljus.

Hembryggd öl har ju den goda egenskapen att har man bra råvaror, vilket
är lätt att köpa, och bra jäst, som är lite svårare att köpa, så brukar
resultatet vara ganska förutsägbart - och ruskigt gott! Det vet alla
som var med på senaste SM i Kalmar - jag smakade inte av någon öl som
var att beteckna som defekt! Så står inte din öl i direkt solljus
behöver du inte oroa dej för mycket. Men det är bra om du tidigare har
smakat liknande öl. Första ölet jag bryggde var en sats brown ale. Min
referens då var ljus lager. Det var en otroligt kass snabbsats med ca
50 % socker och kass frystorkad jäst och ruggigt läskigt humleextrakt
så smaken var en grym besvikelse. När jag senare smakade av en
kommersiell Newcastle brown ale insåg jag att det var det jag bryggde.

Numera vet jag att det dessutom finn GODA brown ales. Hobgobblin kan
vara riktigt bra t ex. Och man kan brygga riktigt bra öl med sats, bara
man har bra jäst. Och har en klar förväntan om vad för sorts öl man kan
brygga med just den maltsammansättningen.

Rätt som du säger med bra renhet och goda råvaror. Torkat maltextrakt
kan vara bra, men det blir dyrt om man bara kör det. Det är egentligen
bara krävande lageröl som kräver ren malt som råvara.

När det gäller rengöring kan man komma väldigt långt bara med kokande
vatten. Kemi i överdrift förstör bara det bakteriologiska steget i
reningsverken, det gör ingen faktisk nytta i våra hembryggarkärl. Tänk
bara på att kokande vatten har sammma riskklassning som konsentrerad
natriumlut.

I vår medlemstidning har vi i planerna ett eller flera inslag om
rengöring. Gå med i föreningen så får du Hembryggaren i brevlådan...
Nästa nummer, alltså det som kommer i höst, handlar bland annat om hur
man bygger smak i sitt öl. Det nummer som just nu är hos tryckeriet
handlar mest om SM 2006 och om olika handfasta tips och recept, bland
annat hembryggarens midsommarsill.

Bosse Bergenståhl

2006-06-10 kl. 00.05 skrev AxelSjögrenHoltz:

*** Brev nr. 12198 till Bryggaren skickat av Axel

Hej

Här har vi ytterligare en nybörjarbryggare som har lite frågor. Har
tidigare gjort ett antal satser vin med gott resultat samt långt bak i
ungdomsåren så pysslade man även med mäskframställning. Men nu har jag
som sagt gett mig i kast med att brygga öl. För att få lite känsla på
det så köptes en ölsats där sockret ersattes med 2x500g ljus spraymalt.
Nästa blir att köpa rent extrakt och seriös jäst och humle. Tyvärr
gjorde vi ingen förkultur men jäsningen hade kommit igång ordentligt
efter två dar så jag hoppas det blir bra ändå. Rengöring sköttes
minutiöst med basisk grovrengöring och sen klorin. Nu till fråna, jag
har tunnan stående i ett rum som håller en stabil temperatur på 20
grader, men det är ljust på dagarna. Den kommer inte i kontakt med
direkt soljus men det är ett genomskinligt jäskärl och det är söderläge
så dagsljus blir det ju. Har täckt över toppen av tunnan men skall jag
ljusisolera även sidorna? Har för mig att jag läst nånstans att
exponering för ljus kan ge rätt obehaglig bismak till ölet.

Tackar på förhand

Axel=
malt är gott
Användarvisningsbild
Bosse Bergenståhl
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 402
Blev medlem: onsdag 2006-10-25 00:31
Ort: Torna Hällestad, Skåne

Ljusexponering

Inläggav Bosse Bergenståhl » lördag 2006-06-10 00:00

Glömde en viktig sak. Bibringa oss dina erfarenheter allt eftersom
brygden framskrider. Smaken vid omtappning, smaken tre veckor efter
omtappning, smaken tre månader efter omtappning. Till exempel...

Bosse Bergenståhl

2006-06-10 kl. 00.05 skrev Axel:

*** Brev nr. 12198 till Bryggaren skickat av Axel

Hej

Här har vi ytterligare en nybörjarbryggare som har lite frågor. Har
tidigare gjort ett antal satser vin med gott resultat samt långt bak i
ungdomsåren så pysslade man även med mäskframställning. Men nu har jag
som sagt gett mig i kast med att brygga öl. För att få lite känsla på
det så köptes en ölsats där sockret ersattes med 2x500g ljus spraymalt.
Nästa blir att köpa rent extrakt och seriös jäst och humle. Tyvärr
gjorde vi ingen förkultur men jäsningen hade kommit igång ordentligt
efter två dar så jag hoppas det blir bra ändå. Rengöring sköttes
minutiöst med basisk grovrengöring och sen klorin. Nu till fråna, jag
har tunnan stående i ett rum som håller en stabil temperatur på 20
grader, men det är ljust på dagarna. Den kommer inte i kontakt med
direkt soljus men det är ett genomskinligt jäskärl och det är söderläge
så dagsljus blir det ju. Har täckt över toppen av tunnan men skall jag
ljusisolera även sidorna? Har för mig att jag läst nånstans att
exponering för ljus kan ge rätt obehaglig bismak till ölet.

Tackar på förhand

Axel=
malt är gott
Användarvisningsbild
Bosse Bergenståhl
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 402
Blev medlem: onsdag 2006-10-25 00:31
Ort: Torna Hällestad, Skåne

Ljusexponering

Inläggav bloodhound » måndag 2006-06-12 00:00

Kan redan nu bidraga med rapport från första omtappningen, som gjordes
då det endast bubblade sporadiskt i röret och jästen hade börjat samlas
i botten på brygden. Då smakades även på ölet, som smakade - tja -
avslaget öl. Fin beska och god smak av humle, kanske aningen blaskigt.
Jag kunde inte känna någar smaker som "inte hör hemma" i ett öl. Dock
kändes smakerna lite "ofärdiga" men jag antar att detta löser sig med
tiden. Färgen var klar och måste legat mellan 10-15 EBC och jag blev
riktigt positivt överraskad då jag trodde att ölet skulle vara riktigt
vidrigt i detta skede.
bloodhound
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 2
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 36 gäster

cron