*** Brev nr. 12147 till Bryggaren skickat av "Bo Andersson"
<bohumlePÅteliaPUNKTcom> ***
----- Original Message -----
From: BosseBergenståhl
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Sent: Tuesday, May 30, 2006 10:06 PM
Subject: [Bryggaren] Re: Kratig jäsning
*** Brev nr. 12142 till Bryggaren skickat av Bosse Bergenståhl
<bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse> ***
-----------------------------------------------------------------------
-------
Du kan skumma av en del av jästen som ligger ovan ölet i skummet. Det
brukar dämpa jäsningen rätt rejält, överskummning är inte bara
kladdigt
och kletigt, det är också en stor infektionsrisk. Det kommer nog att
bli ett smakrikt öl. Om du har en hålslev i rostfritt är det enklaste
att först koka upp nån liter vatten och desinficera den genom att
koka
den någon minut. Den svalnar snabbt i luften. Tänk på att hårsvallet
är
en oerhört bra källa till vildjäst, ha mössa på huvudet om du måste
ha
skallen över den öppnade hinken. Det är därför alla som jobbar med
mat
har huvudbonad, det är lag på det!
Bosse Bergenståhl
Hej Bosse
Tack för ditt svar. Undrar bara hur kan det bli en infektionsrisk?
Kan du mena att eftersom det "blåser" jäsröret så kan en del
illasinnande baggar ta sej bakifrån och in i hinken via jäsröret? För
jag har ju inte öppnat locket än. Inne i hinken så är det förståss ett
fruktansvärt kaos med alla celler som vill öka sej samt co2 som bara
vill väck.
2006-05-30 kl. 20.05 skrev BoAndersson:
*** Brev nr. 12140 till Bryggaren skickat av "Bo Andersson"
<bohumlePÅteliaPUNKTcom> ***
Hej
Bryggde i går en veteöl på 25 liter. Jäst är BC 3068 Whnstphn. Det
tog 5 timmar innan jäsningen startade, men nu jäser det så enormt att
locket håller på att deformera sej, temp inne i hinken 25,4 c samt
utanför 18,6 c. Det känns att hinken nästan är varm, kan jag ta av
locket ett tag tills den värsta jäsningen är över, ha ett badlakan
eller ngt liknande som skydd, eller är risken stor att det kan bli
infekterat? Det verkar som om locket snart skulle flyga i taket !
Tacksam för svar
BoHej
Bryggde i går en veteöl på 25 liter. Jäst är BC 3068 Whnstphn. Det
tog 5 timmar innan jäsningen startade, men nu jäser det så enormt att
locket håller på att deformera sej, temp inne i hinken 25,4 c samt
utanför 18,6 c. Det känns att hinken nästan är varm, kan jag ta av
locket ett tag tills den värsta jäsningen är över, ha ett badlakan
eller ngt liknande som skydd, eller är risken stor att det kan bli
infekterat? Det verkar som om locket snart skulle flyga i taket !
Tacksam för svar
Bo
-----------------------------------------------------------------------
-------
Du kan skumma av en del av jästen som ligger ovan ölet i skummet.
Det brukar dämpa jäsningen rätt rejält, överskummning är inte bara
kladdigt och kletigt, det är också en stor infektionsrisk. Det kommer
nog att bli ett smakrikt öl. Om du har en hålslev i rostfritt är det
enklaste att först koka upp nån liter vatten och desinficera den genom
att koka den någon minut. Den svalnar snabbt i luften. Tänk på att
hårsvallet är en oerhört bra källa till vildjäst, ha mössa på huvudet
om du måste ha skallen över den öppnade hinken. Det är därför alla som
jobbar med mat har huvudbonad, det är lag på det!
Bosse Bergenståhl
2006-05-30 kl. 20.05 skrev BoAndersson:
*** Brev nr. 12140 till Bryggaren skickat av "Bo Andersson"
<bohumlePÅteliaPUNKTcom> ***
Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot:
http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<
Hej
Bryggde i går en veteöl på 25 liter. Jäst är BC 3068 Whnstphn. Det
tog 5 timmar innan jäsningen startade, men nu jäser det så enormt att
locket håller på att deformera sej, temp inne i hinken 25,4 c samt
utanför 18,6 c. Det känns att hinken nästan är varm, kan jag ta av
locket ett tag tills den värsta jäsningen är över, ha ett badlakan
eller ngt liknande som skydd, eller är risken stor att det kan bli
infekterat? Det verkar som om locket snart skulle flyga i taket !
Tacksam för svar
BoHej
Bryggde i går en veteöl på 25 liter. Jäst är BC 3068 Whnstphn.
Det tog 5 timmar innan jäsningen startade, men nu jäser det så enormt
att locket håller på att deformera sej, temp inne i hinken 25,4 c
samt utanför 18,6 c. Det känns att hinken nästan är varm, kan jag ta
av locket ett tag tills den värsta jäsningen är över, ha ett badlakan
eller ngt liknande som skydd, eller är risken stor att det kan bli
infekterat? Det verkar som om locket snart skulle flyga i taket !
Tacksam för svar
Bo
----- Original Message -----
From: BosseBergenståhl
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Sent: Tuesday, May 30, 2006 10:06 PM
Subject: [Bryggaren] Re: Kratig jäsning
*** Brev nr. 12142 till Bryggaren skickat av Bosse Bergenståhl
<bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse> ***
Du kan skumma av en del av jästen som ligger ovan ölet i skummet. Det
brukar dämpa jäsningen rätt rejält, överskummning är inte bara
kladdigt
och kletigt, det är också en stor infektionsrisk. Det kommer nog att
bli ett smakrikt öl. Om du har en hålslev i rostfritt är det enklaste
att först koka upp nån liter vatten och desinficera den genom att koka
den någon minut. Den svalnar snabbt i luften. Tänk på att hårsvallet
är
en oerhört bra källa till vildjäst, ha mössa på huvudet om du måste ha
skallen över den öppnade hinken. Det är därför alla som jobbar med mat
har huvudbonad, det är lag på det!
Bosse Bergenståhl
Hej Bosse
Tack för ditt svar. Undrar bara hur kan det bli en infektionsrisk?
Kan du mena att eftersom det "blåser" jäsröret så kan en del
illasinnande baggar ta sej bakifrån och in i hinken via jäsröret? För
jag har ju inte öppnat locket än. Inne i hinken så är det förståss
ett fruktansvärt kaos med alla celler som vill öka sej samt co2 som
bara vill väck.
2006-05-30 kl. 20.05 skrev BoAndersson:
*** Brev nr. 12140 till Bryggaren skickat av "Bo Andersson"
<bohumlePÅteliaPUNKTcom> ***
Hej
Bryggde i går en veteöl på 25 liter. Jäst är BC 3068 Whnstphn. Det
tog 5 timmar innan jäsningen startade, men nu jäser det så enormt
att
locket håller på att deformera sej, temp inne i hinken 25,4 c samt
utanför 18,6 c. Det känns att hinken nästan är varm, kan jag ta av
locket ett tag tills den värsta jäsningen är över, ha ett badlakan
eller ngt liknande som skydd, eller är risken stor att det kan bli
infekterat? Det verkar som om locket snart skulle flyga i taket !
Tacksam för svar
BoHej
Bryggde i går en veteöl på 25 liter. Jäst är BC 3068 Whnstphn. Det
tog 5 timmar innan jäsningen startade, men nu jäser det så enormt
att
locket håller på att deformera sej, temp inne i hinken 25,4 c samt
utanför 18,6 c. Det känns att hinken nästan är varm, kan jag ta av
locket ett tag tills den värsta jäsningen är över, ha ett badlakan
eller ngt liknande som skydd, eller är risken stor att det kan bli
infekterat? Det verkar som om locket snart skulle flyga i taket !
Tacksam för svar
Bo
Du kan skumma av en del av jästen som ligger ovan ölet i skummet. Det
brukar dämpa jäsningen rätt rejält, överskummning är inte bara
kladdigt och kletigt, det är också en stor infektionsrisk. Det kommer
nog att bli ett smakrikt öl. Om du har en hålslev i rostfritt är det
enklaste att först koka upp nån liter vatten och desinficera den
genom att koka den någon minut. Den svalnar snabbt i luften. Tänk på
att hårsvallet är en oerhört bra källa till vildjäst, ha mössa på
huvudet om du måste ha skallen över den öppnade hinken. Det är därför
alla som jobbar med mat har huvudbonad, det är lag på det!
Bosse Bergenståhl
2006-05-30 kl. 20.05 skrev BoAndersson:
*** Brev nr. 12140 till Bryggaren skickat av "Bo Andersson"
<bohumlePÅteliaPUNKTcom> ***
Hej
Bryggde i går en veteöl på 25 liter. Jäst är BC 3068 Whnstphn. Det
tog 5 timmar innan jäsningen startade, men nu jäser det så enormt
att locket håller på att deformera sej, temp inne i hinken 25,4 c
samt utanför 18,6 c. Det känns att hinken nästan är varm, kan jag ta
av locket ett tag tills den värsta jäsningen är över, ha ett
badlakan eller ngt liknande som skydd, eller är risken stor att det
kan bli infekterat? Det verkar som om locket snart skulle flyga i
taket ! Tacksam för svar
BoHej
Bryggde i går en veteöl på 25 liter. Jäst är BC 3068 Whnstphn. Det
tog 5 timmar innan jäsningen startade, men nu jäser det så enormt
att locket håller på att deformera sej, temp inne i hinken 25,4 c
samt utanför 18,6 c. Det känns att hinken nästan är varm, kan jag ta
av locket ett tag tills den värsta jäsningen är över, ha ett
badlakan eller ngt liknande som skydd, eller är risken stor att det
kan bli infekterat? Det verkar som om locket snart skulle flyga i
taket ! Tacksam för svar
Bo