falcone ale vs falcon weiss (analys)

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

falcone ale vs falcon weiss (analys)

Inläggav carlsbergerensis » onsdag 2006-05-17 00:00

Jag vet inte om ni är uttråkade av detta men ikväll testat jag blodsocker mätaren på falcon weiss!.

Detta för att jämföra med falcon ale.

Falcon specar "falcon ale" som 3.5 vol% och 4.5g kolhydrater Jag mätt upp den till motsvarande 47.9 mM reducerande socker. Denna smakar också verkligen sött!


Falcon weiss, är specad som 3.5 vol% och 2.5 kolhydrater. Jag mätte upp denna öl till ca 10.8 mM. Denna öl smakar INTE sött enligt mig. Inte det minsta faktiskt.


Om nu restextraktet hade samma sammansättning i dessa både öl, så borde förhållanden mellan reducerande socker vara detsamma som förhållandet mellan rest extraktet..

Men 4.5/2.5 = 1.8

medans

47.9/10.8 = 4.4

Enligt teorin som jag nu har så kan detta vara korrelerat till varför falcon ale också är så pass rejält mycket sötare i smaken - troligen finns rediga rester av förjäsbart socker?

Tittar man på en typisk öl, så misstänker jag att som en approximation så relateras den relativa sötman till reducerande sockerhalten som

Restsötma = Reducerande socker [mM] * 1.4 [%/mM]

Då mäter jag restsötman, relative 1% sackaroslösning.
Dvs 100% = samma sötma som 1% sackaros.

Jag uppskattade före jul mitte gent smaktröskelvärdet för sötma (sackaros i rumstempererat vatten) till ca 25%.

Så reducerande sockerhalter under säg 20 mM borde antagligen uppfattas om osöta? Där borde i princip alla öl hamna om det är helt utjästa. Däremot bör man lätt få upp restsötman så fort man har rester av maltotriose.

Hittils har jag konsekvent uppfattat öl över 40 mM som lite söta.

Jag har en pripps light jag mäter på imorgon... den ska ha 1.5g kolhydrater och jag ska både mäta på den, och jämföra hur jag upplever sötmanivån!

Vi tillfället ska jag också ta och testa om det finns ämnen i karamellmalt (utöver sockret) som möjligen ger utslag och som ev störe mätningarna.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

falcone ale vs falcon weiss (analys)

Inläggav bersabira » torsdag 2006-05-18 00:00

Hej
Jag får erkänna att jag inte hänger med i alla svängar.
Jag försöker att se om jag kan ha någon praktisk nytta av mätarna.

Din mätare märer "allt socker" inklusive dextrin.
Min mätare mäter inte dextrin.

Det skulle vara roligt om man kunde mäte dextrin genom att ta dina värden
minus mina.
Då skulle man kunna kolla skillnader mellan olika malt sorter och
mäskscheman utan att jästsort, jästhälsa, jästemp och "omrörning" spelar
någon roll.

/Kjell


From: carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
Reply-To: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] falcone ale vs falcon weiss (analys)
Date: Wed, 17 May 2006 23:26:00 +0200

*** Brev nr. 12105 till Bryggaren skickat av carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Jag vet inte om ni är uttråkade av detta men ikväll testat jag blodsocker
mätaren på falcon weiss!.

Detta för att jämföra med falcon ale.

Falcon specar "falcon ale" som 3.5 vol% och 4.5g kolhydrater Jag mätt upp
den till motsvarande 47.9 mM reducerande socker. Denna smakar också
verkligen sött!


Falcon weiss, är specad som 3.5 vol% och 2.5 kolhydrater. Jag mätte upp
denna öl till ca 10.8 mM. Denna öl smakar INTE sött enligt mig. Inte det
minsta faktiskt.


Om nu restextraktet hade samma sammansättning i dessa både öl, så borde
förhållanden mellan reducerande socker vara detsamma som förhållandet
mellan rest extraktet..

Men 4.5/2.5 = 1.8

medans

47.9/10.8 = 4.4

Enligt teorin som jag nu har så kan detta vara korrelerat till varför
falcon ale också är så pass rejält mycket sötare i smaken - troligen finns
rediga rester av förjäsbart socker?

Tittar man på en typisk öl, så misstänker jag att som en approximation så
relateras den relativa sötman till reducerande sockerhalten som

Restsötma = Reducerande socker [mM] * 1.4 [%/mM]

Då mäter jag restsötman, relative 1% sackaroslösning.
Dvs 100% = samma sötma som 1% sackaros.

Jag uppskattade före jul mitte gent smaktröskelvärdet för sötma (sackaros i
rumstempererat vatten) till ca 25%.

Så reducerande sockerhalter under säg 20 mM borde antagligen uppfattas om
osöta? Där borde i princip alla öl hamna om det är helt utjästa. Däremot
bör man lätt få upp restsötman så fort man har rester av maltotriose.

Hittils har jag konsekvent uppfattat öl över 40 mM som lite söta.

Jag har en pripps light jag mäter på imorgon... den ska ha 1.5g kolhydrater
och jag ska både mäta på den, och jämföra hur jag upplever sötmanivån!

Vi tillfället ska jag också ta och testa om det finns ämnen i karamellmalt
(utöver sockret) som möjligen ger utslag och som ev störe mätningarna.

/Fredrik
bersabira
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 234
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

falcone ale vs falcon weiss (analys)

Inläggav carlsbergerensis » torsdag 2006-05-18 00:00

Hej
Jag får erkänna att jag inte hänger med i alla svängar.
Jag försöker att se om jag kan ha någon praktisk nytta av mätarna.

Din mätare märer "allt socker" inklusive dextrin.
Min mätare mäter inte dextrin.

Din mätare mäter sannolikt inte maltos eller maltotriose heller vad det verkar. Fördelen är isåfall att din mätatre är mer specifik.

Det skulle vara roligt om man kunde mäte dextrin genom att ta dina värden
minus mina.
Då skulle man kunna kolla skillnader mellan olika malt sorter och
mäskscheman utan att jästsort, jästhälsa, jästemp och "omrörning" spelar
någon roll.

Jo exakt. Det är det jag tänkt också i förlängningen.

Om det nu är så bra som det verkar så finns flera väldigt praktiska applikationer.

Vid design av öl, och mätning på befintliga öl kan detta vara ett extra verktyg för att få ett mått på restsötman och rester av förjäsbart socker.

Höga värden skulle jag tolka som att man ska sikta på en låg utjäsning, dvs lämpligt jäst och inte för mycket jäst.

Låga värden bör innebära att man ska sikta på en torr och fullständigt utjäsning med högutjäsande jäst.

Förutom detta så tror jag man kan använda det för att utvärdena mäskningen. Från mäskstart, så kommer inte bara extraktinnehållet öka, utan även mängden reducerande socker. Ett mycket intressant test vore att mäta både SG och reducerande socker under mäskningen.

Högt värde, relativt SG => hög förjäsbarhet
lägre värde relativt SG => lägre förjäsbarhet.

Jag kommer att göra ett sådan test när jag får tid. Men det lär inte bli närmaste tiden.

Jag tror personligen att din mätare skulle vara intressantast att mäta i vört med, i jämförelse med en GD/PQQ mätare. Skulle vara lite små intressant att veta vad din mätare ger på falcon ale? som har den besynnerliga sötman.

Det började med att jag håller på med en mäskmodell, och behöver data. Och om detta nu visar sig fungera, skulle man kunna utvärdera olika mäskscheman och olika recept utan att behöva jäsa ut dem varje gång. Då skulle man snabbare kunna utvärdera metoderna. Man behöver givetvis inte heller mäska 20 liter, man kan gott göra flera små 1 liters mäskningar till exempel. För att mäta krävs mycket små volymer. Mesta volymen krävs för SG mätningen, ca 1 dl.

Jag ska göra en bättre repeterbarhetstest så småningom. Problemet är att man bränner så många stickor. Jag tror att om metoden ska vara bra i skarpt läge så måste man ta en serie mätning och ta medelvärdet ur mätserien. Genom att kolla hur repeterbarhetne ser ut kan man bestämma hur stor mätserie man behöver göra.

Jag kan nästan garantera att OM detta visar sig fungera, så kommer alla kunna använda det. Det är inte alls krånligt. Men behöver kunna späda korrekt (lite mätglas eller mätpipetter duger), samt knappa in en liten formel. Inte svårare än att mäta SG.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 58 gäster

cron