Jag vet inte om ni är uttråkade av detta men ikväll testat jag blodsocker mätaren på falcon weiss!.
Detta för att jämföra med falcon ale.
Falcon specar "falcon ale" som 3.5 vol% och 4.5g kolhydrater Jag mätt upp den till motsvarande 47.9 mM reducerande socker. Denna smakar också verkligen sött!
Falcon weiss, är specad som 3.5 vol% och 2.5 kolhydrater. Jag mätte upp denna öl till ca 10.8 mM. Denna öl smakar INTE sött enligt mig. Inte det minsta faktiskt.
Om nu restextraktet hade samma sammansättning i dessa både öl, så borde förhållanden mellan reducerande socker vara detsamma som förhållandet mellan rest extraktet..
Men 4.5/2.5 = 1.8
medans
47.9/10.8 = 4.4
Enligt teorin som jag nu har så kan detta vara korrelerat till varför falcon ale också är så pass rejält mycket sötare i smaken - troligen finns rediga rester av förjäsbart socker?
Tittar man på en typisk öl, så misstänker jag att som en approximation så relateras den relativa sötman till reducerande sockerhalten som
Restsötma = Reducerande socker [mM] * 1.4 [%/mM]
Då mäter jag restsötman, relative 1% sackaroslösning.
Dvs 100% = samma sötma som 1% sackaros.
Jag uppskattade före jul mitte gent smaktröskelvärdet för sötma (sackaros i rumstempererat vatten) till ca 25%.
Så reducerande sockerhalter under säg 20 mM borde antagligen uppfattas om osöta? Där borde i princip alla öl hamna om det är helt utjästa. Däremot bör man lätt få upp restsötman så fort man har rester av maltotriose.
Hittils har jag konsekvent uppfattat öl över 40 mM som lite söta.
Jag har en pripps light jag mäter på imorgon... den ska ha 1.5g kolhydrater och jag ska både mäta på den, och jämföra hur jag upplever sötmanivån!
Vi tillfället ska jag också ta och testa om det finns ämnen i karamellmalt (utöver sockret) som möjligen ger utslag och som ev störe mätningarna.
/Fredrik