tiondel eller tiondel (var RE: Reducerande sockerarter och f

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

tiondel eller tiondel (var RE: Reducerande sockerarter och f

Inläggav carlsbergerensis » fredag 2006-05-05 00:00

Kjell, jag insåg just att du kanske menade en tiondel dvs 0.1 mmol/liter?? Isåfall är det lite bättre!!!

jag trodde först du menade att mätområdet var indelat i 10 delar... ? isåfall kanske kan kan vara värt ett försök! nu blev jag sugen... jag såg på apoteketshemsida att de verkar ligga kring 100 kr bara... men jag har ingen aning om man måste ha recept? jag kanske får kila in på apoteket ...

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

tiondel eller tiondel (var RE: Reducerande sockerarter och f

Inläggav carlsbergerensis » fredag 2006-05-05 00:00

Nu blev jag alldeles till mig så jag tänkte fel igen. 0.1/33 blir det ju... inte 1/30.... :) fast då kanske inte decimalen är hel signifikant, men det låter ju för bra för att vara sant nästan...! Om man nu kanske mot förmodan har en korrekt decimal så är det ju riktigt bra faktiskt... om det nu bara reagerar lika bra på alla socker... det vet vi ju inte....

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

tiondel eller tiondel (var RE: Reducerande sockerarter och f

Inläggav carlsbergerensis » fredag 2006-05-05 00:00

hmm Jag tittat lite på information om glukometrar och det verkar som många baseras på en annan mätprincip än vad kag tänkt mig, glucose oxidase, och det vet jag inte hur effektivt det oxiderar andra sockerarter. Det går dock säkert att ta reda på, eller så får man testa. Känns lite mer osäkert nu. tidsfaktorn får säkert större roll i det läget också.

Fast om du testar Kjell så rapportera gärna lite siffror.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

tiondel eller tiondel (var RE: Reducerande sockerarter och f

Inläggav carlsbergerensis » fredag 2006-05-05 00:00

Kanske kan glukometern användas som specifikt prov för glukos i vörten... inte fy skam det heller.. så kan det användas som en korrektionsterm till den vanliga titreringen.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

tiondel eller tiondel (var RE: Reducerande sockerarter och f

Inläggav bersabira » fredag 2006-05-05 00:00

Jo jag menade menade en tiondel dvs 0.1 mmol/liter.

" jag kanske får kila in på apoteket ..."
Jag kör några tester i helgen.
Om det är några speciella tester du vill ha gjorda kan du komma över med
några prov, vi bor trots allt i samma stad.

/Kjell

From: carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
Reply-To: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] tiondel eller tiondel (var RE: Reducerande
sockerarter och förjäsbarhet
Date: Fri, 05 May 2006 14:18:04 +0200

*** Brev nr. 12045 till Bryggaren skickat av carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Kjell, jag insåg just att du kanske menade en tiondel dvs 0.1 mmol/liter??
Isåfall är det lite bättre!!!

jag trodde först du menade att mätområdet var indelat i 10 delar... ?
isåfall kanske kan kan vara värt ett försök! nu blev jag sugen... jag såg
på apoteketshemsida att de verkar ligga kring 100 kr bara... men jag har
ingen aning om man måste ha recept? jag kanske får kila in på apoteket ...

/Fredrik
bersabira
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 234
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

tiondel eller tiondel (var RE: Reducerande sockerarter och f

Inläggav carlsbergerensis » fredag 2006-05-05 00:00

Jo jag menade menade en tiondel dvs 0.1 mmol/liter.

" jag kanske får kila in på apoteket ..."
Jag kör några tester i helgen.
Om det är några speciella tester du vill ha gjorda kan du komma över med
några prov, vi bor trots allt i samma stad.

/Kjell

Tackar för erbjudandet! fast jag får massa besök hela helgen så jag torde inte hinna med så mycket experimenterande alls själv heller just i helgen.

Jag gick igång rätt hårt på idén, men det var mest generella metod tester jag tänkte mig. Fast jag kolla igen nu tillverkarna och det tycks vara ett enzym glucose oxidase som oftast används på sk glukometrar för diabeter. Skillnaden mellan detta och det som jag tänkte mig generella testet för reducerande socker är att glucose oxidase tydligen är väldigt specifik för glucose. Så jag misstänker att den ger sannolikt inget utslag alls, eller minimalt utslag på andra sockerarter :( Så kanske var det inte så kul som jag trodde först. Möjligen om man kunde använda den som specifik glukos testare, men det har ju ganska begränsad användbarhet.

Jag har iaf kollat med apoteket och mätaren är inte receptbelagd.

Jag misstänker att det ursprungliga idén att titrera benedicts reagens är bäst. Kanske kan dock glukosmätning vara ett komplement.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

tiondel eller tiondel (var RE: Reducerande sockerarter och f

Inläggav bersabira » fredag 2006-05-05 00:00

Hej Fredrik
här kommer iallafall några resultat som för mig är svåra att förstå.

Kommersiell skitöl 3,5% FG1007 "för lågt för att mäta" DVS under 1,1
Barley wine OG ca 1090 FG ca 1024 visar 3,9mmol/l
Frugan hävdar att det borde vara högre om man tar med bottensatsen (jäst)
det verkar stämma med bottensats blev det 4,1

Stout OG 1044 FG 1013 visar 13,8 , 14,3 med bottensats.

/Kjell


From: carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
Reply-To: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Re:RE: tiondel eller tiondel (var RE: Reducerande
sockerarter och förjäsbarhet
Date: Fri, 05 May 2006 19:23:27 +0200

*** Brev nr. 12052 till Bryggaren skickat av carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Jo jag menade menade en tiondel dvs 0.1 mmol/liter.

" jag kanske får kila in på apoteket ..."
Jag kör några tester i helgen.
Om det är några speciella tester du vill ha gjorda kan du komma över med
några prov, vi bor trots allt i samma stad.

/Kjell

Tackar för erbjudandet! fast jag får massa besök hela helgen så jag torde
inte hinna med så mycket experimenterande alls själv heller just i helgen.

Jag gick igång rätt hårt på idén, men det var mest generella metod tester
jag tänkte mig. Fast jag kolla igen nu tillverkarna och det tycks vara ett
enzym glucose oxidase som oftast används på sk glukometrar för diabeter.
Skillnaden mellan detta och det som jag tänkte mig generella testet för
reducerande socker är att glucose oxidase tydligen är väldigt specifik för
glucose. Så jag misstänker att den ger sannolikt inget utslag alls, eller
minimalt utslag på andra sockerarter :( Så kanske var det inte så kul som
jag trodde först. Möjligen om man kunde använda den som specifik glukos
testare, men det har ju ganska begränsad användbarhet.

Jag har iaf kollat med apoteket och mätaren är inte receptbelagd.

Jag misstänker att det ursprungliga idén att titrera benedicts reagens är
bäst. Kanske kan dock glukosmätning vara ett komplement.

/Fredrik
bersabira
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 234
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

tiondel eller tiondel (var RE: Reducerande sockerarter och f

Inläggav carlsbergerensis » fredag 2006-05-05 00:00

Hej Fredrik
här kommer iallafall några resultat som för mig är svåra att förstå.

Kommersiell skitöl 3,5% FG1007 "för lågt för att mäta" DVS under 1,1
Barley wine OG ca 1090 FG ca 1024 visar 3,9mmol/l
Frugan hävdar att det borde vara högre om man tar med bottensatsen (jäst)
det verkar stämma med bottensats blev det 4,1

Stout OG 1044 FG 1013 visar 13,8 , 14,3 med bottensats.

Intressanta siffror. Tack för att du postade dem. Pga mätarens design, som jag nu förstår är av en annan typ än vad jag tänkte mig från början, så kanske det blir svårt att tolka korrekt utan att analysera vad som påverkar mätarens kalibrering. Vad jag förstår så verkare glukometern vara någon form av elektrokemisk cell där man då applicerar provet (blod) och på stickan finns då bland annat enzymer som påverkar potentialen. Och sen uppstår en elektrisk potential antar jag i proportion mot glukoshalten, men frågan är vad övrigt som månne påverkar denna potential. Jag är väldigt dåligt insatt i denna givartyp. Inte alldeles trivialt att reda ut det. Men det går säkert det med. Kansker är det någon labbmänniska på listan som råkar veta mer om glucose oxidase och hur man applicerar det på dylika biokemiska sensoren? Jag har egentligen ingen koll, men det finns säkert en hel del tekniska artiklar om detta man kan leta reda på.

Men om man nu ska tro att siffrorna verkligen speglar glukoshalten (och att inga mätfel, eller andra ämnen ger utslag) så är den enda logiska förklaringen jag kan se att en stor del av primingsockret inte jäst ut. Att det är så stora rester av vörtens glukos finner jag ganska osannolikt. Var primningen segdragen? eller primade du kanske inte alls? primade du isåfall med sackaros eller bryggsocker?

Smakar stoutet sött? relativ sett?

Varför bottensatsen påverkar kan man ju fråga sig. En gissning är att det påverkar hela kalibreringen av sensorn. möjligt att givarens kalibrering är ganska "känslig" och jag vet inte riktigt vad blod har för sammansättning i denna jämförelse.

Kanske kan variationerna rent av bero mer på andra parametrar i ölen som påverkar instrumentet än sockerhalten?

Fast det fakutm att du fick så stora utslag trots allt gör att man kanske skulle gräva lite mer i det. Man skulle kunna börja med att göra enkla lösningar av glukos och fruktos och kanske maltextrakt i rätt spädning. Det lär inte bli nåt för min del denna helg iallafall... men jag är sugen på att testa vid tillfället.

Kanske kan man genom lite fler tester försöka hitta ett mönster. Hittar man ingen vettigt mönster, kanske det är så att sensortypen är alltför känslig för andra parametrar utöver glukosen?

Det vara bara gissningar... jag har inte heller något rakt svar på de där siffrorna... såvida det inte är primningsocker då... men då bör de ha märkbart förhöjd sötma relativt motsvarande kolsyrad öl på fat? vad tror du? det är ju dina öl?

Det verkar iallafall tillräckligt spännande för att man kan göra ngåra tester till.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

tiondel eller tiondel (var RE: Reducerande sockerarter och f

Inläggav carlsbergerensis » fredag 2006-05-05 00:00

ytterligare ett alternativ, är att sensorn trots allt reagerar på övriga sockerarter. Isåfall kan det finnas en logik i det. Men utan att veta hur känslig testet är för andra sockerarter är det svårt att analysera.

Att stouten ger så högt värde skulle *kanske* kunna beror på att du haft en låg utjäsning av maltotriose, eller enligt tidigare spekulation, rester av primningsockret, vilket man kan tänka sig i fallet segdragen primning??

/Fredrk
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

tiondel eller tiondel (var RE: Reducerande sockerarter och f

Inläggav carlsbergerensis » söndag 2006-05-07 00:00

Trots att jag egentligen inte skulle leka något i helgen så lyckades jag hitta en anledning att "åka förbi" apoteket :) Så nu köpte jag en sån där frän apparat så att jag har en... förhoppningsvis får jag tid att testa den nästa vecka... Enligt manualen som följde med står det att maltos > 0.58 mM kan ge förhöjda värden, det verkar ju lovande... jag har inte hunnit testa den ännu dock.

Vill man sedan ha fler stickor och inte har recept tog de 350 kr för 50 stickor. 7 kr per prov alltså. Om jag för 7 kronor på bryggardagen kunde få lite mer information om vörten så vorde det väl använda slantar.

Jag lär återkomma när jag har gjort slut på de 10 stickorna som följde med.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 55 gäster