av peter.z.hogstrom » måndag 2006-04-24 00:00
Hej igen,
Du kan betrakta din vetöl som en ale så om du har tillräckligt till en ale så har du tillräckligt till en vetöl. Ett varningens finger gällande Hoegardenjästen. Var inte orolig om det tar tid att jäsa ut ölen, upp emot 1 månads primärjäsning är tyvärr inte ovanligt med den jäststammen.
För mycket jäst kan absolut vara ett problem men i de flesta fall är det ett lyxproblem som vi hembryggare sällan råkar ut för. Visst har man jäst 25 liter och tappar upp 5 liter vört direkt på slurryn kan man ge sig f-n på att man får en ganska köttig ölsmak pga av kanibalism när hungriga jästceller börjar knapra på varandra när maten tog slut för tidigt!
Således behöver du inte oroa dig för att en XL påse är för mycket till 10 L och med största sannolikhet inte till 5 L heller.
Vetemaltextrakt är 100% vetemalt.
mvh,
Peter
-----Ursprungligt meddelande-----
Från: UffeKarlström [mailto:hello_and_welcome_to_jamaica_have_a_nice_dayPÅhotmailPUNKTcom]
Skickat: den 24 april 2006 00:05
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Veteöl
Sorry att det blev dubbelt men jag missade att ändra rubriken
Nu har det börjat bubbla i min jästodling från Hoegaarden och bryggardag
närmar sig. Hur är det med jäst och veteöl. Till ale så räcker en Brewers
Choice XL-påse till 25 liter medan man behöver mera jäst till en lager. Hur
vet jag att jag kommer att ha tillräckligt med jäst till min veteöl? 5 liter
ska jäsas med uppodlad Hoegaarden och 10 liter ska jäsas med BC3068
Weihenstephan Wheat veteöljäst. Är en hel påse för mycket jäst till 10
liter?
Är det någon som vet hur det ligger till med vetemaltextraktet? Är det
hälften pilsnermalt i den? Eller är det bara vetemalt i den?
/Uffe
***************************************************
Den som har längst e-postadress när han dör vinner
The one with the longest e-mail adress when he dies wins