Elpatron

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Elpatron

Inläggav daniel_einehag » tisdag 2006-04-18 00:00

Hej!
Funderar på att använda en elpatron i vörtkokaren, Har hittet en rostfri men
infästningen är i mässing
som kommer i kontakt med ölen.. påvärkar det något??? Spelar det ngn större
roll???
daniel_einehag
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 7
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Elpatron

Inläggav Kim » tisdag 2006-04-18 00:00

Många professionella kokkärl är ju gjorda i koppar, och vissa förespråkar
det för att man detta släpper lite kopparjoner under kokningen som senare är
till fördel för jästen. Vissa anser att man bör ha en kopparstav/plåt med i
en rostfri gryta just för detta.
Mässing är en legering i huvudsak av koppar och zink, om detta är till
nackdel vet jag ej.

Men kontakttiden är låg (1-2 timmar) så jag anser att du inte behöver vara
orolig alls.

Tänk dock på skillnaden på färdig öl, där anser man att
koppar/mässingsjonerna är förödande/fördärvande för ölen, även vid kortare
kontakttider såsom vid tappning.

// Kim

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: DanielEinehag [mailto:daniel_einehagPÅhotmailPUNKTcom]
Skickat: den 18 april 2006 08:05
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Elpatron


*** Brev nr. 11979 till Bryggaren skickat av "Daniel Einehag"
<daniel_einehagPÅhotmailPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej!
Funderar på att använda en elpatron i vörtkokaren, Har hittet
en rostfri men
infästningen är i mässing
som kommer i kontakt med ölen.. påvärkar det något??? Spelar
det ngn större
roll???
Kim
 

Elpatron

Inläggav carlsbergerensis » onsdag 2006-04-19 00:00

Hej!

Man kan säkert diskutera detta på flera sätt... den akuta frågan
är ju om man riskerar att bli sjuk pga att man använder diverse
metaller i bryggningen, koppar, zink, aluminium etc. Med tanke på
att man förhoppningsvis inte dricker flera liter öl om dagen så tror
jag inte att det är mycket att oroa sig för relativt sätt.

Där håller jag med Kim! Ibland resulterar dessa diskussioner i
att folka får högt blodtryck, och det är inte meningen. Det i sig
är säkert värre för hälsan än effekten av en mässingsinfattning!

Att oroa sig är inte nyttigt. Endorfiner däremot påstås ibland påskynda
läkningsprocesser och ökar immunförsvaret :) Att glädja sig
och njuta är nog nyttigt i sig.

Därmed inte sagt att man inte ändå kan tycka det är bättre ju mer
inert materialet är, eller att det är fel att vara försiktig om
man nu vill. Det finns ju tom folk som anser att man inte ska
dricka alkohol :) Var och en får väl göra sina egna val och det
kan ändå vara intressant med diskussioner även om små och
ibland mindre insignifikanta detaljer :) vi är väl rätt insnöade
allihop här på listan misstänker jag.

Koppar och mässing fungerar säkert helt ok under förutsättning
att man unerhåller metallytorna, men det innebär ett merarbete.
Jag ser ju hur lätt min kopparkylare blir mörkad mellan
bryggningarna, och det behövs inte många minuter i vörten så är
den skinande ren igen, samma sak med mässing. Det är inte att jag
oroar mig för hälsan direkt på det sättet, för det är ingen
större fara, men det känns onödigt och inte optimalt och ger
extra jobb. Dessutom tror jag knappast att jästen lider av
kopparbrist ändå :) Den får nog sin dos och därtill av min
kopparkylare ändå.

Rostfritt är ju mer underhållsfritt i den meningen, men dyrare.
Jag skulle välja rostfritt alla gånger framför koppar och mässing
om det inte vore för kostnaden, mest eftersom det känns mer
beständigt och relativt underhållsfritt.

Även om man brygger "sällan" så åldras utrustningen mellan
bryggningarna också. Jag ser bara på kopparkylaren.

Nu finns det väl blyfri mässing också, men även om mässing är
koppar och zink brukar det ibland ingå tillsatser. John
Palmer beskriver att man kan ytbehandla mässingen för att lösa
upp ev ytbly. Huruvida mässingslegeringen ens innehåller bly eller
inte får man väl nästan kolla med tillverkaren.

Jag håller också på att försöka uppdatera min utrustning mest
för att korta ned bryggardagen. Med bättre och smartare utrustning
går allt enklare och man kan brygga oftare. Så underhåll och
rengöring tycker jag är en viktig aspekt. En signifikant del av
bryggardagen går ju åt till rengöring och småfippel. Jag har försökt
analysera min bryggardag och jag försöker rationalisera och
raka bort komplicerade moment. Bara det att jag sist bryggde
i tvättstugan och inte i köket, gjorde att jag sparade städ-tid
+ att man inte blockerade all matlagning under bryggningen.
Ett stort plus i mitt protokoll.

Jag letadr också efter elpatroner och konstaterade att det går
att hitta nya prisvärde elpatroner med syrafast element fast med
mässingsinfattning. cd 450 kronor har jag för mig.

Vill man även ha infästningen i syrafast stål hoppar det
upp nästan i 2000 kr.

Jag har inte bestämt mig än, men jag lutar åt att iställe försöka
skaffa en rostfri gryta med extern patron ev den som humlegården
nu har tagit in. Det blir lite dyrare men forhoppningsvis så håller
den länge, och spar in lite underhållstid i och med att man inte
ens behöver tänka tanken att övervaka metallytorna i samma
utsträckning.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Elpatron

Inläggav JoakimRuud » onsdag 2006-04-19 00:00

On 4/19/06, carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom <carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom> wrote:
*** Brev nr. 11989 till Bryggaren skickat av carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej!

Man kan säkert diskutera detta på flera sätt... den akuta frågan
är ju om man riskerar att bli sjuk pga att man använder diverse
metaller i bryggningen, koppar, zink, aluminium etc. Med tanke på
att man förhoppningsvis inte dricker flera liter öl om dagen så tror
jag inte att det är mycket att oroa sig för relativt sätt.

Där håller jag med Kim! Ibland resulterar dessa diskussioner i
att folka får högt blodtryck, och det är inte meningen. Det i sig
är säkert värre för hälsan än effekten av en mässingsinfattning!

Att oroa sig är inte nyttigt. Endorfiner däremot påstås ibland påskynda
läkningsprocesser och ökar immunförsvaret :) Att glädja sig
och njuta är nog nyttigt i sig.

Därmed inte sagt att man inte ändå kan tycka det är bättre ju mer
inert materialet är, eller att det är fel att vara försiktig om
man nu vill. Det finns ju tom folk som anser att man inte ska
dricka alkohol :) Var och en får väl göra sina egna val och det
kan ändå vara intressant med diskussioner även om små och
ibland mindre insignifikanta detaljer :) vi är väl rätt insnöade
allihop här på listan misstänker jag.

Koppar och mässing fungerar säkert helt ok under förutsättning
att man unerhåller metallytorna, men det innebär ett merarbete.
Jag ser ju hur lätt min kopparkylare blir mörkad mellan
bryggningarna, och det behövs inte många minuter i vörten så är
den skinande ren igen, samma sak med mässing. Det är inte att jag
oroar mig för hälsan direkt på det sättet, för det är ingen
större fara, men det känns onödigt och inte optimalt och ger
extra jobb. Dessutom tror jag knappast att jästen lider av
kopparbrist ändå :) Den får nog sin dos och därtill av min
kopparkylare ändå.

Rostfritt är ju mer underhållsfritt i den meningen, men dyrare.
Jag skulle välja rostfritt alla gånger framför koppar och mässing
om det inte vore för kostnaden, mest eftersom det känns mer
beständigt och relativt underhållsfritt.

Även om man brygger "sällan" så åldras utrustningen mellan
bryggningarna också. Jag ser bara på kopparkylaren.

Nu finns det väl blyfri mässing också, men även om mässing är
koppar och zink brukar det ibland ingå tillsatser. John
Palmer beskriver att man kan ytbehandla mässingen för att lösa
upp ev ytbly. Huruvida mässingslegeringen ens innehåller bly eller
inte får man väl nästan kolla med tillverkaren.

Jag håller också på att försöka uppdatera min utrustning mest
för att korta ned bryggardagen. Med bättre och smartare utrustning
går allt enklare och man kan brygga oftare. Så underhåll och
rengöring tycker jag är en viktig aspekt. En signifikant del av
bryggardagen går ju åt till rengöring och småfippel. Jag har försökt
analysera min bryggardag och jag försöker rationalisera och
raka bort komplicerade moment. Bara det att jag sist bryggde
i tvättstugan och inte i köket, gjorde att jag sparade städ-tid
+ att man inte blockerade all matlagning under bryggningen.
Ett stort plus i mitt protokoll.

Jag letadr också efter elpatroner och konstaterade att det går
att hitta nya prisvärde elpatroner med syrafast element fast med
mässingsinfattning. cd 450 kronor har jag för mig.

Vill man även ha infästningen i syrafast stål hoppar det
upp nästan i 2000 kr.

Jag har inte bestämt mig än, men jag lutar åt att iställe försöka
skaffa en rostfri gryta med extern patron ev den som humlegården
nu har tagit in. Det blir lite dyrare men forhoppningsvis så håller
den länge, och spar in lite underhållstid i och med att man inte
ens behöver tänka tanken att övervaka metallytorna i samma
utsträckning.

/Fredrik




--
Joakim Ruud, Botsen Nanobryggeri
For to accuse requires less eloquence, such is man's nature, than to
excuse; and condemnation, than absolution, more resembles justice.
-Hobbes, Leviathan
JoakimRuud
 


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 21 gäster