Hej,
Idag finns det en hel del olika maltkrossar i vårt avlånga land.
Jag har tänkt ett tag på att det vore skoj om vi kunde jämföra dessa olika
krossar för att få en uppfattning om vad som är bra och vad som är mindre
bra.
Om vi som skall till SM tog ett par nävar malt (ex. Maris Otter Pale Ale)
och krossade i våran kross hemma så kunde vi numrera dem och bedöma de olika
krossningarna blint, både se fördelar och nackdelar.
Sedan kunde vi se vilken/vilka som fått bra/bäst betyg.
De kvarntyper som vi skulle provat (minst) tycker jag är:
Kaffebryggarkvarnar
CrankAndStein 2 valsar
CrankAndStein 3 valsar
Phil-Mill (gammal och hederlig, finns i två versioner - handvevad)
[Gärna även de andra gamla amerikanska krossarna om de finns representerade
i landet (MaltMill, Valley Mill)]
Corona (mångas favoritkross, den är inte snabb men den krossar bra -
handvevad)
Italienska 3 vals-krossen (säljs i Danmark och några har den i Sverige -
handvevad)
Sverigekrossen
Hemmakvarnen (Stenhjul i träbox sågs på SM i fjol - egen maskin)
Muslikross
Egna hemmabyggen (helst att de går att tillverka igen)
Gärna en professionell kross (4-6 stora rullar)
Varför inte en professionell krossning som referens - fast allt köps väl
okrossat idag.
Detta tycker jag skulle vara ett skoj tilltag och vi skulle kunna se hur
olika krossar beter sig.
Det enda vi behöver vore någon typ av likadan skål/glas på SM som
numrerades.
Ett enkelt bedömningsformulär (som bara hembryggare får fylla i - annars
blir det kattskit om de beryktade studenterna fick en flipp).
Är detta något intressant? Har du en kross och vill vara med? Din åsikt hur
bedömningen bör vara (tre frågor, 1-5 i skala, viktas)?
Maila bryggaren din åsikt, eller maila mig om du vill vara med, med din
kross - vi har ju ingen nytta av 5 likadana krossar, men vi behöver ha med
alla typer.
// Kim