Krossa bedömningarna på SM

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Krossa bedömningarna på SM

Inläggav Kim » måndag 2006-03-27 00:00

Hej,

Idag finns det en hel del olika maltkrossar i vårt avlånga land.
Jag har tänkt ett tag på att det vore skoj om vi kunde jämföra dessa olika
krossar för att få en uppfattning om vad som är bra och vad som är mindre
bra.

Om vi som skall till SM tog ett par nävar malt (ex. Maris Otter Pale Ale)
och krossade i våran kross hemma så kunde vi numrera dem och bedöma de olika
krossningarna blint, både se fördelar och nackdelar.
Sedan kunde vi se vilken/vilka som fått bra/bäst betyg.

De kvarntyper som vi skulle provat (minst) tycker jag är:
Kaffebryggarkvarnar
CrankAndStein 2 valsar
CrankAndStein 3 valsar
Phil-Mill (gammal och hederlig, finns i två versioner - handvevad)
[Gärna även de andra gamla amerikanska krossarna om de finns representerade
i landet (MaltMill, Valley Mill)]
Corona (mångas favoritkross, den är inte snabb men den krossar bra -
handvevad)
Italienska 3 vals-krossen (säljs i Danmark och några har den i Sverige -
handvevad)
Sverigekrossen
Hemmakvarnen (Stenhjul i träbox sågs på SM i fjol - egen maskin)
Muslikross
Egna hemmabyggen (helst att de går att tillverka igen)
Gärna en professionell kross (4-6 stora rullar)

Varför inte en professionell krossning som referens - fast allt köps väl
okrossat idag.

Detta tycker jag skulle vara ett skoj tilltag och vi skulle kunna se hur
olika krossar beter sig.
Det enda vi behöver vore någon typ av likadan skål/glas på SM som
numrerades.
Ett enkelt bedömningsformulär (som bara hembryggare får fylla i - annars
blir det kattskit om de beryktade studenterna fick en flipp).

Är detta något intressant? Har du en kross och vill vara med? Din åsikt hur
bedömningen bör vara (tre frågor, 1-5 i skala, viktas)?

Maila bryggaren din åsikt, eller maila mig om du vill vara med, med din
kross - vi har ju ingen nytta av 5 likadana krossar, men vi behöver ha med
alla typer.

// Kim
Kim
 

Krossa bedömningarna på SM

Inläggav Göran » tisdag 2006-03-28 00:00

Jag är lite tveksam till värdet av ett sådant resultat.

Det är lite av en skönhetstävling vilket ser bra ut för blotta ögat. Ej
heller är Kvarnens priseffektivitet inräknat.

Jag har inga tveksamheter om att en Amerikanskt stor CrankAndStein 3 valsar
skulle vinna. Men är det värd det priset om det är nästan lika bra med en
med bråkdelen av det priset.

Skall man få ett rättvist resultat måste man nog ta malt från samma säck och
sedan filtrera det i samma anordning för att därefter mäta OG.

Sedan skulle man göra det med en malt som lätt säter igen och mäta
genomrinnings tid för att få en förmjölnings faktor.

Sedan återstår det hur man skall väga in prisbilden? Det skulle väl vara
kostnaden av malt för att uppnå skillnaden i utvunnen vörtsocker??


Annars tycker jag iden att göra sådana tester är helt utmärkt. Bara jag är
tveksam på en sådan enbart optisk test, med prisbilden icke inräknad.

Men jag ställer upp. Jag har den Italienska 3 valsars krossen ( vid
krossning utnyttjar man bara 2 valsar). Sedan är den driven av borrmaskin
fast den i original är tänkt att hand vevas. Sedan till sist jag har inte
låg proteinmalten Maris Otter hemma utan bara vanlig Pale Ale malt.



-----Ursprungligt meddelande-----
Från: Kim [mailto:kimPÅhpbPUNKTse]
Skickat: den 28 mars 2006 00:06
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Krossa bedömningarna på SM

Hej,

Idag finns det en hel del olika maltkrossar i vårt avlånga land.
Jag har tänkt ett tag på att det vore skoj om vi kunde jämföra dessa olika
krossar för att få en uppfattning om vad som är bra och vad som är mindre
bra.

Om vi som skall till SM tog ett par nävar malt (ex. Maris Otter Pale Ale)
och krossade i våran kross hemma så kunde vi numrera dem och bedöma de olika
krossningarna blint, både se fördelar och nackdelar.
Sedan kunde vi se vilken/vilka som fått bra/bäst betyg.

De kvarntyper som vi skulle provat (minst) tycker jag är:
Kaffebryggarkvarnar
CrankAndStein 2 valsar
CrankAndStein 3 valsar
Phil-Mill (gammal och hederlig, finns i två versioner - handvevad)
[Gärna även de andra gamla amerikanska krossarna om de finns representerade
i landet (MaltMill, Valley Mill)]
Corona (mångas favoritkross, den är inte snabb men den krossar bra -
handvevad)
Italienska 3 vals-krossen (säljs i Danmark och några har den i Sverige -
handvevad)
Sverigekrossen
Hemmakvarnen (Stenhjul i träbox sågs på SM i fjol - egen maskin)
Muslikross
Egna hemmabyggen (helst att de går att tillverka igen)
Gärna en professionell kross (4-6 stora rullar)

Varför inte en professionell krossning som referens - fast allt köps väl
okrossat idag.

Detta tycker jag skulle vara ett skoj tilltag och vi skulle kunna se hur
olika krossar beter sig.
Det enda vi behöver vore någon typ av likadan skål/glas på SM som
numrerades.
Ett enkelt bedömningsformulär (som bara hembryggare får fylla i - annars
blir det kattskit om de beryktade studenterna fick en flipp).

Är detta något intressant? Har du en kross och vill vara med? Din åsikt hur
bedömningen bör vara (tre frågor, 1-5 i skala, viktas)?

Maila bryggaren din åsikt, eller maila mig om du vill vara med, med din
kross - vi har ju ingen nytta av 5 likadana krossar, men vi behöver ha med
alla typer.

// Kim
Göran
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 178
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Höör

Krossa bedömningarna på SM

Inläggav Kim » tisdag 2006-03-28 00:00

Jag tror faktiskt inte en 3 valsars är en given vinnare.
Själv sätter jag kort mitt på stenkvarnen om det bara handlar om optiskt.

Visst blir det en rent optisk bedömning, men bättre det än ingen alls.

Att lägga till priser etc. kan ju lätt göras i efterhand, men varför är bara
priset avhängigt? Jag anser att det är många faktorer som avgör ett
krossval.
Ex. är inte mängden som en kross klarar av på en viss tidsenhet också en
faktor (här är 3 valsens största styrka)?
Krossningens kvalitet och utbyte är andra. Om en kross ger lite sämre utbyte
så kan man ju öka på mängden malt, men man kan inte öka på kvalitén.

På många amerikanska sajter säger folk att de får ett betydligt sämre utbyte
med deras nya valskvarnar jämfört med deras gamla Corona. Anledningen de
lämnar sina kära Corona är ju att de krossar mer malt än tidigare.

Men eftersom intresset inte verkar vara så stor så lägger vi väl ner.
Ihop med din kross så vet jag 5 olika krossar idag, men det behövs mer
intresse för att det skall bli av.

Sedan så behövs också lite olika bedömningsfaktorer, men de kan vi nog
snabbt sätta ihop, men som sagt det behövs intresse.

// Kim

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: GöranEng [mailto:goeranPUNKTengPÅbolinaPUNKThsbPUNKTse]
Skickat: den 28 mars 2006 05:07
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] VB: Krossa bedömningarna på SM


*** Brev nr. 11883 till Bryggaren skickat av Göran Eng
<goeranPUNKTengPÅbolinaPUNKThsbPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Jag är lite tveksam till värdet av ett sådant resultat.

Det är lite av en skönhetstävling vilket ser bra ut för
blotta ögat. Ej heller är Kvarnens priseffektivitet inräknat.

Jag har inga tveksamheter om att en Amerikanskt stor
CrankAndStein 3 valsar skulle vinna. Men är det värd det
priset om det är nästan lika bra med en med bråkdelen av det priset.

Skall man få ett rättvist resultat måste man nog ta malt från
samma säck och sedan filtrera det i samma anordning för att
därefter mäta OG.

Sedan skulle man göra det med en malt som lätt säter igen och
mäta genomrinnings tid för att få en förmjölnings faktor.

Sedan återstår det hur man skall väga in prisbilden? Det
skulle väl vara kostnaden av malt för att uppnå skillnaden i
utvunnen vörtsocker??


Annars tycker jag iden att göra sådana tester är helt
utmärkt. Bara jag är tveksam på en sådan enbart optisk test,
med prisbilden icke inräknad.

Men jag ställer upp. Jag har den Italienska 3 valsars krossen
( vid krossning utnyttjar man bara 2 valsar). Sedan är den
driven av borrmaskin fast den i original är tänkt att hand
vevas. Sedan till sist jag har inte låg proteinmalten Maris
Otter hemma utan bara vanlig Pale Ale malt.



-----Ursprungligt meddelande-----
Från: Kim [mailto:kimPÅhpbPUNKTse]
Skickat: den 28 mars 2006 00:06
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Krossa bedömningarna på SM

*** Brev nr. 11880 till Bryggaren skickat av "Kim" <kimPÅhpbPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej,

Idag finns det en hel del olika maltkrossar i vårt avlånga land.
Jag har tänkt ett tag på att det vore skoj om vi kunde
jämföra dessa olika krossar för att få en uppfattning om vad
som är bra och vad som är mindre bra.

Om vi som skall till SM tog ett par nävar malt (ex. Maris
Otter Pale Ale) och krossade i våran kross hemma så kunde vi
numrera dem och bedöma de olika krossningarna blint, både se
fördelar och nackdelar. Sedan kunde vi se vilken/vilka som
fått bra/bäst betyg.

De kvarntyper som vi skulle provat (minst) tycker jag är:
Kaffebryggarkvarnar CrankAndStein 2 valsar CrankAndStein 3
valsar Phil-Mill (gammal och hederlig, finns i två versioner
- handvevad) [Gärna även de andra gamla amerikanska krossarna
om de finns representerade i landet (MaltMill, Valley Mill)]
Corona (mångas favoritkross, den är inte snabb men den krossar bra -
handvevad)
Italienska 3 vals-krossen (säljs i Danmark och några har den
i Sverige -
handvevad)
Sverigekrossen
Hemmakvarnen (Stenhjul i träbox sågs på SM i fjol - egen
maskin) Muslikross Egna hemmabyggen (helst att de går att
tillverka igen) Gärna en professionell kross (4-6 stora rullar)

Varför inte en professionell krossning som referens - fast
allt köps väl okrossat idag.

Detta tycker jag skulle vara ett skoj tilltag och vi skulle
kunna se hur olika krossar beter sig. Det enda vi behöver
vore någon typ av likadan skål/glas på SM som numrerades. Ett
enkelt bedömningsformulär (som bara hembryggare får fylla i -
annars blir det kattskit om de beryktade studenterna fick en flipp).

Är detta något intressant? Har du en kross och vill vara med?
Din åsikt hur bedömningen bör vara (tre frågor, 1-5 i skala, viktas)?

Maila bryggaren din åsikt, eller maila mig om du vill vara
med, med din kross - vi har ju ingen nytta av 5 likadana
krossar, men vi behöver ha med alla typer.

// Kim
Kim
 

Krossa bedömningarna på SM

Inläggav freddan_se » tisdag 2006-03-28 00:00

Trots att jag inte ska till Kalmar måste jag säga att
det var faktiskt en av de bästa ideer jag har hört.
Hoppas det blir av och fler bra ideer från Kim :-)
/Fredrik N

--- Kim <kimPÅhpbPUNKTse> skrev:

*** Brev nr. 11880 till Bryggaren skickat av "Kim"
<kimPÅhpbPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
<<<
hantera kontot:
http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej,

Idag finns det en hel del olika maltkrossar i vårt
avlånga land.
Jag har tänkt ett tag på att det vore skoj om vi
kunde jämföra dessa olika
krossar för att få en uppfattning om vad som är bra
och vad som är mindre
bra.

Om vi som skall till SM tog ett par nävar malt (ex.
Maris Otter Pale Ale)
och krossade i våran kross hemma så kunde vi numrera
dem och bedöma de olika
krossningarna blint, både se fördelar och nackdelar.
Sedan kunde vi se vilken/vilka som fått bra/bäst
betyg.

De kvarntyper som vi skulle provat (minst) tycker
jag är:
Kaffebryggarkvarnar
CrankAndStein 2 valsar
CrankAndStein 3 valsar
Phil-Mill (gammal och hederlig, finns i två
versioner - handvevad)
[Gärna även de andra gamla amerikanska krossarna om
de finns representerade
i landet (MaltMill, Valley Mill)]
Corona (mångas favoritkross, den är inte snabb men
den krossar bra -
handvevad)
Italienska 3 vals-krossen (säljs i Danmark och några
har den i Sverige -
handvevad)
Sverigekrossen
Hemmakvarnen (Stenhjul i träbox sågs på SM i fjol -
egen maskin)
Muslikross
Egna hemmabyggen (helst att de går att tillverka
igen)
Gärna en professionell kross (4-6 stora rullar)

Varför inte en professionell krossning som referens
- fast allt köps väl
okrossat idag.

Detta tycker jag skulle vara ett skoj tilltag och vi
skulle kunna se hur
olika krossar beter sig.
Det enda vi behöver vore någon typ av likadan
skål/glas på SM som
numrerades.
Ett enkelt bedömningsformulär (som bara hembryggare
får fylla i - annars
blir det kattskit om de beryktade studenterna fick
en flipp).

Är detta något intressant? Har du en kross och vill
vara med? Din åsikt hur
bedömningen bör vara (tre frågor, 1-5 i skala,
viktas)?

Maila bryggaren din åsikt, eller maila mig om du
vill vara med, med din
kross - vi har ju ingen nytta av 5 likadana krossar,
men vi behöver ha med
alla typer.

// Kim
Lambic fick inte vara med och leka med de andra ölen och då blev han sur
freddan_se
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 128
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Stockholm


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 60 gäster

cron