Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp
Hej
Kan någon reda ut det här med huruvida jäsningen först kommer igång när allt
syre är förbrukat? Jag har läst att det förhåller sig så men någon här på
listan avfärdade det som en hembryggarmyt. Hur ligger det till med detta??
Jag tror att en förklaring till denna förvirring eller myt är att man i biologiböcker läser om det här med respiration och jäsning, och att jästen växer mycket mer under repsiration än under "jäsning". Det är sant, men problemet är att det inte förekommer någon respiration under öljäsning. Jäst är dessutom en organism som faktisk kan föröka sig, uppåt 5-6 generationer helt syrefritt, och det är full tillräckligt för att jäsa ut en ölvört. Med syre kan det ju dock växa hur länge som helst.
Så, om jag sätter en förkultur, ställer den i c:a 10 grader eftersom jag ska brygga en lager så borde det ta längre tid för förkulturen att bli klar? Finns det risk att man är för snabb med att sätta igång öljäsningen, att inte förkulturen har blivit klar.Jag tror att en förklaring till denna förvirring eller myt är att man i biologiböcker läser om det här med respiration och jäsning, och att jästen växer mycket mer under repsiration än under "jäsning". Det är sant, men problemet är att det inte förekommer någon respiration under öljäsning. Jäst är dessutom en organism som faktisk kan föröka sig, uppåt 5-6 generationer helt syrefritt, och det är full tillräckligt för att jäsa ut en ölvört. Med syre kan det ju dock växa hur länge som helst.
En annan förklaring är också att man ofta läser att jästen förubblar sig på 90 minuter och då räknar man alltså snabbt ut att jästen snabbt uppnått maximal population.. MEN... 90 minuter avser ju alltså, optimala tider. I en öljäsningar tar en genomsnittlig cykel i populationsgenomsnittet mycket längre tid! Flera timmar alltså...
/Fredrik
Så, om jag sätter en förkultur, ställer den i c:a 10 grader eftersom jag ska brygga en lager så borde det ta längre tid för förkulturen att bli klar? Finns det risk att man är för snabb med att sätta igång öljäsningen, att inte förkulturen har blivit klar.
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 18 gäster