Muterad jäst?

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Muterad jäst?

Inläggav assistredo » torsdag 2006-03-16 01:00

Jag hittade en bortglömd liten påse BC 2308 med datum 2003 i kylen. Jag slog
igång den. Lite förvånande blåste den upp på bara knappt ett dygn. En rejäl
förkultur stegades upp. Jag mäskade till en vört på 68% Weyermann Pilsner,
19% Carapils och 13% Maris Otter Pale Ale. Kokades med lite humle (lite
Helles tänkt) och Protafloc i slutet. OG 1046

Jäsningen kom igång bra (11 grader C) men helt frånvaro av svaveldoft. Efter
drygt två veckor var ölet forfarande grumligt och ett tjockt skum/jästtäcke
låg överst - överjästbeteende således.

När nästan tre veckor gått syntes ingen klarning och och graviteten 1016.
Det doftade dock rent och fint, ingen DMS eller diacetyl, möjligen en liten
ton av acetaldehyd.

Jag slängde i en påse Saflager S-23. Efter några dagar var graviteten ner på
1008, i början kändes lite välbekant svavel doft men den försvann snart.

Efter 25 dagar forfarande grumligt men rent och fint i smak och doft.
Tappades nu om och isingglass pytsades i. Nu står det vid c:a 0 grader C och
vi får se hur det går.

Kan detta vara mutation ellr bara en "dusty" jäst?

Björn, Linköping
Björn Petersson
Användarvisningsbild
assistredo
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1483
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Linköping

Muterad jäst?

Inläggav Kenneth » måndag 2006-03-20 01:00

Frågan är om ölet är disigt eller grumligt?
Disighet är oftast pga långa proteiner.
Grumlighet kommer från partiklar som svävar runt i ölet.

Hur ser man skillnad?
Disigheten tilltar normalt vid kyla (chill haze fenomen).
Grumligheten är mer eller mindre konstant.

Jag tror mer på att det är proteiner och inte muterad jäst.

Som vanligt blir det bättre med lagring som du själv vet.

Huvudsaken är att ölet är gott.

Servera i lerkrus ala Bayern om det stör dig ;^)

Grüss gott, Kenneth




--- BjörnochUllaPetersson <assistredoPÅswipnetPUNKTse> wrote:

*** Brev nr. 11774 till Bryggaren skickat av Björn och Ulla Petersson
<assistredoPÅswipnetPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Jag hittade en bortglömd liten påse BC 2308 med datum 2003 i kylen. Jag slog
igång den. Lite förvånande blåste den upp på bara knappt ett dygn. En rejäl
förkultur stegades upp. Jag mäskade till en vört på 68% Weyermann Pilsner,
19% Carapils och 13% Maris Otter Pale Ale. Kokades med lite humle (lite
Helles tänkt) och Protafloc i slutet. OG 1046

Jäsningen kom igång bra (11 grader C) men helt frånvaro av svaveldoft. Efter
drygt två veckor var ölet forfarande grumligt och ett tjockt skum/jästtäcke
låg överst - överjästbeteende således.

När nästan tre veckor gått syntes ingen klarning och och graviteten 1016.
Det doftade dock rent och fint, ingen DMS eller diacetyl, möjligen en liten
ton av acetaldehyd.

Jag slängde i en påse Saflager S-23. Efter några dagar var graviteten ner på
1008, i början kändes lite välbekant svavel doft men den försvann snart.

Efter 25 dagar forfarande grumligt men rent och fint i smak och doft.
Tappades nu om och isingglass pytsades i. Nu står det vid c:a 0 grader C och
vi får se hur det går.

Kan detta vara mutation ellr bara en "dusty" jäst?

Björn, Linköping


__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail.yahoo.com
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 915
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra

Muterad jäst?

Inläggav kim » måndag 2006-03-20 01:00

Vad är det då som skapar de långa proteinerna (eller inte bryter ner dem)?

Är det avsaknaden av en proteinrast - vilket stötts och blötts om den verkligen behövs eller ej. Eller är det att den görs för kort alternativt för högt/lågt i temperatur? Eller något annat som man kan göra för att förhindra det (förutom lerkrus :-).

// Kim

-----Original Message-----
From: KennethJohansson<kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom>
Date: Mon, 20 Mar 2006 10:06:08 +0100
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Re: Muterad jäst?

*** Brev nr. 11827 till Bryggaren skickat av Kenneth Johansson <kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Frågan är om ölet är disigt eller grumligt?
Disighet är oftast pga långa proteiner.
Grumlighet kommer från partiklar som svävar runt i ölet.

Hur ser man skillnad?
Disigheten tilltar normalt vid kyla (chill haze fenomen).
Grumligheten är mer eller mindre konstant.

Jag tror mer på att det är proteiner och inte muterad jäst.

Som vanligt blir det bättre med lagring som du själv vet.

Huvudsaken är att ölet är gott.

Servera i lerkrus ala Bayern om det stör dig ;^)

Grüss gott, Kenneth




--- BjörnochUllaPetersson <assistredoPÅswipnetPUNKTse> wrote:

*** Brev nr. 11774 till Bryggaren skickat av Björn och Ulla Petersson
<assistredoPÅswipnetPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Jag hittade en bortglömd liten påse BC 2308 med datum 2003 i kylen. Jag slog
igång den. Lite förvånande blåste den upp på bara knappt ett dygn. En rejäl
förkultur stegades upp. Jag mäskade till en vört på 68% Weyermann Pilsner,
19% Carapils och 13% Maris Otter Pale Ale. Kokades med lite humle (lite
Helles tänkt) och Protafloc i slutet. OG 1046

Jäsningen kom igång bra (11 grader C) men helt frånvaro av svaveldoft. Efter
drygt två veckor var ölet forfarande grumligt och ett tjockt skum/jästtäcke
låg överst - överjästbeteende således.

När nästan tre veckor gått syntes ingen klarning och och graviteten 1016.
Det doftade dock rent och fint, ingen DMS eller diacetyl, möjligen en liten
ton av acetaldehyd.

Jag slängde i en påse Saflager S-23. Efter några dagar var graviteten ner på
1008, i början kändes lite välbekant svavel doft men den försvann snart.

Efter 25 dagar forfarande grumligt men rent och fint i smak och doft.
Tappades nu om och isingglass pytsades i. Nu står det vid c:a 0 grader C och
vi får se hur det går.

Kan detta vara mutation ellr bara en "dusty" jäst?

Björn, Linköping


__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail.yahoo.com
kim
 

Muterad jäst?

Inläggav Kenneth » måndag 2006-03-20 01:00

Enligt min erfarenhet så blir ölet ofta disigt om man inte gör proteinrast.
Detta även om man använder vällöst/högmodifierad malt såsom Pale Ale malt.

Filtrering och/eller klarningsmedel alternativ lång lagring är väl det som står
till buds om man inte proteinrastar.

/Kenneth

--- kimPÅhpbPUNKTse wrote:

*** Brev nr. 11829 till Bryggaren skickat av <kimPÅhpbPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Vad är det då som skapar de långa proteinerna (eller inte bryter ner dem)?

Är det avsaknaden av en proteinrast - vilket stötts och blötts om den
verkligen behövs eller ej. Eller är det att den görs för kort alternativt för
högt/lågt i temperatur? Eller något annat som man kan göra för att förhindra
det (förutom lerkrus :-).

// Kim

-----Original Message-----
From: KennethJohansson<kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom>
Date: Mon, 20 Mar 2006 10:06:08 +0100
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Re: Muterad jäst?

*** Brev nr. 11827 till Bryggaren skickat av Kenneth Johansson
<kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom> ***
Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Frågan är om ölet är disigt eller grumligt?
Disighet är oftast pga långa proteiner.
Grumlighet kommer från partiklar som svävar runt i ölet.

Hur ser man skillnad?
Disigheten tilltar normalt vid kyla (chill haze fenomen).
Grumligheten är mer eller mindre konstant.

Jag tror mer på att det är proteiner och inte muterad jäst.

Som vanligt blir det bättre med lagring som du själv vet.

Huvudsaken är att ölet är gott.

Servera i lerkrus ala Bayern om det stör dig ;^)

Grüss gott, Kenneth




--- BjörnochUllaPetersson <assistredoPÅswipnetPUNKTse> wrote:

*** Brev nr. 11774 till Bryggaren skickat av Björn och Ulla Petersson
<assistredoPÅswipnetPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Jag hittade en bortglömd liten påse BC 2308 med datum 2003 i kylen. Jag
slog
igång den. Lite förvånande blåste den upp på bara knappt ett dygn. En
rejäl
förkultur stegades upp. Jag mäskade till en vört på 68% Weyermann Pilsner,
19% Carapils och 13% Maris Otter Pale Ale. Kokades med lite humle (lite
Helles tänkt) och Protafloc i slutet. OG 1046

Jäsningen kom igång bra (11 grader C) men helt frånvaro av svaveldoft.
Efter
drygt två veckor var ölet forfarande grumligt och ett tjockt
skum/jästtäcke
låg överst - överjästbeteende således.

När nästan tre veckor gått syntes ingen klarning och och graviteten 1016.
Det doftade dock rent och fint, ingen DMS eller diacetyl, möjligen en
liten
ton av acetaldehyd.

Jag slängde i en påse Saflager S-23. Efter några dagar var graviteten ner

1008, i början kändes lite välbekant svavel doft men den försvann snart.

Efter 25 dagar forfarande grumligt men rent och fint i smak och doft.
Tappades nu om och isingglass pytsades i. Nu står det vid c:a 0 grader C
och
vi får se hur det går.

Kan detta vara mutation ellr bara en "dusty" jäst?

Björn, Linköping


__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail.yahoo.com



__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail.yahoo.com
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 915
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra

Muterad jäst?

Inläggav assistredo » måndag 2006-03-20 01:00

Det var nog både och. Det finns nu efter isingglasskuren kvar en disighet.
Trots påståendet att det inte skulle behövas så kommer nog Weyermanns
pilsnermalt att få en proteinrast av mej i fortsättningen. Disigheten kom
tydligen redan vid 11 grader Celsius. Vörten var dock kristallklar efter
kylningen vid koket - och kylvattnet var rejält kallt.

En fråga är att om jästen på något sätt kan påverka att en proteingrumlighet
uppkommer senare.

Björn

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: KennethJohansson [mailto:kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom]
Skickat: den 20 mars 2006 10:06
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Re: Muterad jäst?

*** Brev nr. 11827 till Bryggaren skickat av Kenneth Johansson
<kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom> ***

Frågan är om ölet är disigt eller grumligt?
Disighet är oftast pga långa proteiner.
Grumlighet kommer från partiklar som svävar runt i ölet.

Hur ser man skillnad?
Disigheten tilltar normalt vid kyla (chill haze fenomen).
Grumligheten är mer eller mindre konstant.

Jag tror mer på att det är proteiner och inte muterad jäst.

Som vanligt blir det bättre med lagring som du själv vet.

Huvudsaken är att ölet är gott.

Servera i lerkrus ala Bayern om det stör dig ;^)

Grüss gott, Kenneth
Björn Petersson
Användarvisningsbild
assistredo
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1483
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Linköping

Muterad jäst?

Inläggav Kim » måndag 2006-03-20 01:00

Tack Kenneth för din erfarenhet.

Kan kanske vara därför man säger att en proteinrast är onödig, för
bryggerier - de filtrerar ändå ölet så s..t samma, lång lagring har de inte
råd med.

Jag är inte direkt lagerbryggare så proteinraster hör inte till min vardag.
Men naturliga och intressanta följdfrågor måste bli...

Så vilken temperatur är då bäst för en proteinrast att förhindra disighet,
skall det vara 50, 55 eller 58?
Är det 10 min, 15 eller en halvtimme som är bäst?

Så du menar att man även borde göra en proteinrast med Pale malt (till ljusa
öl)?

Givetvis vet även jag att det finns lika många teorier om detta som det
finns bryggare, men tiden/kunskapen/malten har ju också förändrats så det
kanske finns en viss samstämmighet iaf.

// Kim

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: KennethJohansson [mailto:kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom]
Skickat: den 20 mars 2006 16:06
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Re: Re: Re: Muterad jäst?


*** Brev nr. 11830 till Bryggaren skickat av Kenneth
Johansson <kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Enligt min erfarenhet så blir ölet ofta disigt om man inte
gör proteinrast. Detta även om man använder
vällöst/högmodifierad malt såsom Pale Ale malt.

Filtrering och/eller klarningsmedel alternativ lång lagring
är väl det som står till buds om man inte proteinrastar.

/Kenneth

--- kimPÅhpbPUNKTse wrote:

*** Brev nr. 11829 till Bryggaren skickat av <kimPÅhpbPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Vad är det då som skapar de långa proteinerna (eller inte
bryter ner
dem)?

Är det avsaknaden av en proteinrast - vilket stötts och
blötts om den
verkligen behövs eller ej. Eller är det att den görs för kort
alternativt för högt/lågt i temperatur? Eller något annat
som man kan
göra för att förhindra det (förutom lerkrus :-).

// Kim

-----Original Message-----
From: KennethJohansson<kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom>
Date: Mon, 20 Mar 2006 10:06:08 +0100
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Re: Muterad jäst?

*** Brev nr. 11827 till Bryggaren skickat av Kenneth Johansson
<kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom> ***
Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Frågan är om ölet är disigt eller grumligt?
Disighet är oftast pga långa proteiner.
Grumlighet kommer från partiklar som svävar runt i ölet.

Hur ser man skillnad?
Disigheten tilltar normalt vid kyla (chill haze fenomen).
Grumligheten är mer eller mindre konstant.

Jag tror mer på att det är proteiner och inte muterad jäst.

Som vanligt blir det bättre med lagring som du själv vet.

Huvudsaken är att ölet är gott.

Servera i lerkrus ala Bayern om det stör dig ;^)

Grüss gott, Kenneth




--- BjörnochUllaPetersson <assistredoPÅswipnetPUNKTse> wrote:

*** Brev nr. 11774 till Bryggaren skickat av Björn och Ulla
Petersson <assistredoPÅswipnetPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Jag hittade en bortglömd liten påse BC 2308 med datum
2003 i kylen.
Jag
slog
igång den. Lite förvånande blåste den upp på bara knappt
ett dygn.
En
rejäl
förkultur stegades upp. Jag mäskade till en vört på 68%
Weyermann
Pilsner, 19% Carapils och 13% Maris Otter Pale Ale. Kokades med
lite humle (lite Helles tänkt) och Protafloc i slutet. OG 1046

Jäsningen kom igång bra (11 grader C) men helt frånvaro av
svaveldoft.
Efter
drygt två veckor var ölet forfarande grumligt och ett tjockt
skum/jästtäcke
låg överst - överjästbeteende således.

När nästan tre veckor gått syntes ingen klarning och och
graviteten
1016. Det doftade dock rent och fint, ingen DMS eller diacetyl,
möjligen en
liten
ton av acetaldehyd.

Jag slängde i en påse Saflager S-23. Efter några dagar var
graviteten ner

1008, i början kändes lite välbekant svavel doft men den
försvann
snart.

Efter 25 dagar forfarande grumligt men rent och fint i smak och
doft. Tappades nu om och isingglass pytsades i. Nu står
det vid c:a
0 grader C
och
vi får se hur det går.

Kan detta vara mutation ellr bara en "dusty" jäst?

Björn, Linköping


__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail.yahoo.com



__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail.yahoo.com
Kim
 


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 39 gäster

cron