Tack Kenneth för din erfarenhet.
Kan kanske vara därför man säger att en proteinrast är onödig, för
bryggerier - de filtrerar ändå ölet så s..t samma, lång lagring har de inte
råd med.
Jag är inte direkt lagerbryggare så proteinraster hör inte till min vardag.
Men naturliga och intressanta följdfrågor måste bli...
Så vilken temperatur är då bäst för en proteinrast att förhindra disighet,
skall det vara 50, 55 eller 58?
Är det 10 min, 15 eller en halvtimme som är bäst?
Så du menar att man även borde göra en proteinrast med Pale malt (till ljusa
öl)?
Givetvis vet även jag att det finns lika många teorier om detta som det
finns bryggare, men tiden/kunskapen/malten har ju också förändrats så det
kanske finns en viss samstämmighet iaf.
// Kim
-----Ursprungligt meddelande-----
Från: KennethJohansson [mailto:kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom]
Skickat: den 20 mars 2006 16:06
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Re: Re: Re: Muterad jäst?
*** Brev nr. 11830 till Bryggaren skickat av Kenneth
Johansson <kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom> ***
Enligt min erfarenhet så blir ölet ofta disigt om man inte
gör proteinrast. Detta även om man använder
vällöst/högmodifierad malt såsom Pale Ale malt.
Filtrering och/eller klarningsmedel alternativ lång lagring
är väl det som står till buds om man inte proteinrastar.
/Kenneth
--- kimPÅhpbPUNKTse wrote:
*** Brev nr. 11829 till Bryggaren skickat av <kimPÅhpbPUNKTse> ***
Vad är det då som skapar de långa proteinerna (eller inte
bryter ner
dem)?
Är det avsaknaden av en proteinrast - vilket stötts och
blötts om den
verkligen behövs eller ej. Eller är det att den görs för kort
alternativt för högt/lågt i temperatur? Eller något annat
som man kan
göra för att förhindra det (förutom lerkrus
.
// Kim
-----Original Message-----
From: KennethJohansson<kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom>
Date: Mon, 20 Mar 2006 10:06:08 +0100
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Re: Muterad jäst?
*** Brev nr. 11827 till Bryggaren skickat av Kenneth Johansson
<kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom> ***
Frågan är om ölet är disigt eller grumligt?
Disighet är oftast pga långa proteiner.
Grumlighet kommer från partiklar som svävar runt i ölet.
Hur ser man skillnad?
Disigheten tilltar normalt vid kyla (chill haze fenomen).
Grumligheten är mer eller mindre konstant.
Jag tror mer på att det är proteiner och inte muterad jäst.
Som vanligt blir det bättre med lagring som du själv vet.
Huvudsaken är att ölet är gott.
Servera i lerkrus ala Bayern om det stör dig ;^)
Grüss gott, Kenneth
--- BjörnochUllaPetersson <assistredoPÅswipnetPUNKTse> wrote:
*** Brev nr. 11774 till Bryggaren skickat av Björn och Ulla
Petersson <assistredoPÅswipnetPUNKTse> ***
Jag hittade en bortglömd liten påse BC 2308 med datum
2003 i kylen.
slog
igång den. Lite förvånande blåste den upp på bara knappt
ett dygn.
rejäl
förkultur stegades upp. Jag mäskade till en vört på 68%
Weyermann
Pilsner, 19% Carapils och 13% Maris Otter Pale Ale. Kokades med
lite humle (lite Helles tänkt) och Protafloc i slutet. OG 1046
Jäsningen kom igång bra (11 grader C) men helt frånvaro av
svaveldoft.
Efter
drygt två veckor var ölet forfarande grumligt och ett tjockt
skum/jästtäcke
låg överst - överjästbeteende således.
När nästan tre veckor gått syntes ingen klarning och och
graviteten
1016. Det doftade dock rent och fint, ingen DMS eller diacetyl,
möjligen en
liten
ton av acetaldehyd.
Jag slängde i en påse Saflager S-23. Efter några dagar var
graviteten ner
på
1008, i början kändes lite välbekant svavel doft men den
försvann
snart.
Efter 25 dagar forfarande grumligt men rent och fint i smak och
doft. Tappades nu om och isingglass pytsades i. Nu står
det vid c:a
och
vi får se hur det går.
Kan detta vara mutation ellr bara en "dusty" jäst?
Björn, Linköping
__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail.yahoo.com
__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail.yahoo.com