Ölhypnos? (Re:Belgiskt...)

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Ölhypnos? (Re:Belgiskt...)

Inläggav carlsbergerensis » tisdag 2006-03-07 01:00

Drack förrestaen en leffe brown på fat också, smakade sååå mkt bättre än på
flaska. Den var mkt karamelligare och krispiare, varför blir det så?

Lite osammanhängande svammel....

Att "samma" öl smakar olika vid olika tillfällen, vad det nu beror på tycker jag är ett ständigt irritationsmoment. Slutsatsen kanske är att det bästa sättet att förbättrasin öl är att dricka den i dämpad belysning när man är både hungrig, törstig och gärna lite trött i skallen också, så att man inte orkar fokusera på annat än ölen, och kanske så att ens omdöme börjar bli selektivt ;-)

Jag har bara druckit leffe från fat en gång, och det var iofs leffe blond, men det får jag säga var den sämsta leffen jag druckit hittils. Konstigt nog så var jag både hungrig och törstig vid tillfället. Men den förtärdes i stark belysning och jag tror ölen serverades på tok för kall. I princip kylskåpskall, vilket kändes ganska förnedrande för ölen, att den serverades alldeles för kall. Känns inte som de brydde sig om det utan de hade väl troligen alla fat i samma iskalla kyl. Det var fortfarande en ok öl, men pricken över i saknades. ELLER om det var så att ölen jag fick där faktisk var annorlunda, det lär man aldrig komma underfund med.

Jag tycker också leffe på flaska från systemet också smakar olika mellan gångerna. Öltemperaturen vid förtäring verkar har väldigt stor betydelse men även utöver det blir jag aldrig klok på om det verkligen ÄR skillnad mellan flaskorna, eller om det situationen som förvrider mina intryck.

Egentligen vore det intresant att se en seriös undersökning av hur stor roll omgivning/miljö, och provsmakarens psykologiska tillstånd påverkar bedömningen av en öl, i förhållande till ölens faktiska kemiska analys?

Kanske handlar jakten på den ultimata ölen mycket om "timing"? Rätt öl vid rätt tillfälle på rätt sätt?

Eller kanske ölhypnos? Hypnotisera sina gäster innnan de bjuds på läckerheterna? :)

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Ölhypnos? (Re:Belgiskt...)

Inläggav CharlesCassino\(CF\) » tisdag 2006-03-07 01:00

Ligger mycket i det.

Enda gången jag har kunnat utala mig om det
hela var för flera, typ 9 år sedan
När jag var med på en provning på dåvarande Kungsholmens KB.
Där gjordes en paralellprovning mellan fat och flaska.
Vi hittade en viss skillnad, men om det var sämre eller inte
minns jag inte. Men det viktiga var att ölen kom från samma
kok vilket man aldrig vet när man testar på stan.
Minns inte ens om det var en blindprovning, men det borde det ha varit.

Kanske nån annan som e me på Bryggaren var med vid tillfället
och har bättre minne än jag...

Annars har man ju hört talas om folk som har druckit syrlig å härligt
frisk öl under ett blommande körsbärsträd i Bryssel samt uppfattat
Samma öl surt å jävligt en regnig höstkväll på puben i stockholm...

Charles



-----Ursprungligt meddelande-----
Från: carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom [mailto:carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom]
Skickat: den 7 mars 2006 13:26
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Ölhypnos? (Re:Belgiskt...)

Drack förrestaen en leffe brown på fat också, smakade sååå mkt bättre
än på flaska. Den var mkt karamelligare och krispiare, varför blir det så?

Lite osammanhängande svammel....

Att "samma" öl smakar olika vid olika tillfällen, vad det nu beror på tycker jag är ett ständigt irritationsmoment. Slutsatsen kanske är att det bästa sättet att förbättrasin öl är att dricka den i dämpad belysning när man är både hungrig, törstig och gärna lite trött i skallen också, så att man inte orkar fokusera på annat än ölen, och kanske så att ens omdöme börjar bli selektivt ;-)

Jag har bara druckit leffe från fat en gång, och det var iofs leffe blond, men det får jag säga var den sämsta leffen jag druckit hittils. Konstigt nog så var jag både hungrig och törstig vid tillfället. Men den förtärdes i stark belysning och jag tror ölen serverades på tok för kall. I princip kylskåpskall, vilket kändes ganska förnedrande för ölen, att den serverades alldeles för kall. Känns inte som de brydde sig om det utan de hade väl troligen alla fat i samma iskalla kyl. Det var fortfarande en ok öl, men pricken över i saknades. ELLER om det var så att ölen jag fick där faktisk var annorlunda, det lär man aldrig komma underfund med.

Jag tycker också leffe på flaska från systemet också smakar olika mellan gångerna. Öltemperaturen vid förtäring verkar har väldigt stor betydelse men även utöver det blir jag aldrig klok på om det verkligen ÄR skillnad mellan flaskorna, eller om det situationen som förvrider mina intryck.

Egentligen vore det intresant att se en seriös undersökning av hur stor roll omgivning/miljö, och provsmakarens psykologiska tillstånd påverkar bedömningen av en öl, i förhållande till ölens faktiska kemiska analys?

Kanske handlar jakten på den ultimata ölen mycket om "timing"? Rätt öl vid rätt tillfälle på rätt sätt?

Eller kanske ölhypnos? Hypnotisera sina gäster innnan de bjuds på läckerheterna? :)

/Fredrik
CharlesCassino\(CF\)
 

Ölhypnos? (Re:Belgiskt...)

Inläggav Göran » onsdag 2006-03-08 01:00

Vill man göra tester om lokalen spelar in så är det ju rätt lätt, men det
kräver lite mer arbete än en vanlig provning. Helst skulle det göras under
flera provningar.

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: CharlesCassino(CF) [mailto:CharlesPUNKTCassinoPÅcfPUNKTse]
Skickat: den 7 mars 2006 14:07
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] SV: Ölhypnos? (Re:Belgiskt...)

*** Brev nr. 11707 till Bryggaren skickat av "Charles Cassino \(CF\)"
<CharlesPUNKTCassinoPÅcfPUNKTse> ***

Ligger mycket i det.

Enda gången jag har kunnat utala mig om det
hela var för flera, typ 9 år sedan
När jag var med på en provning på dåvarande Kungsholmens KB.
Där gjordes en paralellprovning mellan fat och flaska.
Vi hittade en viss skillnad, men om det var sämre eller inte
minns jag inte. Men det viktiga var att ölen kom från samma
kok vilket man aldrig vet när man testar på stan.
Minns inte ens om det var en blindprovning, men det borde det ha varit.

Kanske nån annan som e me på Bryggaren var med vid tillfället
och har bättre minne än jag...

Annars har man ju hört talas om folk som har druckit syrlig å härligt
frisk öl under ett blommande körsbärsträd i Bryssel samt uppfattat
Samma öl surt å jävligt en regnig höstkväll på puben i stockholm...

Charles



-----Ursprungligt meddelande-----
Från: carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom [mailto:carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom]
Skickat: den 7 mars 2006 13:26
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Ölhypnos? (Re:Belgiskt...)

*** Brev nr. 11705 till Bryggaren skickat av carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
***

Drack förrestaen en leffe brown på fat också, smakade sååå mkt bättre
än på flaska. Den var mkt karamelligare och krispiare, varför blir det så?

Lite osammanhängande svammel....

Att "samma" öl smakar olika vid olika tillfällen, vad det nu beror på tycker
jag är ett ständigt irritationsmoment. Slutsatsen kanske är att det bästa
sättet att förbättrasin öl är att dricka den i dämpad belysning när man är
både hungrig, törstig och gärna lite trött i skallen också, så att man inte
orkar fokusera på annat än ölen, och kanske så att ens omdöme börjar bli
selektivt ;-)

Jag har bara druckit leffe från fat en gång, och det var iofs leffe blond,
men det får jag säga var den sämsta leffen jag druckit hittils. Konstigt nog
så var jag både hungrig och törstig vid tillfället. Men den förtärdes i
stark belysning och jag tror ölen serverades på tok för kall. I princip
kylskåpskall, vilket kändes ganska förnedrande för ölen, att den serverades
alldeles för kall. Känns inte som de brydde sig om det utan de hade väl
troligen alla fat i samma iskalla kyl Det var fortfarande en ok öl, men
pricken över i saknades. ELLER om det var så att ölen jag fick där faktisk
var annorlunda, det lär man aldrig komma underfund med.

Jag tycker också leffe på flaska från systemet också smakar olika mellan
gångerna. Öltemperaturen vid förtäring verkar har väldigt stor betydelse men
även utöver det blir jag aldrig klok på om det verkligen ÄR skillnad mellan
flaskorna, eller om det situationen som förvrider mina intryck.

Egentligen vore det intresant att se en seriös undersökning av hur stor roll
omgivning/miljö, och provsmakarens psykologiska tillstånd påverkar
bedömningen av en öl, i förhållande till ölens faktiska kemiska analys?

Kanske handlar jakten på den ultimata ölen mycket om "timing"? Rätt öl vid
rätt tillfälle på rätt sätt?

Eller kanske ölhypnos? Hypnotisera sina gäster innnan de bjuds på
läckerheterna? :)

/Fredrik
Göran
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 178
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Höör

Ölhypnos? (Re:Belgiskt...)

Inläggav heter_vi_kjell » onsdag 2006-03-08 01:00

jag lade märke till samma sak när jag var på besök i bosnien för några år
sedan. vi var ett stort sällskap som inackorderades hos ett antal familjer i
byn Lipnica. när vi reste hemåt fick vi några flaskor sljivovic, det
populära plommonbrännvinet. det intressanta var att det smakade mycket
bättre när vi drack det i byn under besöket än någon dag senare när vi
passerade tyskland och var på resande fot, då stressiga kisspauser och
hemlängtan lade lock på stämningen. skillnaden var den mellan "riktigt gott"
och "knappt drickbart".


/aron, som inte skrivit på listan tidigare men intresserat följer den.

From: GöranEng<goeranPUNKTengPÅbolinaPUNKThsbPUNKTse>
Reply-To: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] VB: SV: Ölhypnos? (Re:Belgiskt...)
Date: Wed, 08 Mar 2006 05:06:31 +0100

*** Brev nr. 11716 till Bryggaren skickat av Göran Eng
<goeranPUNKTengPÅbolinaPUNKThsbPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Vill man göra tester om lokalen spelar in så är det ju rätt lätt, men det
kräver lite mer arbete än en vanlig provning. Helst skulle det göras under
flera provningar.

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: CharlesCassino(CF) [mailto:CharlesPUNKTCassinoPÅcfPUNKTse]
Skickat: den 7 mars 2006 14:07
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] SV: Ölhypnos? (Re:Belgiskt...)

*** Brev nr. 11707 till Bryggaren skickat av "Charles Cassino \(CF\)"
<CharlesPUNKTCassinoPÅcfPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Ligger mycket i det.

Enda gången jag har kunnat utala mig om det
hela var för flera, typ 9 år sedan
När jag var med på en provning på dåvarande Kungsholmens KB.
Där gjordes en paralellprovning mellan fat och flaska.
Vi hittade en viss skillnad, men om det var sämre eller inte
minns jag inte. Men det viktiga var att ölen kom från samma
kok vilket man aldrig vet när man testar på stan.
Minns inte ens om det var en blindprovning, men det borde det ha varit.

Kanske nån annan som e me på Bryggaren var med vid tillfället
och har bättre minne än jag...

Annars har man ju hört talas om folk som har druckit syrlig å härligt
frisk öl under ett blommande körsbärsträd i Bryssel samt uppfattat
Samma öl surt å jävligt en regnig höstkväll på puben i stockholm...

Charles



-----Ursprungligt meddelande-----
Från: carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom [mailto:carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom]
Skickat: den 7 mars 2006 13:26
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Ölhypnos? (Re:Belgiskt...)

*** Brev nr. 11705 till Bryggaren skickat av carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Drack förrestaen en leffe brown på fat också, smakade sååå mkt bättre
än på flaska. Den var mkt karamelligare och krispiare, varför blir det
så?

Lite osammanhängande svammel....

Att "samma" öl smakar olika vid olika tillfällen, vad det nu beror på
tycker
jag är ett ständigt irritationsmoment. Slutsatsen kanske är att det bästa
sättet att förbättrasin öl är att dricka den i dämpad belysning när man är
både hungrig, törstig och gärna lite trött i skallen också, så att man inte
orkar fokusera på annat än ölen, och kanske så att ens omdöme börjar bli
selektivt ;-)

Jag har bara druckit leffe från fat en gång, och det var iofs leffe blond,
men det får jag säga var den sämsta leffen jag druckit hittils. Konstigt
nog
så var jag både hungrig och törstig vid tillfället. Men den förtärdes i
stark belysning och jag tror ölen serverades på tok för kall. I princip
kylskåpskall, vilket kändes ganska förnedrande för ölen, att den serverades
alldeles för kall. Känns inte som de brydde sig om det utan de hade väl
troligen alla fat i samma iskalla kyl Det var fortfarande en ok öl, men
pricken över i saknades. ELLER om det var så att ölen jag fick där faktisk
var annorlunda, det lär man aldrig komma underfund med.

Jag tycker också leffe på flaska från systemet också smakar olika mellan
gångerna. Öltemperaturen vid förtäring verkar har väldigt stor betydelse
men
även utöver det blir jag aldrig klok på om det verkligen ÄR skillnad mellan
flaskorna, eller om det situationen som förvrider mina intryck.

Egentligen vore det intresant att se en seriös undersökning av hur stor
roll
omgivning/miljö, och provsmakarens psykologiska tillstånd påverkar
bedömningen av en öl, i förhållande till ölens faktiska kemiska analys?

Kanske handlar jakten på den ultimata ölen mycket om "timing"? Rätt öl vid
rätt tillfälle på rätt sätt?

Eller kanske ölhypnos? Hypnotisera sina gäster innnan de bjuds på
läckerheterna? :)

/Fredrik

_________________________________________________________________
Express yourself instantly with MSN Messenger! Download today it's FREE!
http://messenger.msn.click-url.com/go/o ... direct/01/
heter_vi_kjell
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 1
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Ölhypnos? (Re:Belgiskt...)

Inläggav Bosse Bergenståhl » onsdag 2006-03-08 01:00

Kanske även när det gäller en sån vara som slivovich och defintitivt
när det gäller öl är det så att kanske inte bara lokalen spelar roll.
Oxidation och andra ålders-, rörelse- och ljusrelaterade skador som kan
uppstå på framför allt jästa drycker kan ha dramatisk effekt. I ett fat
är ölet alltid skyddat mot ljus, och fat skramlar inte runt på samma
sätt som flaskor kan göra. Inte heller lagras flaskor lika varsamt som
fat. Flaskor kan ta dramatisk skada av en vecka i solsken. Ställ en
flaska öl i solen på en fönsterbräda i en vecka, låt en annan av samma
batch ligga i kyl samma tid. Jämför! Att slivon försämrades under
bilfärden är inte alls osannolikt på ungefär samma grunder, inte minst
att en flaska under konsumtion tillförs ansenliga mängder syre.
Kanhända blir den bättre om den lagras ett tag efter resan.

Sen är det ju så att stämmning, lokal, atmosfär, gänget man dricker
med, vad man - om man - äter till. Allt sånt spelar också dramatisk
roll. Ta en klunk lager, sen en klunk ale. Ta en klunk lager igen -
den smakar genast helt annorlunda!

Bosse Bergenståhl

2006-03-08 kl. 14.05 skrev L.Ron:

*** Brev nr. 11721 till Bryggaren skickat av "L. Ron"
<heter_vi_kjellPÅhotmailPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

jag lade märke till samma sak när jag var på besök i bosnien för några
år
sedan. vi var ett stort sällskap som inackorderades hos ett antal
familjer i
byn Lipnica. när vi reste hemåt fick vi några flaskor sljivovic, det
populära plommonbrännvinet. det intressanta var att det smakade mycket
bättre när vi drack det i byn under besöket än någon dag senare när vi
passerade tyskland och var på resande fot, då stressiga kisspauser och
hemlängtan lade lock på stämningen. skillnaden var den mellan "riktigt
gott"
och "knappt drickbart".


/aron, som inte skrivit på listan tidigare men intresserat följer den.

From: GöranEng<goeranPUNKTengPÅbolinaPUNKThsbPUNKTse>
Reply-To: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] VB: SV: Ölhypnos? (Re:Belgiskt...)
Date: Wed, 08 Mar 2006 05:06:31 +0100

*** Brev nr. 11716 till Bryggaren skickat av Göran Eng
<goeranPUNKTengPÅbolinaPUNKThsbPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Vill man göra tester om lokalen spelar in så är det ju rätt lätt, men
det
kräver lite mer arbete än en vanlig provning. Helst skulle det göras
under
flera provningar.

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: CharlesCassino(CF) [mailto:CharlesPUNKTCassinoPÅcfPUNKTse]
Skickat: den 7 mars 2006 14:07
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] SV: Ölhypnos? (Re:Belgiskt...)

*** Brev nr. 11707 till Bryggaren skickat av "Charles Cassino \(CF\)"
<CharlesPUNKTCassinoPÅcfPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Ligger mycket i det.

Enda gången jag har kunnat utala mig om det
hela var för flera, typ 9 år sedan
När jag var med på en provning på dåvarande Kungsholmens KB.
Där gjordes en paralellprovning mellan fat och flaska.
Vi hittade en viss skillnad, men om det var sämre eller inte
minns jag inte. Men det viktiga var att ölen kom från samma
kok vilket man aldrig vet när man testar på stan.
Minns inte ens om det var en blindprovning, men det borde det ha
varit.

Kanske nån annan som e me på Bryggaren var med vid tillfället
och har bättre minne än jag...

Annars har man ju hört talas om folk som har druckit syrlig å härligt
frisk öl under ett blommande körsbärsträd i Bryssel samt uppfattat
Samma öl surt å jävligt en regnig höstkväll på puben i stockholm...

Charles



-----Ursprungligt meddelande-----
Från: carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
[mailto:carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom]
Skickat: den 7 mars 2006 13:26
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Ölhypnos? (Re:Belgiskt...)

*** Brev nr. 11705 till Bryggaren skickat av
carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Drack förrestaen en leffe brown på fat också, smakade sååå mkt bättre
än på flaska. Den var mkt karamelligare och krispiare, varför blir
det
så?

Lite osammanhängande svammel....

Att "samma" öl smakar olika vid olika tillfällen, vad det nu beror på
tycker
jag är ett ständigt irritationsmoment. Slutsatsen kanske är att det
bästa
sättet att förbättrasin öl är att dricka den i dämpad belysning när
man är
både hungrig, törstig och gärna lite trött i skallen också, så att
man inte
orkar fokusera på annat än ölen, och kanske så att ens omdöme börjar
bli
selektivt ;-)

Jag har bara druckit leffe från fat en gång, och det var iofs leffe
blond,
men det får jag säga var den sämsta leffen jag druckit hittils.
Konstigt
nog
så var jag både hungrig och törstig vid tillfället. Men den förtärdes
i
stark belysning och jag tror ölen serverades på tok för kall. I
princip
kylskåpskall, vilket kändes ganska förnedrande för ölen, att den
serverades
alldeles för kall. Känns inte som de brydde sig om det utan de hade
väl
troligen alla fat i samma iskalla kyl Det var fortfarande en ok öl,
men
pricken över i saknades. ELLER om det var så att ölen jag fick där
faktisk
var annorlunda, det lär man aldrig komma underfund med.

Jag tycker också leffe på flaska från systemet också smakar olika
mellan
gångerna. Öltemperaturen vid förtäring verkar har väldigt stor
betydelse
men
även utöver det blir jag aldrig klok på om det verkligen ÄR skillnad
mellan
flaskorna, eller om det situationen som förvrider mina intryck.

Egentligen vore det intresant att se en seriös undersökning av hur
stor
roll
omgivning/miljö, och provsmakarens psykologiska tillstånd påverkar
bedömningen av en öl, i förhållande till ölens faktiska kemiska
analys?

Kanske handlar jakten på den ultimata ölen mycket om "timing"? Rätt
öl vid
rätt tillfälle på rätt sätt?

Eller kanske ölhypnos? Hypnotisera sina gäster innnan de bjuds på
läckerheterna? :)

/Fredrik

_________________________________________________________________
Express yourself instantly with MSN Messenger! Download today it's
FREE!
http://messenger.msn.click-url.com/go/o ... irect/01/=
malt är gott
Användarvisningsbild
Bosse Bergenståhl
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 402
Blev medlem: onsdag 2006-10-25 00:31
Ort: Torna Hällestad, Skåne


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 46 gäster

cron