Kådasmak i pale ale

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Kådasmak i pale ale

Inläggav kjell.lundin » fredag 2006-01-13 01:00

Hej!
Vid senaste SM i Hammarby fanns det ett flertal exempel på ales där en kådasmak är tydlig i eftersmaken. En lite kärv, grekisk (retsina) smak som klistrar sig fast på tungan. I övrigt
välgjorda, lagom humlade, balanserade ales kan tydligen få denna egenskap.
Och nu har jag själv upptäckt den i egna brygd för första gången (i min 35:e bryggning). Kådan har kommit efter ca 8 mån lagring.

Finns någon av kamraterna därute som känner igen problemet, finns det namn på detta
tillstånd och hur gör man för att slippa kådan?

Håll grytan kokande
Kjell Lundin
Lundin
kjell.lundin
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 17
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Kådasmak i pale ale

Inläggav kjell.lundin » fredag 2006-01-13 01:00

Hej!
En fråga till bryggare i allmänhet. Vid senaste SM i Hammarby fanns det ett
flertal exempel på ales där en kådasmak är tydlig i eftersmaken. En lite
kärv, grekisk (retsina) smak som klistrar sig fast på tungan. Annars
välgjorda, lagom humlade, balanserade ales kan tydligen få denna egenskap.
Och nu har jag själv upptäckt den i egna brygd för första gången (i
min 35:e bryggning). Kådan har kommit efter ca 8 mån lagring. Finns någon
av kamraterna därute som känner igen problemet, finns det namn på detta
tillstånd och hur slipper man detta?

Brygg väl
Kjell Lundin
Lundin
kjell.lundin
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 17
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Kådasmak i pale ale

Inläggav Peter Högström » fredag 2006-01-13 01:00

Min gissning är att det troligen är en oxidationsprodukt men det skulle oxå
kunna vara en infektion av något slag som smyger sig på och framträder mer
varefter tiden går.

mvh,

Peter
----- Original Message -----
From: <kjellPUNKTlundinPÅexplicarePUNKTse>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Friday, January 13, 2006 12:39 PM
Subject: [Bryggaren] Kådasmak i pale ale


Hej!
Vid senaste SM i Hammarby fanns det ett flertal exempel på ales där en
kådasmak är tydlig i eftersmaken. En lite kärv, grekisk (retsina) smak som
klistrar sig fast på tungan. I övrigt
välgjorda, lagom humlade, balanserade ales kan tydligen få denna egenskap.
Och nu har jag själv upptäckt den i egna brygd för första gången (i min 35:e
bryggning). Kådan har kommit efter ca 8 mån lagring.

Finns någon av kamraterna därute som känner igen problemet, finns det namn
på detta
tillstånd och hur gör man för att slippa kådan?

Håll grytan kokande
Kjell Lundin
Med vanliga halsningar,

Peter Högström
trickbrewer@gmail.com
Peter Högström
Svensk mästare 2009 o medarbetare på Humlegården
 
Inlägg: 106
Blev medlem: tisdag 2006-11-14 19:31
Ort: Stockholm, Årsta

Kådasmak i pale ale

Inläggav assistredo » fredag 2006-01-13 01:00

Färsk humle kan dofta kåda men det brukar sällan komma med i ölet enligt min
erfarenhet och än mindre i smaken. Jag tycker det verkar som typiska
högalfahumlen doftar mera kåda (harts). Kärvhet skulle kunna komma från
tanniner (tänk garvsyra) eller möjligen en allför kraftig vattenbehandling
med magnesium- och kalciumsulfat. Jag har dock känt det som jag tror du
beskriver i ett öl som inte är så gammalt. Det intressanta är att det kändes
i en flaska som jag primat med strösocker men inte i fatet där jag inte
gjort det. Ölet är också ett med inte mycket inslag av humle. På nåt sätt är
kanske ändå humlen gissningsvis boven.
Björn Petersson

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: kjellPUNKTlundinPÅexplicarePUNKTse [mailto:kjellPUNKTlundinPÅexplicarePUNKTse]
Skickat: den 13 januari 2006 14:06
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Kådasmak i pale ale

Hej!
En fråga till bryggare i allmänhet. Vid senaste SM i Hammarby fanns det ett
flertal exempel på ales där en kådasmak är tydlig i eftersmaken. En lite
kärv, grekisk (retsina) smak som klistrar sig fast på tungan. Annars
välgjorda, lagom humlade, balanserade ales kan tydligen få denna egenskap.
Och nu har jag själv upptäckt den i egna brygd för första gången (i min 35:e
bryggning). Kådan har kommit efter ca 8 mån lagring. Finns någon av
kamraterna därute som känner igen problemet, finns det namn på detta
tillstånd och hur slipper man detta?

Brygg väl
Kjell Lundin
Björn Petersson
Användarvisningsbild
assistredo
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1483
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Linköping

Kådasmak i pale ale

Inläggav carlsbergerensis » fredag 2006-01-13 01:00

Jag har aldrig känt någon kåda tyvärr :( men för att bidra med några vilda spekulationer så när du säger kärvhet så associerar jag med polyfenoler.

Vad jag förstår så kan viss polymerisering ske i samband med att ölen åldras som Peter gissade på. Det har en viss logik. Många undersökningar indikerar att oxiderade fenoler lättare polymeriseras! och i förlängningen kan ge upphov till dis.

Vore intressant att höra om du synar den ölen i sömmarna om du kanske möjlige kan korrelera denna smaken till en ökad tendens till dis, eller köldgrumling vid högre temperaturer än tidigare etc?

Om man nu antar att det är något i den stilen som den handlar om så vore det rimligt att tro att allt som minskar ölets åldrande kan minska även detta. Syre, värme, ljus, och kanske även allmänt nivån av antioxidanter och historien av oxidation av vörten?

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Kådasmak i pale ale

Inläggav hassesaf » lördag 2006-01-14 01:00

Hur slippa kådan? Drick inte ölen!


From: kjellPUNKTlundinPÅexplicarePUNKTse
Reply-To: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Kådasmak i pale ale
Date: Fri, 13 Jan 2006 12:39:52 +0100

*** Brev nr. 11532 till Bryggaren skickat av kjellPUNKTlundinPÅexplicarePUNKTse ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej!
Vid senaste SM i Hammarby fanns det ett flertal exempel på ales där en
kådasmak är tydlig i eftersmaken. En lite kärv, grekisk (retsina) smak som
klistrar sig fast på tungan. I övrigt
välgjorda, lagom humlade, balanserade ales kan tydligen få denna egenskap.
Och nu har jag själv upptäckt den i egna brygd för första gången (i min
35:e bryggning). Kådan har kommit efter ca 8 mån lagring.

Finns någon av kamraterna därute som känner igen problemet, finns det namn
på detta
tillstånd och hur gör man för att slippa kådan?

Håll grytan kokande
Kjell Lundin

_________________________________________________________________
Nyhet! Hotmail direkt i din Mobil! http://mobile.msn.com/
hassesaf
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 5
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 31 gäster