Fem eller sex smaklökar, inte fyra? och kommersiell skräp

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Fem eller sex smaklökar, inte fyra? och kommersiell skräp

Inläggav ollepe » onsdag 2005-12-28 01:00

Det där har jag trott länge och jag undviker glutamatkryddad mat, för jag tycker det har en konstig bismak. Det är väl glutamaten. t.ex. Knorrs aromat. ungarna gillar den däremot.
F.ö. håller jag med om attP1 är jordens salt
Lyssnar jämt på det när jag går imin verkstad.

Olle Persson Rättvik

carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom ([email]carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom[/email]) skrev:
*** Brev nr. 11511 till Bryggaren skickat av carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom ([email]carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom[/email]) ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse ([email]bryggarenPÅmollehemPUNKTse[/email]) <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Vet inte om det är bara för mig detta är "nytt" men...

...jag var så förbaskat trött på all skräpradio och hitlåtar som spelas runt tills man storknar, så jag har nu börjat lyssna på P1 i bilen i ren protest, som visade sig vara en klart underskattad radiokanal, så lång ifrån kommersiell skräpradio man kan komma, och se vad man kan lära sig där, som jag inte hade en aning om innan! (ja, jag får väl tala för mig själv)...

..de nämnde en kort notis om franska forskare som jobbar med en nya okänd smaklökar, som fångade mitt intresse direkt:

Vi har ju "lärt oss i skolan" att det bara finns 4 smaker sött, salt, surt och beskt.

Men det finns nu tydlige indikationer på att vi har 2 tidigare okända smaklökar som bland annat

1) kan känna smaken av fett via receptorer på tungan
2) kan känna smaken av glutamat (en aminosyra) via receptorer på tungan

Det verkar som forskning pågår. Det finns tydligen spekulationer om att smaklökarna för fett har utvecklats för att vi ska finna energirik föda.

Glutamat receptorerna var ju mycket intressanta! glutamat används ju som så kallad "smakförstärkare" i många livsmedel. Ny verkar det alltså som att det kanske finns en smaklök som faktiskt reagerar på detta.

Se bland annat

"Potential Taste Receptor for Fat Identified"
-- http://www.sciam.com/article.cfm?chanID=sa003&articleID=000AFE88-E770-1367-A6B083414B7F4945

"Researchers Discover Taste Receptor for Amino Acids"
-- http://www.sciam.com/article.cfm?articleID=0003910C-4F94-1CCF-B4A8809EC588EEDF&sc=I100322

/Fredrik
ollepe
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 256
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Rättvik

Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 64 gäster