Fem eller sex smaklökar, inte fyra? och kommersiell skräprad

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Fem eller sex smaklökar, inte fyra? och kommersiell skräprad

Inläggav carlsbergerensis » onsdag 2005-12-28 01:00

Vet inte om det är bara för mig detta är "nytt" men...

...jag var så förbaskat trött på all skräpradio och hitlåtar som spelas runt tills man storknar, så jag har nu börjat lyssna på P1 i bilen i ren protest, som visade sig vara en klart underskattad radiokanal, så lång ifrån kommersiell skräpradio man kan komma, och se vad man kan lära sig där, som jag inte hade en aning om innan! (ja, jag får väl tala för mig själv)...

..de nämnde en kort notis om franska forskare som jobbar med en nya okänd smaklökar, som fångade mitt intresse direkt:

Vi har ju "lärt oss i skolan" att det bara finns 4 smaker sött, salt, surt och beskt.

Men det finns nu tydlige indikationer på att vi har 2 tidigare okända smaklökar som bland annat

1) kan känna smaken av fett via receptorer på tungan
2) kan känna smaken av glutamat (en aminosyra) via receptorer på tungan

Det verkar som forskning pågår. Det finns tydligen spekulationer om att smaklökarna för fett har utvecklats för att vi ska finna energirik föda.

Glutamat receptorerna var ju mycket intressanta! glutamat används ju som så kallad "smakförstärkare" i många livsmedel. Ny verkar det alltså som att det kanske finns en smaklök som faktiskt reagerar på detta.

Se bland annat

"Potential Taste Receptor for Fat Identified"
-- http://www.sciam.com/article.cfm?chanID ... 414B7F4945

"Researchers Discover Taste Receptor for Amino Acids"
-- http://www.sciam.com/article.cfm?articl ... sc=I100322

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Fem eller sex smaklökar, inte fyra? och kommersiell skräprad

Inläggav Bosse Bergenståhl » onsdag 2005-12-28 01:00

Det här med aminosyrareceptorer på tungan är inte helt nytt. Det finns
sedan länge i det asiatiska köket en femte smak, umami, och en japansk
forskare var den förste med att undersöka detta närmare. Karaktären på
denna smak är upplevelsen av fyllighet, aromrikhet. Känns bäst i en god
hemlagad smakneutral buljong. Mest extrema varianten är det som på
kryddhyllan kallas "kinesiskt köttsalt". Helt enkelt ren glutamat - en
aminosyra som finns naturligt i allt kött, inklusive vårt eget.
Genombrottet kom någon gång på åttiotalet tror jag. Men detta om
fettreceptorer på tungan var något nytt.

Både smak och arom är intressanta upplevelser. Hörde i helgen att man
kan jämföra luktsinnet med synen. Ögat har fyra olika receptorer: röd,
grön, blå färg och så styrkan i ljuset - de senare är bara aktiva i
väldigt svagt ljus, på natten ser vi allt i svartvitt! Aromsinnen lär
ha uppemot 900 receptorer - tyvärr vet man ännu inte om de verkar
tillsammans eller om de var och en representerar olika grundaromer. Man
har definierat uppemot ca 40 grundsmaker, men de bör ju vara flera.

Bosse Bergenståhl

2005-12-28 kl. 10.02 skrev carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom:

*** Brev nr. 11511 till Bryggaren skickat av
carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Vet inte om det är bara för mig detta är "nytt" men...

...jag var så förbaskat trött på all skräpradio och hitlåtar som
spelas runt tills man storknar, så jag har nu börjat lyssna på P1 i
bilen i ren protest, som visade sig vara en klart underskattad
radiokanal, så lång ifrån kommersiell skräpradio man kan komma, och se
vad man kan lära sig där, som jag inte hade en aning om innan! (ja,
jag får väl tala för mig själv)...

..de nämnde en kort notis om franska forskare som jobbar med en nya
okänd smaklökar, som fångade mitt intresse direkt:

Vi har ju "lärt oss i skolan" att det bara finns 4 smaker sött, salt,
surt och beskt.

Men det finns nu tydlige indikationer på att vi har 2 tidigare okända
smaklökar som bland annat

1) kan känna smaken av fett via receptorer på tungan
2) kan känna smaken av glutamat (en aminosyra) via receptorer på tungan

Det verkar som forskning pågår. Det finns tydligen spekulationer om
att smaklökarna för fett har utvecklats för att vi ska finna energirik
föda.

Glutamat receptorerna var ju mycket intressanta! glutamat används ju
som så kallad "smakförstärkare" i många livsmedel. Ny verkar det
alltså som att det kanske finns en smaklök som faktiskt reagerar på
detta.

Se bland annat

"Potential Taste Receptor for Fat Identified"
--
http://www.sciam.com/article.cfm?chanID ... AFE88-E770
-1367-A6B083414B7F4945

"Researchers Discover Taste Receptor for Amino Acids"
--
http://www.sciam.com/article.cfm?articl ... 4F94-1CCF-
B4A8809EC588EEDF&sc=I100322

/Fredrik=
malt är gott
Användarvisningsbild
Bosse Bergenståhl
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 402
Blev medlem: onsdag 2006-10-25 00:31
Ort: Torna Hällestad, Skåne


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 50 gäster