FG i mjöd med hög OG & GOD JUL

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

FG i mjöd med hög OG & GOD JUL

Inläggav carlsbergerensis » fredag 2005-12-23 01:00

Hej

Jag har bryggt en mjöd, där jag med jämnt intervall tillsatt "väl avvägda"
mängder honung (stegjäst?) till "vörten" för att undvika att ge jästen den
sockerchock som jag misstänker den skulle få om jag hade tillsatt all honong
från början av jäsningen.

Men, det är inte det min fråga gäller... Jag undrar om någon skulle kunna ge
sig på att gisstimera alkoholhalten in min mjöd som har en volym på 10
liter, och har tillsats 3.5 kg fast honung. FG är 1016. Anledningen att jag
frågar är att jag är osäker på att mina beräkningar stämmer, delvis beroende
på att akoholen ju minskar den FG jag mäter upp med hydrometern och delvis
p.g.a. att jag är osäker på om mina beräkningar om FG blivit riktigt rätt
(jag har en känsla av att något blivit fel p.g.a. att extraktet utgör en
tredjedel av slutvolymen...)

Nåväl, tack på förhand och God Jul!

/peter, göteborg

Här kommer några gissningar...

3.5 kg honung (antagande: 15% vatten) => ~3 kg extrakt
Slutvolym 10 liter innebär ett extraktvärde på ca 27P, OG ~ 1.115?

(10*1115*0.27 ~ 3kg)

FG = 1.016 & Effektivt OG = 1.115 => ~ 13 vol% alkohol

Du borde ha en kraftig restsötma i den, då det borde vara väldigt mycket socker kvar som inte jäst ut ännu. Låter spännande.

Själv så verkar mitt mousserande hjortron/äppel vin blivit rätt bra. Jag doftade på det för någon månad sedan och efter viss lagring så börjar hjortrondoften dominera mer och mer vilket var väldigt lyckat.

God Jul allihop!!!

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

FG i mjöd med hög OG & GOD JUL

Inläggav PeterLithner » onsdag 2005-12-28 01:00

Hej och tack för svaret.

Som den 2000-tals-person jag är så topp-postar jag trots vald metod nedan
;-)

Jag funderar lite på hur exakt nedanstående (och mina egna beräkningar blir)
när extraktets egen volym utgör en tredjedel av totala volymen. Någon som
har funderat på detta?

En annan sak som jag inte riktigt kommit fram till är hur mycket det avlästa
FG avviker från verkligheten p.g.a. den höga alkoholhalten. Alkohol är
tyngre än vatten vilket väl leder till att den FG man kan avläsa på
hydrometern verkar lägre än det egentligen är (När man jäser vi så har jag
för mig att FG kan hamna en bra bit under 0 t.ex.)

Tack på förhand för spekulationer kring detta!

/peter

----- Original Message -----
From: <carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Friday, December 23, 2005 2:51 PM
Subject: [Bryggaren] Re:FG i mjöd med hög OG & GOD JUL


*** Brev nr. 11510 till Bryggaren skickat av carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
***

Hej

Jag har bryggt en mjöd, där jag med jämnt intervall tillsatt "väl avvägda"
mängder honung (stegjäst?) till "vörten" för att undvika att ge jästen den
sockerchock som jag misstänker den skulle få om jag hade tillsatt all
honong
från början av jäsningen.

Men, det är inte det min fråga gäller... Jag undrar om någon skulle kunna
ge
sig på att gisstimera alkoholhalten in min mjöd som har en volym på 10
liter, och har tillsats 3.5 kg fast honung. FG är 1016. Anledningen att jag
frågar är att jag är osäker på att mina beräkningar stämmer, delvis
beroende
på att akoholen ju minskar den FG jag mäter upp med hydrometern och delvis
p.g.a. att jag är osäker på om mina beräkningar om FG blivit riktigt rätt
(jag har en känsla av att något blivit fel p.g.a. att extraktet utgör en
tredjedel av slutvolymen...)

Nåväl, tack på förhand och God Jul!

/peter, göteborg

Här kommer några gissningar...

3.5 kg honung (antagande: 15% vatten) => ~3 kg extrakt
Slutvolym 10 liter innebär ett extraktvärde på ca 27P, OG ~ 1.115?

(10*1115*0.27 ~ 3kg)

FG = 1.016 & Effektivt OG = 1.115 => ~ 13 vol% alkohol

Du borde ha en kraftig restsötma i den, då det borde vara väldigt mycket
socker kvar som inte jäst ut ännu. Låter spännande.

Själv så verkar mitt mousserande hjortron/äppel vin blivit rätt bra. Jag
doftade på det för någon månad sedan och efter viss lagring så börjar
hjortrondoften dominera mer och mer vilket var väldigt lyckat.

God Jul allihop!!!

/Fredrik
PeterLithner
 

FG i mjöd med hög OG & GOD JUL

Inläggav carlsbergerensis » onsdag 2005-12-28 01:00

Hej igen!

Hej och tack för svaret.

Som den 2000-tals-person jag är så topp-postar jag trots vald metod nedan
;-)


Man kan räkna på olika sätt, och göra olika approximationer efter smak. Vet inte om det här gör saken klarare men jag använder personligen följande formler:

Jag funderar lite på hur exakt nedanstående (och mina egna beräkningar blir)
när extraktets egen volym utgör en tredjedel av totala volymen. Någon som
har funderat på detta?

Sambandet mellan specifik densite och vörtstyrka

'OE = i + j* OG + k* OG^2 + l* OG^3
Const i As Double = -6.16868
Const j As Double = 11.1114
Const k As Double = -6.30272
Const l As Double = 1.35997

Oklart dock för hur höga OG det gäller utan att ge för stora fel.

OG är specifik densitet, dvs vörtens densitet (i förhållande till vatten vid 20 grader), så att OG för rent vatten per definition är 1.000 vid 20C. OG är det värde man får ut från en hydrometer.

En enkel approximation av formeln är att OE = öchelevärdet/4
Dvs 40 öchele ~ 10 plato.

En annan sak som jag inte riktigt kommit fram till är hur mycket det avlästa
FG avviker från verkligheten p.g.a. den höga alkoholhalten. Alkohol är
tyngre än vatten vilket väl leder till att den FG man kan avläsa på
hydrometern verkar lägre än det egentligen är (När man jäser vi så har jag
för mig att FG kan hamna en bra bit under 0 t.ex.)

Alkohol är lättare än vatten så det stämmer att det påverkar densiteten.

Följande samband mellan alkoholhalt, OG och FG tar automatiskt hänsyn till detta.

'ETOH = (e * OG + f) * FG + (g * OG + h)
Const e As Double = 0.003076925
Const f As Double = -1.32356731
Const g As Double = 1.317275958
Const h As Double = 0.002933349

Dvs. Ange *upmätt* OG och FG och så får du fram alkoholhalten i volym%.

Man kan undrar hur det går till, men formlens konstruktion innehåller ett *antagade* om hur många % av sockret som omvandlas till alkohol, och hur många % som omvandlas till ny jäst. Det är allmänt känt att ca 5% av sockret blir ny jäst. Resten blir alkohol och koldioxid.

Det innebär att denna formel inte gäller för situationer där man ökar jästens tillväxt i omrörare med lufttillgång etc, för då bildas mindre alkohol och istället mer jäst.

Denna formel gäller inte heller när man har mjölksyrabakterier med i spelet, då de bildar mjölksyra istället för alkohol.

Även denna formel kan approximeras om man vill. Men då ökar felet en aning.

Tack på förhand för spekulationer kring detta!

/peter

Exempel1:

Låt oss säga att du har OG 1.080 och en förjäsbarhet på 90% (ingen vanlig vört alltså) och det jäser ut helt. Då frå man ett FG på ca 0.993! och en alkoholhalt på ca 11.4 vol%.

I praktiken får man sällan FG under 1, men det beror på att förjäsbarheten sällan är så hög som 90%. Men med sockertillsatser och näringstillskott så går det att jäsa ut under 1. Jag har själv jäst ut en sockerlösning till under 1.

Exempel2:

I ditt fall så har du 3 kg extrakt.
Och 10 liter vört väger ju någonstans mellan 10 och 12 kg.
Det innebät att OE är mellan 3/10 =30% och 3/12 = 25%
Iterera detta i formlen ovan så får vi att OG är mellan 1.105 och 1.13.
Alltså 10 liter vört väger mellan 11.05 kg och 11.3 kg.
Det innebär att OE är mellan 27.1% och 26.5%. Alltså ~ 27% (27 plato).
Alltså OG ~ 1.115
Sen appliceras formel 2, som *automatiskt* tar hänsyn till alkoholens inverkan på FG! Såvida den inte är infekterad av bakterier, får då gäller inte formeln riktigt.

Sen spelar det ingen roll hur stor volymen av honungen är eftersom det som inte är extrakt får man anta är rent vatten. Normalt ca 15% för honung?

Det blir lite hastigt, resrvation för skrivfelll.

/Fredrik


----- Original Message -----
From: <carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Friday, December 23, 2005 2:51 PM
Subject: [Bryggaren] Re:FG i mjöd med hög OG & GOD JUL


*** Brev nr. 11510 till Bryggaren skickat av carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej

Jag har bryggt en mjöd, där jag med jämnt intervall tillsatt "väl avvägda"
mängder honung (stegjäst?) till "vörten" för att undvika att ge jästen den
sockerchock som jag misstänker den skulle få om jag hade tillsatt all
honong
från början av jäsningen.

Men, det är inte det min fråga gäller... Jag undrar om någon skulle kunna
ge
sig på att gisstimera alkoholhalten in min mjöd som har en volym på 10
liter, och har tillsats 3.5 kg fast honung. FG är 1016. Anledningen att jag
frågar är att jag är osäker på att mina beräkningar stämmer, delvis
beroende
på att akoholen ju minskar den FG jag mäter upp med hydrometern och delvis
p.g.a. att jag är osäker på om mina beräkningar om FG blivit riktigt rätt
(jag har en känsla av att något blivit fel p.g.a. att extraktet utgör en
tredjedel av slutvolymen...)

Nåväl, tack på förhand och God Jul!

/peter, göteborg

Här kommer några gissningar...

3.5 kg honung (antagande: 15% vatten) => ~3 kg extrakt
Slutvolym 10 liter innebär ett extraktvärde på ca 27P, OG ~ 1.115?

(10*1115*0.27 ~ 3kg)

FG = 1.016 & Effektivt OG = 1.115 => ~ 13 vol% alkohol

Du borde ha en kraftig restsötma i den, då det borde vara väldigt mycket
socker kvar som inte jäst ut ännu. Låter spännande.

Själv så verkar mitt mousserande hjortron/äppel vin blivit rätt bra. Jag
doftade på det för någon månad sedan och efter viss lagring så börjar
hjortrondoften dominera mer och mer vilket var väldigt lyckat.

God Jul allihop!!!

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

FG i mjöd med hög OG & GOD JUL

Inläggav Kim » onsdag 2005-12-28 01:00

Varför inte ta ut låt säga skapa "1%" av brygden, en minibryggd (innan
jästtillsats), häll i motsvarande 1% av honungen och mät!
Nu kan du väl få fram ditt SG (MG och FG kommer du ju alltid att kunna
mäta).

Man kan ta ut mer eller mindre mängd beroende på totalvolym. Är det väldigt
lite släng det, annars koka/sterilisera och återför det till den jäsande
vörten - 1% av honungen vid start lär ju inte vara några problem att
återföra.

Annars anser jag att man bör mäta och räkna om allt tillfört socker i vikt
så man vet mängden. När brygden är färdig så vet man ju volymen. Nu kan du
ju räkna ut sockerinnehåll per liter.

// Kim

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: PeterLithner [mailto:peterPUNKTlithnerPÅcomhemPUNKTse]
Skickat: den 28 december 2005 22:05
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Re: Re:FG i mjöd med hög OG & GOD JUL


*** Brev nr. 11513 till Bryggaren skickat av "Peter Lithner"
<peterPUNKTlithnerPÅcomhemPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej och tack för svaret.

Som den 2000-tals-person jag är så topp-postar jag trots vald
metod nedan
;-)

Jag funderar lite på hur exakt nedanstående (och mina egna
beräkningar blir)
när extraktets egen volym utgör en tredjedel av totala
volymen. Någon som
har funderat på detta?

En annan sak som jag inte riktigt kommit fram till är hur
mycket det avlästa
FG avviker från verkligheten p.g.a. den höga alkoholhalten.
Alkohol är
tyngre än vatten vilket väl leder till att den FG man kan avläsa på
hydrometern verkar lägre än det egentligen är (När man jäser
vi så har jag
för mig att FG kan hamna en bra bit under 0 t.ex.)

Tack på förhand för spekulationer kring detta!

/peter

----- Original Message -----
From: <carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Friday, December 23, 2005 2:51 PM
Subject: [Bryggaren] Re:FG i mjöd med hög OG & GOD JUL


*** Brev nr. 11510 till Bryggaren skickat av
carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej

Jag har bryggt en mjöd, där jag med jämnt intervall tillsatt "väl
avvägda" mängder honung (stegjäst?) till "vörten" för att
undvika att
ge jästen den sockerchock som jag misstänker den skulle få
om jag hade
tillsatt all honong från början av jäsningen.

Men, det är inte det min fråga gäller... Jag undrar om någon skulle
kunna
ge
sig på att gisstimera alkoholhalten in min mjöd som har en
volym på 10
liter, och har tillsats 3.5 kg fast honung. FG är 1016.
Anledningen att jag
frågar är att jag är osäker på att mina beräkningar stämmer, delvis
beroende
på att akoholen ju minskar den FG jag mäter upp med
hydrometern och delvis
p.g.a. att jag är osäker på om mina beräkningar om FG blivit
riktigt rätt
(jag har en känsla av att något blivit fel p.g.a. att
extraktet utgör en
tredjedel av slutvolymen...)

Nåväl, tack på förhand och God Jul!

/peter, göteborg

Här kommer några gissningar...

3.5 kg honung (antagande: 15% vatten) => ~3 kg extrakt
Slutvolym 10 liter innebär ett extraktvärde på ca 27P, OG ~ 1.115?

(10*1115*0.27 ~ 3kg)

FG = 1.016 & Effektivt OG = 1.115 => ~ 13 vol% alkohol

Du borde ha en kraftig restsötma i den, då det borde vara
väldigt mycket
socker kvar som inte jäst ut ännu. Låter spännande.

Själv så verkar mitt mousserande hjortron/äppel vin blivit
rätt bra. Jag
doftade på det för någon månad sedan och efter viss lagring så börjar
hjortrondoften dominera mer och mer vilket var väldigt lyckat.

God Jul allihop!!!

/Fredrik
Kim
 

FG i mjöd med hög OG & GOD JUL

Inläggav assistredo » torsdag 2005-12-29 01:00

Om man inte är så road av högre matematik kan man använda mera handfasta
metoder. Koka ölet så länge att uppskattningsvis all alkohol kokat bort.
Fyll på med vatten (om möjligt destillerat)till samma volym som det var
innan kokningen och mät FG. Förresten - är inte alkohol lättare än vatten?

Björn Petersson

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom [mailto:carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom]
Skickat: den 28 december 2005 23:43
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Re:Re: Re:FG i mjöd med hög OG & GOD JUL

*** Brev nr. 11514 till Bryggaren skickat av carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
***

Hej igen!

Hej och tack för svaret.

Som den 2000-tals-person jag är så topp-postar jag trots vald metod
nedan
;-)


Man kan räkna på olika sätt, och göra olika approximationer efter smak. Vet
inte om det här gör saken klarare men jag använder personligen följande
formler:

Jag funderar lite på hur exakt nedanstående (och mina egna beräkningar
blir) när extraktets egen volym utgör en tredjedel av totala volymen.
Någon som har funderat på detta?

Sambandet mellan specifik densite och vörtstyrka

'OE = i + j* OG + k* OG^2 + l* OG^3
Const i As Double = -6.16868
Const j As Double = 11.1114
Const k As Double = -6.30272
Const l As Double = 1.35997

Oklart dock för hur höga OG det gäller utan att ge för stora fel.

OG är specifik densitet, dvs vörtens densitet (i förhållande till vatten vid
20 grader), så att OG för rent vatten per definition är 1.000 vid 20C. OG är
det värde man får ut från en hydrometer.

En enkel approximation av formeln är att OE = öchelevärdet/4 Dvs 40 öchele ~
10 plato.

En annan sak som jag inte riktigt kommit fram till är hur mycket det
avlästa FG avviker från verkligheten p.g.a. den höga alkoholhalten.
Alkohol är tyngre än vatten vilket väl leder till att den FG man kan
avläsa på hydrometern verkar lägre än det egentligen är (När man jäser
vi så har jag för mig att FG kan hamna en bra bit under 0 t.ex.)

Alkohol är lättare än vatten så det stämmer att det påverkar densiteten.

Följande samband mellan alkoholhalt, OG och FG tar automatiskt hänsyn till
detta.

'ETOH = (e * OG + f) * FG + (g * OG + h) Const e As Double = 0.003076925
Const f As Double = -1.32356731 Const g As Double = 1.317275958 Const h As
Double = 0.002933349

Dvs. Ange *upmätt* OG och FG och så får du fram alkoholhalten i volym%.

Man kan undrar hur det går till, men formlens konstruktion innehåller ett
*antagade* om hur många % av sockret som omvandlas till alkohol, och hur
många % som omvandlas till ny jäst. Det är allmänt känt att ca 5% av sockret
blir ny jäst. Resten blir alkohol och koldioxid.

Det innebär att denna formel inte gäller för situationer där man ökar
jästens tillväxt i omrörare med lufttillgång etc, för då bildas mindre
alkohol och istället mer jäst.

Denna formel gäller inte heller när man har mjölksyrabakterier med i spelet,
då de bildar mjölksyra istället för alkohol.

Även denna formel kan approximeras om man vill. Men då ökar felet en aning.

Tack på förhand för spekulationer kring detta!

/peter

Exempel1:

Låt oss säga att du har OG 1.080 och en förjäsbarhet på 90% (ingen vanlig
vört alltså) och det jäser ut helt. Då frå man ett FG på ca 0.993! och en
alkoholhalt på ca 11.4 vol%.

I praktiken får man sällan FG under 1, men det beror på att förjäsbarheten
sällan är så hög som 90%. Men med sockertillsatser och näringstillskott så
går det att jäsa ut under 1. Jag har själv jäst ut en sockerlösning till
under 1.

Exempel2:

I ditt fall så har du 3 kg extrakt.
Och 10 liter vört väger ju någonstans mellan 10 och 12 kg.
Det innebät att OE är mellan 3/10 =30% och 3/12 = 25% Iterera detta i
formlen ovan så får vi att OG är mellan 1.105 och 1.13.
Alltså 10 liter vört väger mellan 11.05 kg och 11.3 kg.
Det innebär att OE är mellan 27.1% och 26.5%. Alltså ~ 27% (27 plato).
Alltså OG ~ 1.115
Sen appliceras formel 2, som *automatiskt* tar hänsyn till alkoholens
inverkan på FG! Såvida den inte är infekterad av bakterier, får då gäller
inte formeln riktigt.

Sen spelar det ingen roll hur stor volymen av honungen är eftersom det som
inte är extrakt får man anta är rent vatten. Normalt ca 15% för honung?

Det blir lite hastigt, resrvation för skrivfelll.

/Fredrik


----- Original Message -----
From: <carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Friday, December 23, 2005 2:51 PM
Subject: [Bryggaren] Re:FG i mjöd med hög OG & GOD JUL


*** Brev nr. 11510 till Bryggaren skickat av
carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej

Jag har bryggt en mjöd, där jag med jämnt intervall tillsatt "väl avvägda"
mängder honung (stegjäst?) till "vörten" för att undvika att ge jästen
den sockerchock som jag misstänker den skulle få om jag hade tillsatt
all honong från början av jäsningen.

Men, det är inte det min fråga gäller... Jag undrar om någon skulle
kunna ge sig på att gisstimera alkoholhalten in min mjöd som har en
volym på 10 liter, och har tillsats 3.5 kg fast honung. FG är 1016.
Anledningen att jag frågar är att jag är osäker på att mina
beräkningar stämmer, delvis beroende på att akoholen ju minskar den FG
jag mäter upp med hydrometern och delvis p.g.a. att jag är osäker på
om mina beräkningar om FG blivit riktigt rätt (jag har en känsla av
att något blivit fel p.g.a. att extraktet utgör en tredjedel av
slutvolymen...)

Nåväl, tack på förhand och God Jul!

/peter, göteborg

Här kommer några gissningar...

3.5 kg honung (antagande: 15% vatten) => ~3 kg extrakt Slutvolym 10
liter innebär ett extraktvärde på ca 27P, OG ~ 1.115?

(10*1115*0.27 ~ 3kg)

FG = 1.016 & Effektivt OG = 1.115 => ~ 13 vol% alkohol

Du borde ha en kraftig restsötma i den, då det borde vara väldigt
mycket socker kvar som inte jäst ut ännu. Låter spännande.

Själv så verkar mitt mousserande hjortron/äppel vin blivit rätt bra.
Jag doftade på det för någon månad sedan och efter viss lagring så
börjar hjortrondoften dominera mer och mer vilket var väldigt lyckat.

God Jul allihop!!!

/Fredrik
Björn Petersson
Användarvisningsbild
assistredo
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1483
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Linköping


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 33 gäster