Hej
Jag har bryggt en mjöd, där jag med jämnt intervall tillsatt "väl avvägda"
mängder honung (stegjäst?) till "vörten" för att undvika att ge jästen den
sockerchock som jag misstänker den skulle få om jag hade tillsatt all honong
från början av jäsningen.
Men, det är inte det min fråga gäller... Jag undrar om någon skulle kunna ge
sig på att gisstimera alkoholhalten in min mjöd som har en volym på 10
liter, och har tillsats 3.5 kg fast honung. FG är 1016. Anledningen att jag
frågar är att jag är osäker på att mina beräkningar stämmer, delvis beroende
på att akoholen ju minskar den FG jag mäter upp med hydrometern och delvis
p.g.a. att jag är osäker på om mina beräkningar om FG blivit riktigt rätt
(jag har en känsla av att något blivit fel p.g.a. att extraktet utgör en
tredjedel av slutvolymen...)
Nåväl, tack på förhand och God Jul!
/peter, göteborg