Tack för kommentarerna, jag vet ju nu att inte förvänta sig att kunna odla
upp en tysk bottensats och få fram en vetejäst.
Den ospecificerade frågan om veteöl berodde på att mina tidigare försök har
varit belgiska (med omältat vete koriander etc) liksom planen för bryggning
imorgon. Men en kompis komplicerade saken genom att komma med några flaskor
tyskt veteöl och fråga om vi inte kunde göra något av jästen i flaskorna.
Nåväl, nu återgår jag till den belgiska planen och prövar eventuellt att
odla de tyska flaskorna och se vad som händer (om det händer något).
PÅL
----- Original Message -----
From: "BosseBergenståhl" <bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Wednesday, December 14, 2005 12:05 AM
Subject: [Bryggaren] Re: SV: jäst till veteöl
*** Brev nr. 11498 till Bryggaren skickat av Bosse Bergenståhl
<bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse> ***
Hur blev ditt öl med belgisk veteölsjäst? Det är rätt stor smakskillnad
på belgisk och sydtysk veteöl! Kollade in sidan Charles tipsade om .
Vad jag hört från annan källa är jästen i alla sydtyska veteöl avdödad
utom i Weihenstephan, där det skulle vara en lagerjäst. Men det kan
givetvis vara fel. Anders har av allt att döma testat att få igång en
Weihenstephaner och misslyckats. Nån annan som testat? Paulaner ska
tidigare ha funkat bra - är det så nu också?
Bosse Bergenståhl
2005-12-13 kl. 12.05 skrev CharlesCassino((CF)):
*** Brev nr. 11494 till Bryggaren skickat av "Charles Cassino \(CF\)"
<CharlesPUNKTCassinoPÅcfPUNKTse> ***
Ofta är det en veteölsjäst för själva jäsningen och sedan en
lagerjäst för flaskjäsningen, vad jag vet i alla fall.
Kolla denna sidan som ger en liten gissning på vad som kan förekomma i
flaskorna:
http://www.nada.kth.se/~alun/Beer/Bottle-Yeasts/Vem vet, kanske producenterna är snälla nog att svara ärligt
om man frågar dom!
Charles
-----Ursprungligt meddelande-----
Från: Pål [mailto:palPUNKTanderssonPÅhomePUNKTse]
Skickat: den 13 december 2005 10:05
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] jäst till veteöl
*** Brev nr. 11493 till Bryggaren skickat av Pål
<palPUNKTanderssonPÅhomePUNKTse> ***