jäst till veteöl

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

jäst till veteöl

Inläggav pal.andersson » tisdag 2005-12-13 01:00

Hej
Efter att ha gjort en god veteöl med wyeast flytande jäst och en inte så god med en torrjäst "lämplig för belgisk veteöl" så har jag tankar på att odla upp jäst från någon veteölsflaska. Är det någon som vet vilken jäst som ligger i botten på de olika flaskorna, är det själva huvudjästen eller har man tillsatt annan jäst för flaskjäsningen? Har någon provat att odla upp någon sort?

mvh
PÅL
pal.andersson
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 3
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

jäst till veteöl

Inläggav CharlesCassino\(CF\) » tisdag 2005-12-13 01:00

Ofta är det en veteölsjäst för själva jäsningen och sedan en
lagerjäst för flaskjäsningen, vad jag vet i alla fall.
Kolla denna sidan som ger en liten gissning på vad som kan förekomma i
flaskorna: http://www.nada.kth.se/~alun/Beer/Bottle-Yeasts/

Vem vet, kanske producenterna är snälla nog att svara ärligt
om man frågar dom!

Charles

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: Pål [mailto:palPUNKTanderssonPÅhomePUNKTse]
Skickat: den 13 december 2005 10:05
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] jäst till veteöl

CharlesCassino\(CF\)
 

jäst till veteöl

Inläggav Kenneth » tisdag 2005-12-13 01:00

Det framgår inte vilken typ av veteöl som efterfrågas.
Det verkar som om belgisk witbier ofta innehåller originajästen åtminstonde går
det utmärkt att olda upp och brygga wit-bier på den jäst som finns i olika
wit--bier öl.
Exempel: Hoegaarden och Dentergems

Tyska veteöl sägs av hävd kröjsas med lagerjäst.
Dock misstänker jag att det inte gäller alla tyska veteöl.
Jag tycker man gott kan prova att odla upp jästen från flaskorna.

Själv har jag hemma i kylskåpet jäst från en Saison flaska och en Sierra Nevada
Pale Ale.

Närmast på gång är att jag ska försöka odla upp Saisonjästen.
Jag gör troligen en liten provbatch för att avgöra om jag lyckats bra eller
inte.

Testa på, våga prova, lyssna inte alltid på så kallad expertis.
Jag känner en kille som odlat jäst från Guiness flaskor, trots at t de hävdar
att den är sterilfiltrerad!

/Kenneth


--- Pål <palPUNKTanderssonPÅhomePUNKTse> wrote:

*** Brev nr. 11493 till Bryggaren skickat av Pål <palPUNKTanderssonPÅhomePUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej
Efter att ha gjort en god veteöl med wyeast flytande jäst och en inte så god
med en torrjäst "lämplig för belgisk veteöl" så har jag tankar på att odla
upp jäst från någon veteölsflaska. Är det någon som vet vilken jäst som
ligger i botten på de olika flaskorna, är det själva huvudjästen eller har
man tillsatt annan jäst för flaskjäsningen? Har någon provat att odla upp
någon sort?

mvh
PÅL
---------------------------------
Hej
Efter att ha gjort en god veteöl med wyeast flytande jäst och en inte så god
med en torrjäst "lämplig för belgisk veteöl" så har jag tankar på att odla upp
jäst från någon veteölsflaska. Är det någon som vet vilken jäst som ligger i
botten på de olika flaskorna, är det själva huvudjästen eller har man tillsatt
annan jäst för flaskjäsningen? Har någon provat att odla upp någon sort?

mvh
PÅL



__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail.yahoo.com
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 915
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra

jäst till veteöl

Inläggav bersabira » tisdag 2005-12-13 01:00

Hej
Jag har provat att odla upp belgisk veteöls jäst från Namur blanche flaska.
(Jag tror att jag kollade att den hade original jästen i flaskan.)
Det fungerade och blev en god belgisk wit.
Fast witarna med Wyeast jäst blir ännu godare.

/Kjell


From: Pål<palPUNKTanderssonPÅhomePUNKTse>
Reply-To: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] jäst till veteöl
Date: Tue, 13 Dec 2005 10:05:16 +0100

*** Brev nr. 11493 till Bryggaren skickat av Pål <palPUNKTanderssonPÅhomePUNKTse>
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<



Hej
Efter att ha gjort en god veteöl med wyeast flytande jäst och en inte så
god med en torrjäst "lämplig för belgisk veteöl" så har jag tankar på att
odla upp jäst från någon veteölsflaska. Är det någon som vet vilken jäst
som ligger i botten på de olika flaskorna, är det själva huvudjästen eller
har man tillsatt annan jäst för flaskjäsningen? Har någon provat att odla
upp någon sort?

mvh
PÅL








Hej
Efter att ha gjort en god veteöl med wyeast
flytande jäst och en inte så god med en torrjäst "lämplig för belgisk
veteöl" så
har jag tankar på att odla upp jäst från någon veteölsflaska. Är det någon
som
vet vilken jäst som ligger i botten på de olika flaskorna, är det själva
huvudjästen eller har man tillsatt annan jäst för flaskjäsningen? Har någon
provat att odla upp någon sort?
 
mvh
PÅL
bersabira
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 234
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

jäst till veteöl

Inläggav kjell.eriksson » tisdag 2005-12-13 01:00

Hej
Jag har provat att odla upp belgisk veteöls jäst från Namur blanche flaska.
(Jag tror att jag kollade att den hade original jästen i flaskan.)
Det fungerade och blev en god belgisk wit.
Fast witarna med Wyeast jäst blir ännu godare.

/Kjell


----Ursprungligt meddelande----
Från: palPUNKTanderssonPÅhomePUNKTse
Datum: Dec 13, 2005 10:05:15 AM
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ärende: [Bryggaren] jäst till veteöl

Hej
Efter att ha gjort en god veteöl med wyeast flytande jäst och en inte så god med en torrjäst "lämplig för belgisk veteöl" så har jag tankar på att odla upp jäst från någon veteölsflaska. Är det någon som vet vilken jäst som ligger i botten på de olika flaskorna, är det själva huvudjästen eller har man tillsatt annan jäst för flaskjäsningen? Har någon provat att odla upp någon sort?

mvh
PÅL
kjell.eriksson
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 12
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

jäst till veteöl

Inläggav Bosse Bergenståhl » tisdag 2005-12-13 01:00

Hur blev ditt öl med belgisk veteölsjäst? Det är rätt stor smakskillnad
på belgisk och sydtysk veteöl! Kollade in sidan Charles tipsade om .
Vad jag hört från annan källa är jästen i alla sydtyska veteöl avdödad
utom i Weihenstephan, där det skulle vara en lagerjäst. Men det kan
givetvis vara fel. Anders har av allt att döma testat att få igång en
Weihenstephaner och misslyckats. Nån annan som testat? Paulaner ska
tidigare ha funkat bra - är det så nu också?

Bosse Bergenståhl

2005-12-13 kl. 12.05 skrev CharlesCassino((CF)):

*** Brev nr. 11494 till Bryggaren skickat av "Charles Cassino \(CF\)"
<CharlesPUNKTCassinoPÅcfPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Ofta är det en veteölsjäst för själva jäsningen och sedan en
lagerjäst för flaskjäsningen, vad jag vet i alla fall.
Kolla denna sidan som ger en liten gissning på vad som kan förekomma i
flaskorna: http://www.nada.kth.se/~alun/Beer/Bottle-Yeasts/

Vem vet, kanske producenterna är snälla nog att svara ärligt
om man frågar dom!

Charles

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: Pål [mailto:palPUNKTanderssonPÅhomePUNKTse]
Skickat: den 13 december 2005 10:05
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] jäst till veteöl

*** Brev nr. 11493 till Bryggaren skickat av Pål
<palPUNKTanderssonPÅhomePUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<=
malt är gott
Användarvisningsbild
Bosse Bergenståhl
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 402
Blev medlem: onsdag 2006-10-25 00:31
Ort: Torna Hällestad, Skåne

jäst till veteöl

Inläggav morganpeilot » torsdag 2005-12-15 01:00

jag läste i någon bok att vissa filtrerar och pastöriserar och sedan doserar
in protein/druvfällning för syns skull.

Morgan

----- Original Message -----
From: "BosseBergenståhl" <bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Wednesday, December 14, 2005 12:05 AM
Subject: [Bryggaren] Re: SV: jäst till veteöl


*** Brev nr. 11498 till Bryggaren skickat av Bosse Bergenståhl
<bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse> ***

Hur blev ditt öl med belgisk veteölsjäst? Det är rätt stor smakskillnad
på belgisk och sydtysk veteöl! Kollade in sidan Charles tipsade om .
Vad jag hört från annan källa är jästen i alla sydtyska veteöl avdödad
utom i Weihenstephan, där det skulle vara en lagerjäst. Men det kan
givetvis vara fel. Anders har av allt att döma testat att få igång en
Weihenstephaner och misslyckats. Nån annan som testat? Paulaner ska
tidigare ha funkat bra - är det så nu också?

Bosse Bergenståhl

2005-12-13 kl. 12.05 skrev CharlesCassino((CF)):

*** Brev nr. 11494 till Bryggaren skickat av "Charles Cassino \(CF\)"
<CharlesPUNKTCassinoPÅcfPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Ofta är det en veteölsjäst för själva jäsningen och sedan en
lagerjäst för flaskjäsningen, vad jag vet i alla fall.
Kolla denna sidan som ger en liten gissning på vad som kan förekomma i
flaskorna: http://www.nada.kth.se/~alun/Beer/Bottle-Yeasts/

Vem vet, kanske producenterna är snälla nog att svara ärligt
om man frågar dom!

Charles

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: Pål [mailto:palPUNKTanderssonPÅhomePUNKTse]
Skickat: den 13 december 2005 10:05
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] jäst till veteöl

*** Brev nr. 11493 till Bryggaren skickat av Pål
<palPUNKTanderssonPÅhomePUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<=
morganpeilot
 

jäst till veteöl

Inläggav pal.andersson » torsdag 2005-12-15 01:00

Tack för kommentarerna, jag vet ju nu att inte förvänta sig att kunna odla
upp en tysk bottensats och få fram en vetejäst.

Den ospecificerade frågan om veteöl berodde på att mina tidigare försök har
varit belgiska (med omältat vete koriander etc) liksom planen för bryggning
imorgon. Men en kompis komplicerade saken genom att komma med några flaskor
tyskt veteöl och fråga om vi inte kunde göra något av jästen i flaskorna.
Nåväl, nu återgår jag till den belgiska planen och prövar eventuellt att
odla de tyska flaskorna och se vad som händer (om det händer något).

PÅL
----- Original Message -----
From: "BosseBergenståhl" <bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Wednesday, December 14, 2005 12:05 AM
Subject: [Bryggaren] Re: SV: jäst till veteöl


*** Brev nr. 11498 till Bryggaren skickat av Bosse Bergenståhl
<bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse> ***

Hur blev ditt öl med belgisk veteölsjäst? Det är rätt stor smakskillnad
på belgisk och sydtysk veteöl! Kollade in sidan Charles tipsade om .
Vad jag hört från annan källa är jästen i alla sydtyska veteöl avdödad
utom i Weihenstephan, där det skulle vara en lagerjäst. Men det kan
givetvis vara fel. Anders har av allt att döma testat att få igång en
Weihenstephaner och misslyckats. Nån annan som testat? Paulaner ska
tidigare ha funkat bra - är det så nu också?

Bosse Bergenståhl

2005-12-13 kl. 12.05 skrev CharlesCassino((CF)):

*** Brev nr. 11494 till Bryggaren skickat av "Charles Cassino \(CF\)"
<CharlesPUNKTCassinoPÅcfPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Ofta är det en veteölsjäst för själva jäsningen och sedan en
lagerjäst för flaskjäsningen, vad jag vet i alla fall.
Kolla denna sidan som ger en liten gissning på vad som kan förekomma i
flaskorna: http://www.nada.kth.se/~alun/Beer/Bottle-Yeasts/

Vem vet, kanske producenterna är snälla nog att svara ärligt
om man frågar dom!

Charles

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: Pål [mailto:palPUNKTanderssonPÅhomePUNKTse]
Skickat: den 13 december 2005 10:05
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] jäst till veteöl

*** Brev nr. 11493 till Bryggaren skickat av Pål
<palPUNKTanderssonPÅhomePUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<=
pal.andersson
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 3
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

jäst till veteöl

Inläggav Kenneth » fredag 2005-12-16 01:00

Enligt Paulaners hemsida så är deras Hefe-Weissbier Naturtrüb ofiltrerad så då
finns det en chans att hitta originaljästen.
Samma sak med Martini Weissbier, personligen tycker jag dock att Martini saknar
det rätta "weissbier-stuket", men den är trevlig ändå.

Det finns inte något att förlora på att prova att odla om man nu är inne på de
spåret. Annars har ju WYEAST mycket bra wiessbierjäst som ger mycket bra tyska
öl.

/Kenneth


--- Pål <palPUNKTanderssonPÅhomePUNKTse> wrote:

*** Brev nr. 11501 till Bryggaren skickat av Pål <palPUNKTanderssonPÅhomePUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Tack för kommentarerna, jag vet ju nu att inte förvänta sig att kunna odla
upp en tysk bottensats och få fram en vetejäst.

Den ospecificerade frågan om veteöl berodde på att mina tidigare försök har
varit belgiska (med omältat vete koriander etc) liksom planen för bryggning
imorgon. Men en kompis komplicerade saken genom att komma med några flaskor
tyskt veteöl och fråga om vi inte kunde göra något av jästen i flaskorna.
Nåväl, nu återgår jag till den belgiska planen och prövar eventuellt att
odla de tyska flaskorna och se vad som händer (om det händer något).

PÅL
----- Original Message -----
From: "BosseBergenståhl" <bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse>
To: <Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse>
Sent: Wednesday, December 14, 2005 12:05 AM
Subject: [Bryggaren] Re: SV: jäst till veteöl


*** Brev nr. 11498 till Bryggaren skickat av Bosse Bergenståhl
<bossePUNKTbergenstahlPÅlsnPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hur blev ditt öl med belgisk veteölsjäst? Det är rätt stor smakskillnad
på belgisk och sydtysk veteöl! Kollade in sidan Charles tipsade om .
Vad jag hört från annan källa är jästen i alla sydtyska veteöl avdödad
utom i Weihenstephan, där det skulle vara en lagerjäst. Men det kan
givetvis vara fel. Anders har av allt att döma testat att få igång en
Weihenstephaner och misslyckats. Nån annan som testat? Paulaner ska
tidigare ha funkat bra - är det så nu också?

Bosse Bergenståhl


__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail.yahoo.com
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 915
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Bing [Bot] och 12 gäster