Öl, ma t o ch annat snask (viktkontroll)

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Öl, ma t o ch annat snask (viktkontroll)

Inläggav JoakimRuud » tisdag 2005-12-06 01:00

Det kanske är jag som är knepig men jag tycker nästan det mesta hänger ihop om man tänker efter lite. Vore väl nästan konstigare om ingenting hängde ihop? :) Det gäller att ta fasta på likheterna, skillnaderna lär man aldrig bli klok på :)

The grand, unified theory of beer :o)

Jo det gör vi ju. Under den tiden vi andas ut ca 20 liter koldioxid per timme ska vi rimligen också andas in ungefär 20 liter syre under samma tid.

Hvis ikke den CO2-en vi puster ut, kan inneholde oksygen (syre) fra
mat som vi har forbrent? Det er jo masse oksygen i karbohydrater og
fett.

Jeg får konkludere som Platon, med at jeg ingenting vet. Men det er
artig å spekulere. Proteiner fra muskelsvinn kan vi vel uansett ikke
puste ut, forsvinner det med urinen det, da?

--
Joakim Ruud, Botsen Nanobryggeri
For to accuse requires less eloquence, such is man's nature, than to
excuse; and condemnation, than absolution, more resembles justice.
-Hobbes, Leviathan
JoakimRuud
 

Öl, ma t o ch annat snask (viktkontroll)

Inläggav carlsbergerensis » tisdag 2005-12-06 01:00

Det kanske är jag som är knepig men jag tycker nästan det mesta hänger ihop om man tänker efter lite. Vore väl nästan konstigare om ingenting hängde ihop? :) Det gäller att ta fasta på likheterna, skillnaderna lär man aldrig bli klok på :)

The grand, unified theory of beer :o)

Jajamensan, nu är vi överrens! :) När den är klar så får vi bara generalisera den till en theory of everything så är vi klara :)

Så det gäller ju att inte tänka för snävt från grunden för då får man ett helsike senare när man ska generalisera det hela och man kommer att fastna i en riktigt otäck soppa som man inte lär reda ut i först taget ;-)

Jo det gör vi ju. Under den tiden vi andas ut ca 20 liter koldioxid per timme ska vi rimligen också andas in ungefär 20 liter syre under samma tid.

Hvis ikke den CO2-en vi puster ut, kan inneholde oksygen (syre) fra
mat som vi har forbrent? Det er jo masse oksygen i karbohydrater og
fett.

Det låter ologiskt och ineffektivt att vi skulle andas ut syre. Det är sant att kolhydrater innehåller syre, och jag vet inte exakt var vilka syreatomer hamnar men även vattnet innehåller ju syreatomer:

Räknar man syret i förbränning av socker så ser man att 1/3 av syret faktiskt måste komma från kolhydraterna själva, endast 2/3 kommer från det inandade syret.

C6H1206 + 6 O2 -> 6 CO2 + 6 H20

Det är 18 syreatomer på varje sida, och endast 12 av dem kommer från andningsluften.

Jeg får konkludere som Platon, med at jeg ingenting vet. Men det er
artig å spekulere. Proteiner fra muskelsvinn kan vi vel uansett ikke
puste ut, forsvinner det med urinen det, da?

Jag är inte så bra på norska men muskelsvinn antar jag är muskelnedbrytning?

Isf, jag antar det.

Standardproceduren för många ryggradsdjur är vad jag känner till att avlägsna överskott på kvävet i proteiner/aminosyror borde väl via urinen som urinämne och liknande smågrejor antar jag? Lite återanvänds till biosyntes men det som nu blir över, måste ju ut ur systemet på ena eller andra sättet (förr eller senare iaf).

Men själva kolskeletten i proteinerna kan förbrännas till energi, CO2 och vatten.

Ja vi vet ingenting, och det är väl tur det, för annars kunde vi inget nytt lära oss heller :) Jag tror att viljan att frigöra sig från kaoset är någon fundamental sorts drivkraft. Varför brygger jag öl egentligen? Varför skapades universum? Varför har jorden befolkats av en massa celler? Jag tycker det finns många gemensamma nämnare där. Har jag svaret på en av frågorna så hoppas jag att svaret på alla ramlar ut av sig själv :)

--
Joakim Ruud, Botsen Nanobryggeri
For to accuse requires less eloquence, such is man's nature, than to
excuse; and condemnation, than absolution, more resembles justice.
-Hobbes, Leviathan

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Öl, ma t o ch annat snask (viktkontroll)

Inläggav Bosse Bergenståhl » tisdag 2005-12-06 01:00

Bosse Bergenståhl

2005-12-06 kl. 19.01 skrev carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom:

Ja vi vet ingenting, och det är väl tur det, för annars kunde vi inget
nytt lära oss heller :) Jag tror att viljan att frigöra sig från
kaoset är någon fundamental sorts drivkraft. Varför brygger jag öl
egentligen? Varför skapades universum? Varför har jorden befolkats av
en massa celler? Jag tycker det finns många gemensamma nämnare där.
Har jag svaret på en av frågorna så hoppas jag att svaret på alla
ramlar ut av sig själv :)

Den frågan besvaras naturligtvis med Bryggver! Den guddom som tillbeds
i samband med bryggande för att hjälpa till med de magiska processerna.
Att fundera över det existensiella torde vara lyx - jag finns ju - då
är ju detta inget att bekymra sig över - och jag kan brygga - då
behöver man heller inte fundera över det: alltså back to basic - hur
brygger man bättre öl - helst världens bästa!? Det är den enda viktiga
frågan...
malt är gott
Användarvisningsbild
Bosse Bergenståhl
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 402
Blev medlem: onsdag 2006-10-25 00:31
Ort: Torna Hällestad, Skåne


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 120 gäster