manifolder : Den ideala falskbotten

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

manifolder : Den ideala falskbotten

Inläggav Göran » måndag 2005-12-05 01:00

*** Brev nr. 11449 till Bryggaren skickat

Hej svejs

Jag hoppar in lite sent i denna diskussion.
Det borde bli lite sämre utbyte med en easy sparge.

En easy sparge är inget annat än en väldigt liten mainfold.

Titta på Lauter tun efficiency på "the brewery"
http://brewery.org/brewery/library/LauterAK.html

Själv kör jag med mainfold och är väldigt nöjd med den

/Kjell


Nu när vi är inne på manifolder kanske man skall bjuda lite på sina
misslyckande också. Min personliga åsikt är att manifolder är ett "blody
shit" !

Före jag hade det systemet som jag nu har, byggde jag ett manifoldersystem.

Jag hade en gammal storköksgryta på 34 liter i botten satt en kopparplåt på
8 mm så totala botten tjockleken rostfritt + koppar var över 9 mm lite
skillnad på kärl som bara har 0,04 mm tjocklek i sidorna

Men när jag satte lite vatten i botten och värmde och sedan körde en
elektronisk temperaturmätare alldeles över botten svängde temperaturen på 10
- 15 grader från ställe till ställe, det i vatten som är lättflytande, mäsk
lär det bli större skillnad i.

När man inte har cirkulering behöver man röra om en del. Men skall man ha
omrörnings vingar som tar ända ner i botten så sitter manifoldersystemet i
vägen så det är nästan 1,5 cm som inte blir effektivt omrört. Lika så gör
manifolsder rören att det stoppar mäskens rörelse nere vid botten.

Jag hade ånga som jag blåste in igenom manifolder systemet bakvägen för att
få en jämn temperaturfördelning. Men min ångkapacitet var inte tillräckligt
hög. Sedan var det en massa kopplande varje gång och man måste ha ångtåliga
slangar. Det hade kanske fungerat om jag bara haft lite kraftigare
ångsystem. Men det måste endå vara en omrörare. Sedan var det problem med
temperaturregleringen och temperatyrmätningen. Man fik justera för hand och
var i mäsken skall man bäst mäta. Man fik stå där hela tiden och justera.

Glaskeramisk häll går inte att använda för den slår ifrån hela tiden när den
blir för varm. Lika så är det med lösa spisplattor. Jag hittade på 2,2 KW
som teoretiskt skulle räcka men det bröt hala tiden när man skulle
stormkoka. Vad hjälper det att det är tillräcklig effekt när effekten bara
är på 50% av tiden. Gasol var bättre men kräver god ventilation, men sedan
var temperaturskillnaden över botten ytan.

Göra manifilder systemet var ett jädrans jobb att borra och såga. Sedan att
få rören helt släta utan rispor och grader från sågningen var ju ett maraton
jobb speciellt på insidan av dom små rören. Sedan skall vi inte tala om att
göra ett tillräckligt stort hål för kran i sidan på ett rostfritt kärl med 2
mm godstjoklek.

I alla fall så vart det ett systen som täcket botten och det var aldrig mer
än 2 cm från rör till rör. Likt förb.. var det inte alltid så bra flöde när
man lakade.

Det var dyrt tillslut och massa jobb lades ner på den men var inget bra att
ha.

Det systen som jag beskriv tidigare är 1/20 så lite jobb att tillverka och
1/10 så jobbigt att använda + f..n så effektivare och precisare.
Den gamla står i reserv i garderoben men känner mest en stark dragning till
soptunnan.

Med vänlig hälsning Göran E
Göran
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 178
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Höör

Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 13 gäster