ett filter i ett rör. Så i stället för massa hål kan man säga ett det vara
är smala trådar som håller uppe bädden. Inte en massa hål som behövs boras
utan bara några få för fästa nätet
Blir det bra flöde då genom bädden ?
Ja det flyter bra genom, så bra att jag inte behöver röra om något under
mäskningen!
Men blir det jämn temperatur då när man har ett värmeelement i botten av
omkringliggande kärl?
Jag har nog den jämnaste temperaturen av alla!
Jag har nämligen en pump som tar vätskan vid värmeelementet i botten och
recirkulerar den till toppen av mäskbädden. På slangen från pumpen sitter en
givare till en elektronisk brytare som slår till och från elementet, den är
ställd på 0,1 grads skillnad på tillslag/frånslag. Det svänger lite mer för
det tar en stund för elementet att bli varmt och det tar en liten stund för
att svalna. När äggklockan ringer går man ut och knappar in nästa
stegtemperatur samt sätter tiden på äggklockan. Enklare kan det knappast
bli. Det skulle vara att koppla hela mäskningen till datorstyrning. Det
skulle vara fördelar med det att man skulle få en exakt samma från gång till
gång. Pumpen måste gå sakta så den inte suger tomt under mäskbädden.
Det är ett lager vätska över bädden och det går jämt genom hela bädden. Inga
döda vinklar finns det. Jag tror inte det går att göra en bättre mäskkärl
när det gäller cirkulationen och jämnheten. Den är tillräckligt recirkulerad
när man skall börja koka så där är det inget problem heller.
Med vänlig hälsning Göran E
PS samma Elektroniska styrenhet kan man ha för att styra en frys / kylskåp.
Man ställer bara tillslaget vid en högre temperatur än frånslaget ( alltså
tvärt om mot ett värmeelement). Skalindelning på 0,1 grad.
Jag har för mig att den fungerar mellan - 60 till + 150 eller något
liknande. Ser ut som en timer som man kan sätta på en jordad stickkontakt.
Bryter upp till 16 A.
Ja, Ja, det har ju inte med flödet i mäskkärlet att göra.
-----Ursprungligt meddelande-----
Från: KjellEriksson [mailto:bersabiraPÅhotmailPUNKTcom]
Skickat: den 5 december 2005 12:05
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] RE: Re: Re: Re: SV: Den ideala falskbotten
*** Brev nr. 11449 till Bryggaren skickat av "Kjell Eriksson"
<bersabiraPÅhotmailPUNKTcom> ***
Hej svejs
Jag hoppar in lite sent i denna diskussion.
Det borde bli lite sämre utbyte med en easy sparge.
En easy sparge är inget annat än en väldigt liten mainfold.
Titta på Lauter tun efficiency på "the brewery"
http://brewery.org/brewery/library/LauterAK.html
Själv kör jag med mainfold och är väldigt nöjd med den
/Kjell
From: liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom
Reply-To: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Re: Re: Re: SV: Den ideala falskbotten
Date: Thu, 01 Dec 2005 18:05:13 +0100
*** Brev nr. 11429 till Bryggaren skickat av Anders Lilja
<a-liljaPÅsprayPUNKTse> ***Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<
Hej Fredrik
Jag förstår att det är malten bildar en bädd som filtrerar.
Men all vätska måste ju rinna genom Easy Sparger-rörets öppningar som
till en del sätts igen av krossade maltdelar.
Men jag ska prova...
Vilket flöde får Du när Du lakar? Måste Du bromsa ned flödet eller
rinner det sakta och lugnt av sej själv?
Hälsningar Anders
FredrikStåhl wrote:<fredrikPUNKTstahlPÅbostreamPUNKTnu> ****** Brev nr. 11427 till Bryggaren skickat av Fredrik Ståhl<a-liljaPÅsprayPUNKTse> ***Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<
Jo, men det är ju egentligen inte nätet eller falskbottnen som ska sila
utan malten som ska bilda en filterbädd. Jag ser "Easy Sparger"-iden som
att lägga krutet på att skapa en bra filterbädd istället för att köpa en
dyr silbotten. Dessutom minskar risken för att bädden trycks ihop om man
inte behöver recirkulera så mycket.
/Fredrik Ståhl, Frösön
On Wed, 2005-11-30 at 16:05 +0100, liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom wrote:*** Brev nr. 11426 till Bryggaren skickat av Anders LiljahåladHej Gunnar N och Fredrik S.och Er övrigaBrev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<
Tack för Era tips som jag fick för en tid sedan på Bryggaren.
Jag är intresserad av Easy Sparger metoden att laka!
Men jag är lite tveksam, sätter den verkligen inte igen sej?
Total hål-area genom silnätet är ju väldigt liten i jämfört med ensådant men i en koppling med kran genom mitt rostfria kärl.eller perforerad plåt.
Hälsningar
Anders
Nilsson Gunnar wrote:Hej,
Ett sådant nät kallas Easy-sparger och är helt suveränt. Jag har ettöver, då får nätet stöd.Det bästa är att ta ca 10 cm kopparrör med slitsar som man trär nätet<a-liljaPÅsprayPUNKTse> ***Jag har en till i kokkärlet för att sila bort humlen efter koket.
Falskbotten skulle jag aldrig rekommendera.
Mvh,
Gunnar Nilsson
-----Ursprungligt meddelande-----
Från: liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom [mailto:liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom]
Skickat: den 6 oktober 2005 14:19
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Den ideala falskbotten
*** Brev nr. 11120 till Bryggaren skickat av Anders LiljaellerHej alla Bryggare!Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<
Jag är nybörjare och håller på att samla på mej / bygga en enkel
utrustning för att helmaltsbrygga hemma,
i satser upp till 20-25 liter åt gången.
Hur ser den ideala falskbotten ut för att sila vörten?
Hur ska den se ut för att få bästa utbyte?
Ska det vara 3 mm borrade hål eller kanske frästa / sågade slitsarpåannat?
Funkar verkligen Torsten Hannerfeldts metod beskriven i Hembryggaren
"Helmaltsbryggning med minimalt bryggverk".
Där stoppar han ned ett tunt kopparrör böjt till ett "L som han trättdennaett rullat metallnät ena änden och en plastslang i den andra. Medanordning silar han ur vörten med hävert. Det verkar ju himla smidigt!
Kom med lite tips, tack!
Hälsningar
Anders