Här är : Den ideala falskbotten

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Här är : Den ideala falskbotten

Inläggav Göran » måndag 2005-12-05 01:00

Jag har ett rostfritt nät i botten av mäskbehållaren så mäskbädden blir som
ett filter i ett rör. Så i stället för massa hål kan man säga ett det vara
är smala trådar som håller uppe bädden. Inte en massa hål som behövs boras
utan bara några få för fästa nätet

Blir det bra flöde då genom bädden ?

Ja det flyter bra genom, så bra att jag inte behöver röra om något under
mäskningen!

Men blir det jämn temperatur då när man har ett värmeelement i botten av
omkringliggande kärl?

Jag har nog den jämnaste temperaturen av alla!
Jag har nämligen en pump som tar vätskan vid värmeelementet i botten och
recirkulerar den till toppen av mäskbädden. På slangen från pumpen sitter en
givare till en elektronisk brytare som slår till och från elementet, den är
ställd på 0,1 grads skillnad på tillslag/frånslag. Det svänger lite mer för
det tar en stund för elementet att bli varmt och det tar en liten stund för
att svalna. När äggklockan ringer går man ut och knappar in nästa
stegtemperatur samt sätter tiden på äggklockan. Enklare kan det knappast
bli. Det skulle vara att koppla hela mäskningen till datorstyrning. Det
skulle vara fördelar med det att man skulle få en exakt samma från gång till
gång. Pumpen måste gå sakta så den inte suger tomt under mäskbädden.

Det är ett lager vätska över bädden och det går jämt genom hela bädden. Inga
döda vinklar finns det. Jag tror inte det går att göra en bättre mäskkärl
när det gäller cirkulationen och jämnheten. Den är tillräckligt recirkulerad
när man skall börja koka så där är det inget problem heller.

Med vänlig hälsning Göran E

PS samma Elektroniska styrenhet kan man ha för att styra en frys / kylskåp.
Man ställer bara tillslaget vid en högre temperatur än frånslaget ( alltså
tvärt om mot ett värmeelement). Skalindelning på 0,1 grad.
Jag har för mig att den fungerar mellan - 60 till + 150 eller något
liknande. Ser ut som en timer som man kan sätta på en jordad stickkontakt.
Bryter upp till 16 A.
Ja, Ja, det har ju inte med flödet i mäskkärlet att göra.



-----Ursprungligt meddelande-----
Från: KjellEriksson [mailto:bersabiraPÅhotmailPUNKTcom]
Skickat: den 5 december 2005 12:05
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] RE: Re: Re: Re: SV: Den ideala falskbotten

*** Brev nr. 11449 till Bryggaren skickat av "Kjell Eriksson"
<bersabiraPÅhotmailPUNKTcom> ***

Hej svejs

Jag hoppar in lite sent i denna diskussion.
Det borde bli lite sämre utbyte med en easy sparge.

En easy sparge är inget annat än en väldigt liten mainfold.

Titta på Lauter tun efficiency på "the brewery"
http://brewery.org/brewery/library/LauterAK.html

Själv kör jag med mainfold och är väldigt nöjd med den

/Kjell


From: liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom
Reply-To: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Re: Re: Re: SV: Den ideala falskbotten
Date: Thu, 01 Dec 2005 18:05:13 +0100

*** Brev nr. 11429 till Bryggaren skickat av Anders Lilja
<a-liljaPÅsprayPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej Fredrik

Jag förstår att det är malten bildar en bädd som filtrerar.
Men all vätska måste ju rinna genom Easy Sparger-rörets öppningar som
till en del sätts igen av krossade maltdelar.
Men jag ska prova...
Vilket flöde får Du när Du lakar? Måste Du bromsa ned flödet eller
rinner det sakta och lugnt av sej själv?
Hälsningar Anders


FredrikStåhl wrote:
*** Brev nr. 11427 till Bryggaren skickat av Fredrik Ståhl
<fredrikPUNKTstahlPÅbostreamPUNKTnu> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<


Jo, men det är ju egentligen inte nätet eller falskbottnen som ska sila
utan malten som ska bilda en filterbädd. Jag ser "Easy Sparger"-iden som
att lägga krutet på att skapa en bra filterbädd istället för att köpa en
dyr silbotten. Dessutom minskar risken för att bädden trycks ihop om man
inte behöver recirkulera så mycket.

/Fredrik Ståhl, Frösön

On Wed, 2005-11-30 at 16:05 +0100, liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom wrote:

*** Brev nr. 11426 till Bryggaren skickat av Anders Lilja
<a-liljaPÅsprayPUNKTse> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej Gunnar N och Fredrik S.och Er övriga

Tack för Era tips som jag fick för en tid sedan på Bryggaren.

Jag är intresserad av Easy Sparger metoden att laka!
Men jag är lite tveksam, sätter den verkligen inte igen sej?
Total hål-area genom silnätet är ju väldigt liten i jämfört med en
hålad
eller perforerad plåt.

Hälsningar
Anders



Nilsson Gunnar wrote:

Hej,

Ett sådant nät kallas Easy-sparger och är helt suveränt. Jag har ett
sådant men i en koppling med kran genom mitt rostfria kärl.
Det bästa är att ta ca 10 cm kopparrör med slitsar som man trär nätet
över, då får nätet stöd.
Jag har en till i kokkärlet för att sila bort humlen efter koket.

Falskbotten skulle jag aldrig rekommendera.

Mvh,

Gunnar Nilsson

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom [mailto:liljaPUNKTandersPÅgmailPUNKTcom]
Skickat: den 6 oktober 2005 14:19
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Den ideala falskbotten

*** Brev nr. 11120 till Bryggaren skickat av Anders Lilja
<a-liljaPÅsprayPUNKTse> ***


Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<


Hej alla Bryggare!

Jag är nybörjare och håller på att samla på mej / bygga en enkel
utrustning för att helmaltsbrygga hemma,
i satser upp till 20-25 liter åt gången.

Hur ser den ideala falskbotten ut för att sila vörten?
Hur ska den se ut för att få bästa utbyte?
Ska det vara 3 mm borrade hål eller kanske frästa / sågade slitsar
eller
annat?

Funkar verkligen Torsten Hannerfeldts metod beskriven i Hembryggaren
"Helmaltsbryggning med minimalt bryggverk".
Där stoppar han ned ett tunt kopparrör böjt till ett "L som han trätt

ett rullat metallnät ena änden och en plastslang i den andra. Med
denna
anordning silar han ur vörten med hävert. Det verkar ju himla smidigt!

Kom med lite tips, tack!

Hälsningar
Anders



Göran
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 178
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Höör

Här är : Den ideala falskbotten

Inläggav matsochmaria » måndag 2005-12-05 01:00

Göran!

Vad använder du för element och pump?
Har du någon form av nät eller filtreringsanordning före pumpen för att
undvika att den sätter igen?

/Mats Hellman
matsochmaria
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 48
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Uppsala

Här är : Den ideala falskbotten

Inläggav Göran » tisdag 2005-12-06 01:00

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: Hellman [mailto:matsochmariaPÅteliaPUNKTcom]
Skickat: den 6 december 2005 00:06
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] SV: SV: Här är : Den ideala falskbotten

*** Brev nr. 11461 till Bryggaren skickat av "Hellman"
<matsochmariaPÅteliaPUNKTcom> ***

Göran!

Vad använder du för element och pump?
Har du någon form av nät eller filtreringsanordning före pumpen för att
undvika att den sätter igen?

/Mats Hellman

Nätet sitter ju i botten av Mäskkälet som påminner om en Jäshink som man
skurit bort botten på. Sedan tar man och sätter ett rostfritt nät över
botten och viker upp på sidorna. Sedan fäster man det med ett band av
rostfritt så nätet kläms fast mellan plastkärlet och det rostfria bandet.

Hela häligheten sänks sedan ner i värmekärlet som senare även fungerar som
kokärl vid humlekoket. Så allt är rätt så platsbesparande. Jag bor i en
lägenhet ( i och för sig rätt så stor ) och jag har den under förvaringen i
botten av en garderob, vid sidan av några väskor. Många andra system kräver
en hel del plats att förvara.

Nätet är ju ett filter som inte mäsk kommer in i pumpen. Men sedan har jag
ju humlefiltert på kranen från början och över det har jag en humlestrumpa
från Humlegården, så det är 3 dubbel filter före pumpen.

Värmeelementet är en platta i botten på kokkärlet som är integrerad i
kärlet. Vörten har alltså direktkontakt med värmeplattan. Inte som en
vattenkokare som är ett värmespiral utan botten utgörs av plattan. Fördelen
är att det bara behövs någon mm vätska för elementet skall vara täckt.

Själva kokkärlet är från början tänkt för sylt kokning.

http://www.der-brauladen.de/shop/braukessel.php Art.Nr. 123280

http://beertools.dk/index.php?cPath=704 ... dca880caeb
68c

010,002 110,002


Med vänlig hälsning Göran E
Göran
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 178
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Höör

Här är : Den ideala falskbotten

Inläggav assistredo » onsdag 2005-12-07 01:00

Jag har använt en gammal Eheim akvariepump, typ centrifugalpump, förut för
recirkulation(kommer nu möjligen att sätta den i tjänst igen). Det kändes
lite overkill vid vanlig mäskning. Pumpmängden behövde inte regleras
elektriskt. Det räckte att strypa med en kran, impellern snurrar på i samma
hastighet ändå.

Jag har också slitsade kopparrör i en kylbox som mäskningsanordning.
Igensättning har inte varit något problem när man inte använt pumpen.

Det här sätten att mäska, med uppvärmning av den kontinuerligt cirkulerande
(silade) mäsken är ju i princip det som i en variant kallas RIMS i USA. Jag
kommer inte ihåg vad det är förkortning av. Det finns en variant till som
jag tror kallas HEMS. Där låter man den silade mäsken cirkulera i en slinga
i hetvattenkärlet (för lak-/mäskvatten).I det senare fallet får man väl
styra pumpen med termostaten.

Björn Petersson, Linköping

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: GöranEng [mailto:goeranPUNKTengPÅbolinaPUNKThsbPUNKTse]
Skickat: den 6 december 2005 05:07
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] SV: SV: SV: Här är : Den ideala falskbotten

*** Brev nr. 11465 till Bryggaren skickat av Göran Eng
<goeranPUNKTengPÅbolinaPUNKThsbPUNKTse> ***

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: Hellman [mailto:matsochmariaPÅteliaPUNKTcom]
Skickat: den 6 december 2005 00:06
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] SV: SV: Här är : Den ideala falskbotten

*** Brev nr. 11461 till Bryggaren skickat av "Hellman"
<matsochmariaPÅteliaPUNKTcom> ***

Göran!

Vad använder du för element och pump?
Har du någon form av nät eller filtreringsanordning före pumpen för att
undvika att den sätter igen?

/Mats Hellman

Nätet sitter ju i botten av Mäskkälet som påminner om en Jäshink som man
skurit bort botten på. Sedan tar man och sätter ett rostfritt nät över
botten och viker upp på sidorna. Sedan fäster man det med ett band av
rostfritt så nätet kläms fast mellan plastkärlet och det rostfria bandet.

Hela häligheten sänks sedan ner i värmekärlet som senare även fungerar som
kokärl vid humlekoket. Så allt är rätt så platsbesparande. Jag bor i en
lägenhet ( i och för sig rätt så stor ) och jag har den under förvaringen i
botten av en garderob, vid sidan av några väskor. Många andra system kräver
en hel del plats att förvara.

Nätet är ju ett filter som inte mäsk kommer in i pumpen. Men sedan har jag
ju humlefiltert på kranen från början och över det har jag en humlestrumpa
från Humlegården, så det är 3 dubbel filter före pumpen.

Värmeelementet är en platta i botten på kokkärlet som är integrerad i
kärlet. Vörten har alltså direktkontakt med värmeplattan. Inte som en
vattenkokare som är ett värmespiral utan botten utgörs av plattan. Fördelen
är att det bara behövs någon mm vätska för elementet skall vara täckt.

Själva kokkärlet är från början tänkt för sylt kokning.

http://www.der-brauladen.de/shop/braukessel.php Art.Nr. 123280

http://beertools.dk/index.php?cPath=704 ... dca880caeb
68c

010,002 110,002


Med vänlig hälsning Göran E
Björn Petersson
Användarvisningsbild
assistredo
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1483
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Linköping

Här är : Den ideala falskbotten

Inläggav Göran » onsdag 2005-12-07 01:00

*** Brev nr. 11476 till Bryggaren skickat av Björn och Ulla Petersson
<assistredoPÅswipnetPUNKTse> ***

Jag har använt en gammal Eheim akvariepump, typ centrifugalpump, förut för
recirkulation(kommer nu möjligen att sätta den i tjänst igen).

Jag skulle inte rekommendera en sådan pump för vätskan är ju runt
magneten i pumpen. Men det kanske går bra om man kör efter med vatten och
sedan delar den och gör den rent, vörten är ju trots alt inte så tjock, bara
man inte låter sockret torka och kristallisera.

Det kändes lite overkill vid vanlig mäskning. Pumpmängden behövde inte
regleras elektriskt. Det räckte att strypa med en kran, impellern snurrar på
i samma hastighet ändå.

Ja om man stryper på trycksidan kan man reglera en centrifugalpump så.

Jag har också slitsade kopparrör i en kylbox som mäskningsanordning.
Igensättning har inte varit något problem när man inte använt pumpen.

Hur har du värmt tidigare, dekokion?

Med pump behövs ett bra flöde, föreslår att du lägger ett rostfritt
nät över kopparrören så får du en yta som hela kolboxen som dränerar mäsken.
Klart du kan använda kopparnät eller något annat nät, sedan lägga en
plastremsa efter kanterna så malt inte slinker vid sidan av

Det här sätten att mäska, med uppvärmning av den kontinuerligt cirkulerande
(silade) mäsken är ju i princip det som i en variant kallas RIMS i USA.

Ja det kallas väl det i Europa också, Recirkulerande Infusion Mesk
System

Jag
kommer inte ihåg vad det är förkortning av. Det finns en variant till som
jag tror kallas HEMS. Där låter man den silade mäsken cirkulera i en slinga
i hetvattenkärlet (för lak-/mäskvatten).I det senare fallet får man väl
styra pumpen med termostaten.

Lite svårt att få styrning på det, dels är det temperaturen på
vörten som kommer ut, dels är det vägg (skin) temperaturen i röret att ta
hänsyn till. Genom att ha långa rör och snabb flöde kan man hålla nere
väggtemperaturen och få lagom temperatur på vörten. Problemet är att få
tillräckligt hög flöde genom maltbädden. Blir vörten nästan stående i röret
så kan det bli för varmt. Man får nog ha 2 pumpar om det skall bli bra.
Förutom för cirkulationen, en som pumpar som pumpar varmt lakvatten genom en
värmeväxlare där vörten värms. Ser ut att bli komplicerat och dyrt, men du
kanske kan få till det på ett biligt och bra sätt.

Vitsen med det jag har är att det sköter sig själv och blir väldigt
exakt.

Du kan nog fortsätta göra dekokion och ändå cirkulera för att få
jämnare temperatur och slippa röra om. Kul att någon kan plocka idéer till
egna varianter. Rapportera hur du gjorde och hur det fungerade.

Tänk på att vörten skall duscha ut på översidan så det inte skapar
en kanal genom malten och att det skall duscha ut under vätskeytan så det
inte syresätts mer än nödvändigt (en slang med flera hål som ligger under
vätskeytan).

Björn Petersson, Linköping

Med vänlig hälsning Göran E
Göran
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 178
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Höör


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 19 gäster