Kan jästen filtreras bort med kaffefilter?

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Kan jästen filtreras bort med kaffefilter?

Inläggav chjo3091 » fredag 2005-12-02 01:00

Hej!

Jag håller på att jäsa en starkvinsglögg, och enligt receptet ska den stå
och sedimentera i två veckor efter jäsningen. Problemet är att den ska
drickas en vecka efter att jäsningen är färdig. Om det nu är så att den
smakar lite jäst efter en vecka:

-Kan man filtrera bort jästen med kaffefilter?
-Kan jag snabba på jästens försvinnande på annat sätt?

Tacksam för råd!

/Christian
chjo3091
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 12
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Kan jästen filtreras bort med kaffefilter?

Inläggav carlsbergerensis » fredag 2005-12-02 01:00

Hej! Några idéer... om det kan vara till någon nytta.

Hej!

Jag håller på att jäsa en starkvinsglögg, och enligt receptet ska den stå
och sedimentera i två veckor efter jäsningen. Problemet är att den ska
drickas en vecka efter att jäsningen är färdig. Om det nu är så att den
smakar lite jäst efter en vecka:

-Kan man filtrera bort jästen med kaffefilter?

Jag har inte testat - men det fungerar knappast skulle jag tro. Cellerna torde slinka igenom, även om en och annan klump kanske fastnar. Kaffefilter är ganska grovt.

Men med riktigt fint filter kan det väl i princip gå, men jag har aldrig provat. Känns som det lätt blir stopp och lär ta plågsamt lång tid?

-Kan jag snabba på jästens försvinnande på annat sätt?

Snabba på jäsningen med näring? Ju fortare det är klart, desto snabbare klarnar det i allmänhet. Det gäller generellt.

En långsamt slutjäsning, gör att jästen inte flockulerar utan fortsätter att kämpa på och man kan få ett segdraget dis som i själva verket beror på att det fortfarande jäser lite.

Jag har testat med sockerlösningar med dålig näring och det är slående stor skillnad. Jag gjorde ett test en gång med sockerlösning. Den utan näring tog minst två veckor på att jäsa ut och klarna! (och smakade givetvis jäst länge) Den med extra kväve jäste ut på ett par tre dagar och klarnade nästan omgående. I det fallet använde jag aminosyror. "Bodybuilders blend" fungerar utmärkt även på jäst, och är överkomligt i pris :) En burk är iofs lite dyr men den räcker i evigheter. Det behövs inte mycket. Några kapslar bara. Dessutom är det ju livsmedelsklassat eftersom tanken är att man ska äta det rakt av. Jag har kokat det först, så koagulerar proteinresterna (som man häller bort). Det är någon sorts vasslehydrolysat producerat med enzymer om jag inte missminner mig.

Det var marginell skillnad i utjäsning också, men i stor sett var skillnaden tiden.

Har ingen större på näringsinnehållet i druvjuice dock.

Antingen ammoniumsalter(DAP) eller aminosyror borde fungera som tillsats.

Sen om/hur det påverkar smaken på din glögg är ju en annan femma.

Annars, isinglass eller gelatin? Jag har dock inte testat det så mycket så jag har varker erfarenheter eller spekulationer.

Om jag inte får några andra tokiga idéer så ska jag själv baka den där frukt/vört limpa med leffe blond i helgen! Har inte bestämt receptet än, men det ska iallafall innehålla karamellmalt, russin och aprikos, samt leffe blond och eller brun! Kanske båda. Ska bli oerhört spännande och se hur smaken blir, dvs om det kommer att kännas i brödet att den är bakad på leffe.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Kan jästen filtreras bort med kaffefilter?

Inläggav Göran » fredag 2005-12-02 01:00

Teoretiskt skulle du kunna först ställa det varmt så det jäste klart
snabbare så du får mer klarningstid och sedan kallt så det segmenterade
snabbare.

Kaffefilter är nog för grovt men det finns vin-filter i Vinsats affärer som
kan filtrera bort det mesta.

Du behöver en hållare samt ett filter i lämplig grovlek. Fråga när du köper
vilken grovlek du skall ha eventuellt filtrera 2 ggr med 2 olika grovlekar
så det inte sätter igen.

Göran E

-----Ursprungligt meddelande-----
Från: ChristianJohansson [mailto:chjo3091PÅhotmailPUNKTcom]
Skickat: den 2 december 2005 18:05
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Kan jästen filtreras bort med kaffefilter?

*** Brev nr. 11435 till Bryggaren skickat av "Christian Johansson"
<chjo3091PÅhotmailPUNKTcom> ***

Hej!

Jag håller på att jäsa en starkvinsglögg, och enligt receptet ska den stå
och sedimentera i två veckor efter jäsningen. Problemet är att den ska
drickas en vecka efter att jäsningen är färdig. Om det nu är så att den
smakar lite jäst efter en vecka:

-Kan man filtrera bort jästen med kaffefilter?
-Kan jag snabba på jästens försvinnande på annat sätt?

Tacksam för råd!

/Christian
Göran
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 178
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Höör

Kan jästen filtreras bort med kaffefilter?

Inläggav Kim » lördag 2005-12-03 01:00

Vad du än gör så blir det bara modernt modifierat tjafs...

Vill du ha kvalitet värdig dina vänner så köp glöggen i år och spar den till
nästa år.
Lär dig istället att planera bättre till nästa gång.


...Och Fredrik (carlsbergerensis) du får gärna skicka receptet på ditt
Leffe-bröd, för nu blev då jag sugen på receptet (och ur det blev).

// Kim


-----Ursprungligt meddelande-----oFrån: ChristianJohansson
[mailto:chjo3091PÅhotmailPUNKTcom]
Skickat: den 2 december 2005 18:05
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Kan jästen filtreras bort med kaffefilter?


*** Brev nr. 11435 till Bryggaren skickat av "Christian Johansson"
<chjo3091PÅhotmailPUNKTcom> ***

Hej!

Jag håller på att jäsa en starkvinsglögg, och enligt receptet ska den stå
och sedimentera i två veckor efter jäsningen. Problemet är att den ska
drickas en vecka efter att jäsningen är färdig. Om det nu är så att den
smakar lite jäst efter en vecka:

-Kan man filtrera bort jästen med kaffefilter?
-Kan jag snabba på jästens försvinnande på annat sätt?

Tacksam för råd!

/Christian
Kim
 

Kan jästen filtreras bort med kaffefilter?

Inläggav johan.hemberg » lördag 2005-12-03 01:00

Köp klarningsmedel i en bryggaffär. Willes superklarningsmedel är bra


-----Ursprungligt meddelande-----
Från: ChristianJohansson [mailto:chjo3091PÅhotmailPUNKTcom]
Skickat: den 2 december 2005 18:05
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Kan jästen filtreras bort med kaffefilter?

*** Brev nr. 11435 till Bryggaren skickat av "Christian Johansson"
<chjo3091PÅhotmailPUNKTcom> ***

Hej!

Jag håller på att jäsa en starkvinsglögg, och enligt receptet ska den stå
och sedimentera i två veckor efter jäsningen. Problemet är att den ska
drickas en vecka efter att jäsningen är färdig. Om det nu är så att den
smakar lite jäst efter en vecka:

-Kan man filtrera bort jästen med kaffefilter?
-Kan jag snabba på jästens försvinnande på annat sätt?

Tacksam för råd!

/Christian
johan.hemberg
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 10
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 10 gäster