Hej! Några idéer... om det kan vara till någon nytta.
Hej!
Jag håller på att jäsa en starkvinsglögg, och enligt receptet ska den stå
och sedimentera i två veckor efter jäsningen. Problemet är att den ska
drickas en vecka efter att jäsningen är färdig. Om det nu är så att den
smakar lite jäst efter en vecka:
-Kan man filtrera bort jästen med kaffefilter?
Jag har inte testat - men det fungerar knappast skulle jag tro. Cellerna torde slinka igenom, även om en och annan klump kanske fastnar. Kaffefilter är ganska grovt.
Men med riktigt fint filter kan det väl i princip gå, men jag har aldrig provat. Känns som det lätt blir stopp och lär ta plågsamt lång tid?
-Kan jag snabba på jästens försvinnande på annat sätt?
Snabba på jäsningen med näring? Ju fortare det är klart, desto snabbare klarnar det i allmänhet. Det gäller generellt.
En långsamt slutjäsning, gör att jästen inte flockulerar utan fortsätter att kämpa på och man kan få ett segdraget dis som i själva verket beror på att det fortfarande jäser lite.
Jag har testat med sockerlösningar med dålig näring och det är slående stor skillnad. Jag gjorde ett test en gång med sockerlösning. Den utan näring tog minst två veckor på att jäsa ut och klarna! (och smakade givetvis jäst länge) Den med extra kväve jäste ut på ett par tre dagar och klarnade nästan omgående. I det fallet använde jag aminosyror. "Bodybuilders blend" fungerar utmärkt även på jäst, och är överkomligt i pris
En burk är iofs lite dyr men den räcker i evigheter. Det behövs inte mycket. Några kapslar bara. Dessutom är det ju livsmedelsklassat eftersom tanken är att man ska äta det rakt av. Jag har kokat det först, så koagulerar proteinresterna (som man häller bort). Det är någon sorts vasslehydrolysat producerat med enzymer om jag inte missminner mig.
Det var marginell skillnad i utjäsning också, men i stor sett var skillnaden tiden.
Har ingen större på näringsinnehållet i druvjuice dock.
Antingen ammoniumsalter(DAP) eller aminosyror borde fungera som tillsats.
Sen om/hur det påverkar smaken på din glögg är ju en annan femma.
Annars, isinglass eller gelatin? Jag har dock inte testat det så mycket så jag har varker erfarenheter eller spekulationer.
Om jag inte får några andra tokiga idéer så ska jag själv baka den där frukt/vört limpa med leffe blond i helgen! Har inte bestämt receptet än, men det ska iallafall innehålla karamellmalt, russin och aprikos, samt leffe blond och eller brun! Kanske båda. Ska bli oerhört spännande och se hur smaken blir, dvs om det kommer att kännas i brödet att den är bakad på leffe.
/Fredrik