Baka bröd på öljäst?

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Baka bröd på öljäst?

Inläggav carlsbergerensis » söndag 2005-11-27 01:00

En dum fråga kanske men...

Jag har fått för mig att jag ska göra ett bakexperiment till jul och det ska bli en frukt/russin bestyckad vörtlimpa (typ). Jag tänkte göra bakvätskan av en mörk vört, med mycket karamellmalt. Och nu tänkte jag att, undras om man ska odla upp någon rolig öljäst och baka på den istället för kronjästen. Fråga är just om det rimligen gör någon skillnad i smak om man tex skulle baka på forbidden fruit?

Eller är det bästa kanske att rent av jäsa ut vörten (ohumlad) och varmt, och sedan tillsätta den färdiga "ölen"?

Jag funderar lite på det senare.

Någon här som provat, och vet om man rimligen kan få över lite av en tex belgisk karaktär och fenoler i ett matbröd? Vore väldigt fräckt om det gick.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Baka bröd på öljäst?

Inläggav Göran » söndag 2005-11-27 01:00

Frågan om öljäst jäser ut tillräckligt bra och fort. Förslag: Blanda öljäst
slurry och Bakjäst så skall det väll i alla fall jäsa.

Jag tror stora problemet är temperaturen och det vid gräddningen. Bröd blir
ju inte spritiga för alkoholen dunstar ju vid lägre temp än 200 grader.
Samma problem är det nog med andra smakgivare.


Får vi en rapport sedan hur det gick?

Under medeltiden hade dom något som kallades Ölsoppa då dom slängde ner
gammalt hårt bröd och annat i ölen. Tror det finns någon modärnare variant
på det som skall vara lite aptitligare.



-----Ursprungligt meddelande-----
Från: carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom [mailto:carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom]
Skickat: den 27 november 2005 18:13
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Baka bröd på öljäst?

*** Brev nr. 11420 till Bryggaren skickat av carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
***

En dum fråga kanske men...

Jag har fått för mig att jag ska göra ett bakexperiment till jul och det ska
bli en frukt/russin bestyckad vörtlimpa (typ). Jag tänkte göra bakvätskan av
en mörk vört, med mycket karamellmalt. Och nu tänkte jag att, undras om man
ska odla upp någon rolig öljäst och baka på den istället för kronjästen.
Fråga är just om det rimligen gör någon skillnad i smak om man tex skulle
baka på forbidden fruit?

Eller är det bästa kanske att rent av jäsa ut vörten (ohumlad) och varmt,
och sedan tillsätta den färdiga "ölen"?

Jag funderar lite på det senare.

Någon här som provat, och vet om man rimligen kan få över lite av en tex
belgisk karaktär och fenoler i ett matbröd? Vore väldigt fräckt om det gick.


/Fredrik
Göran
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 178
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Höör


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 50 gäster