*** Brev nr. 11399 till Bryggaren skickat av "Micke & Annalena"
<mickePÅvayaPUNKTse> ***
Hej
Jag blev så inspirerad av diskussionen för någon månad sedan om att
göra öl på vassle så jag bestämde mig för att göra en milk stout på
vassle. Jag fick kontakt med ett litet gårdsmejeri där jag hämtade
vassle. Först hade jag tänkt att byta ut allt vatten mot vassle men
när jag mätte vasslen till ett SG på 1.030 så bytte jag bara ut
hälften av inmäskningsvattnet mot vassle. Vassle visade sig dessutom
vara väldigt syrligt så vågade jag inte använda mer. Eftersom
inmäskningsvattnet utgjorde 50% av den färdiga ölmängden tänkte jag
att det skulle bli lagom restsötma om jag dessutom tillsatte laktos i
koket (250 g till 20l öl). Jag vet inte om jag har räknat alldeles
galet men jag fick ett FG på 1.035 vilket gjorde det färdiga ölet
kväljande sött och nästan odrickbart. Jag räknade med att vasslen och
laktosen tillsammans skulle ge ett bidrag på 1.005. Har jag räknat
alldeles fel eller vad kan vara felet?
Mvh
Micke GranathHej
Jag blev så inspirerad av diskussionen för någon månad sedan om att
göra öl på vassle så jag bestämde mig för att göra en milk stout på
vassle. Jag fick kontakt med ett litet gårdsmejeri där jag hämtade
vassle. Först hade jag tänkt att byta ut allt vatten mot vassle men
när jag mätte vasslen till ett SG på 1.030 så bytte jag bara ut
hälften av inmäskningsvattnet mot vassle. Vassle visade sig dessutom
vara väldigt syrligt så vågade jag inte använda mer. Eftersom
inmäskningsvattnet utgjorde 50% av den färdiga ölmängden tänkte jag
att det skulle bli lagom restsötma om jag dessutom tillsatte laktos i
koket (250 g till 20l öl). Jag vet inte om jag har räknat alldeles
galet men jag fick ett FG på 1.035 vilket gjorde det färdiga ölet
kväljande sött och nästan odrickbart. Jag räknade med att vasslen och
laktosen tillsammans skulle ge ett bidrag på 1.005. Har jag räknat
alldeles fel eller vad kan vara felet?
Mvh
Micke Granath