Varför inte en klass 9 med underklasser som i de andra klasserna?
Ex.
A. En för nyskapande - där då nyskapandet skall ha högsta favör.
B. Crazy klass där knasigheter, kryddor och annat får väga tyngst.
C. Godaste godast, där man skapat en f....nat gott öl som inte platsar i de
normala klasserna - bedöm och njut.
D. Fruktskadad eller på annat sätt "fördärvad" öl, balans och annat får
spela in - 'va vet ja'.
E. Öl som knappast borde få kallas öl, kvass, (kanske sathi) och nu senast
kanske vassle-öl skulle kanske hamna här.
Detta är bara lite svammel som givetvis bör gå igenom den stora luppen - men
tanken bakom detta är ätt mitt i röran ändå försöka få till en struktur som
gör att den stora differensen av öl kan tävla inbördes.
OCH! Glöm inte klass fyra i folkets val - och givetvis måste man göra så att
porsölet och andra "utbölingar" (hittade inget bättre ord) kan fungera i nya
klass 9 och får en chans som de inte riktigt har i klass 8.
Håller med Kenneth att så jäkla svårt borde det väl inte vara att försöka ha
nya klassen redan 2006 - fast jag tror/anser att det då mest skall vara som
ett försök/mjukstart och omnämnande än som en färdig klass och SM-medalj.
Tror att lite mejl här och sedan en rundmailning bland domare skulle fixa
skivan redan till nästa nummer av bryggaren.
På så sätt hinner det nog mer finna en bättre slutgiltighet inför riktiga
starten SM2007, man har en provomgång och kan lättare bedöma vad som kan
tänkas figurera i denna klass.
Bidragen bör nog hållas lite mer hemliga efter provomgången om deltagarna
vill försöka sig på en revansch igen inför den verkliga starten 2007.
// Kim
-----Ursprungligt meddelande-----
Från: OskarAndersson [mailto:oskarPUNKTanderssonPÅraketspelPUNKTse]
Skickat: den 22 november 2005 22:05
Till: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Ämne: [Bryggaren] Re: Re: SV: Domeri, domera, domeralla
*** Brev nr. 11407 till Bryggaren skickat av Oskar Andersson
<oskarPUNKTanderssonPÅraketspelPUNKTse> ***
Vad tror ni om det här upplägget?
1. Man kan ta avstamp i klassen 8C (i öltypsdefinitionen). Det vill
säga ett öl som inte passar in under någon annan kategori.
2. Att ölet är gott och behagligt är viktigt och ska väga tungt.
Inget nyskapande för nyskapandets skull.
3. En kort motivering varför bryggaren anser att ölet är nyskapande
och hans/hennes intentioner med brygden. Detta efter som klassen kan
spänna från allt mellan lättöl till den starkaste barleywine och
domarna kan komma att behöva någon form av vägledning (tror jag).
Hälsningar Oskar
22 nov 2005 kl. 10.05 skrev KennethJohansson:
*** Brev nr. 11405 till Bryggaren skickat av Kenneth Johansson
<kenneth_m_johanssonPÅyahooPUNKTcom> ***
Några funderinger från min sida...
Hur ska en sådan definition se ut förutom klassen/kategorin
"Nyskapande"?
Man välja lite olika metoder:
1) Beskriv vad som bryggare och domare ska använda för kriterier
för att utse
det mest kreativa/nyskapande ölet.
Exempel: Ett nyskapande öl, antingen baserat på en klassisk öltyp med
förändringar som avviker från öltypen och förhöjer smak och arom.
Alternativt
eller något helt nytt som ingen provat förr dock inom rimliga
gränser. Endast
tillsatser från växtriket är godkända. Inga giftiga ämnen såsom tobak,
flugsvamp mm. Ej heller kemikaliska tillsatser.
2) Beskriv vad som INTE anses vara (särskilt) kreativt.
Exempel: Cascade i en tjeckisk lager. Varmjäst lager. Underjäst ale
mm.
3) Låt fantasin flöda och sätt inte några regler alls. Lita på
bryggarnas och
domarnas goda omdömen.
Ett bra exempel på ett "nyskapande öl" tycker jag detta öl är:
Hedersomnämnande i klass 8 år 2001 Underklass:Övriga, rököl
Ölets Namn:Galet öl (eller när jag rensade maltlagret)
Bryggare: Peter Pinaitis
Motivering:Härlig "rauchbock" med doft av rök, tjära, torkad frukt
och en ton
av vanilj. Rund och len maltig smak, med en rökighet som inte
sticker ut.
För mig låter det som ett mycket speciellt öl som det året skulle
varit en god
kandidat till priset.
Det är drygt fyra månader till SM 2006. Så det kan knappast vara
ett problem
att informera bryggare och domare om detta?
Så fruktansvärt byråkratiskt ska det inte behöva vara.
Lägg ut det på hemsidan. Skicka ut till mail-listor. Få med det i
nästa nummer
av Hembryggaren som lösblad.
Kom igen domarkommittén!
mvh Kenneth Johansson, Stenhamra
--- HogstromPeterZ <PeterPUNKTZPUNKTHogstromPÅfortumPUNKTcom> wrote:
*** Brev nr. 11402 till Bryggaren skickat av "Hogstrom Peter Z"
<PeterPUNKTZPUNKTHogstromPÅfortumPUNKTcom> ***
Jiiiha,
Föga förvånande för någon som känner mig så är jag den förste att
ställa mig
på barikaderna och strida för en sådan här lysande ide´, som
prïvatperson
alltså (c:
Hur sedan styrelsen beslutar och sen domarkommittén, DK, skall
lösa hur
själva bedömningen ska gå till är ju en helt annan femma! Men som
alla vet så
är ju inget omöjligt...det tar bara lite längre tid.
Att klassen skulle komma med till SM - 06 är som alla förstår
omöjligt i och
med att 2006 års öltypsdeffinitioner, som DK för övrigt gjort en
djupdykning
i, redan gått till tryck.
Dessutom lär man nog behöva suga på avantegardekaramellen en
stund....
Peter
__________________________________
Yahoo! Mail - PC Magazine Editors' Choice 2005
http://mail.yahoo.com